Honkbal, softbal en cricket luiden de noodklok

© Jan Kruijdenberg
NIEUWEGEIN - De Nederlandse sportbonden voor honkbal/softbal en cricket vrezen deze zomer bij een ongewijzigd perspectief voor hun toekomst. Het verbod op wedstrijden tot 1 september vanwege het coronavirus kan volgens deze twee organisaties onder meer tot een grote leegloop leiden bij de verenigingen.
Door het verlies aan contributies ontstaan er dan ook grote financiële problemen, betogen de KNBSB (honk- en softbal) en de KNCB (cricket). Bovendien kunnen de spelers van de nationale teams zich door het gebrek aan wedstrijdritme amper voorbereiden op belangrijke toernooien. "De verwachting is dat de terugloop van het aantal leden enorm zal zijn", stellen beide bonden in een brandbrief aan sportkoepel NOC*NSF. "Als geen wedstrijden gespeeld kunnen worden tot 1 september 2020, gaat het seizoen voor deze sporten als geheel verloren. Er worden dan geen wedstrijden gespeeld voor een periode van 18 maanden. Dat heeft verstrekkende gevolgen: direct voor de ledenaantallen en indirect op de contributie-inkomsten."
De KNBSB en de KNCB vragen NOC*NSF om hulp. De twee bonden willen maatwerk voor hun 'niet-contactsporten'. Met diverse aanpassingen zouden ze op korte termijn weer aan een "zo volwaardig mogelijke" competitie willen beginnen. "Als daar geen ruimte voor blijkt, dan verwachten wij dat dit besluit niet alleen de doodsteek is voor een groot aantal verenigingen, maar ook direct grote gevolgen heeft voor de topsportambities van onze sporten."

BRANDBRIEF

Een woordvoerder van NOC*NSF bevestigde zondagavond de ontvangst van de brief van de twee zomersportbonden. Hij kondigde voor komende week nader overleg aan, maar wees er op dat NOC*NSF geen invloed heeft op de maatregelen van de overheid. "Natuurlijk dringen we er bij de overheid op aan om als het ook maar even mogelijk is, de sport nog wat sneller open te stellen. En dan hopelijk als dat weer mogelijk zou zijn, ook graag met wat verruiming voor het organiseren van wedstrijden. Maar het is uitdrukkelijk aan de overheid om alle belangen af te wegen en hier besluiten in te nemen. Laten we hopen dat de bestrijding van het virus zo goed gaat, dat we binnenkort ook weer van sportwedstrijden kunnen genieten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.