'Wel promotie in de top van het amateurvoetbal'

© Orange Pictures
WOERDEN - In tegenstelling tot in het betaalde voetbal, wordt er in de top van het amateurvoetbal dit jaar waarschijnlijk wèl gepromoveerd. Dat blijkt uit het feit dat de KNVB deze heeft week gebeld met de koplopers van de afgebroken hoofdklassecompetities, met de vraag of zij problemen zouden hebben met het spelen in een divisie van 18. De bond lijkt daarmee definitief in te zetten op twee poules van 18 in de derde divisie.
De CVTD, de belangengroep van clubs in de tweede en derde divisie, liet vorige week weten een sterke voorkeur te hebben voor twee poules van 18. Afgelopen seizoen kende de derde divisie twee poules van 17, maar door het wegvallen van de beloftenteams en van ONS Sneek en FC Lienden zijn er nu maar 30 derde divisionisten over. De clubs vinden dat er sowieso een even aantal clubs in een poule moeten zitten.

SPORTLUST

Voorzitter Jan van de Heuvel van Sportlust'46, koploper in de zaterdag hoofdklasse A, werd deze week gebeld door Zeist. "Of ik er een probleem mee zou hebben om in een derde divisie van 18 clubs te spelen. Nou dat heb ik niet", aldus Van de Heuvel, die door het telefoontje denkt dat de kansen voor zijn club om volgend seizoen in de derde divisie te spelen, fors zijn toegenomen.
Ik denk dat de kans dat wij gaan promoveren groter van 50 procent is
Jan van de Heuvel, voorzitter Sportlust'46
"Eén en één is twee. Ze bellen me niet omdat ze mijn stem graag een keer willen horen, ze zijn aan het inventariseren", zegt Van de Heuvel. "Er is beweging en ik denk dat de kans dat wij gaan promoveren groter van 50 procent is. Ik verbind hier geen conclusies aan, we wachten het vol spanning af. We zullen het binnenkort wel horen."

ANDERE CLUBS

Niet alleen Sportlust, ook Unitas uit Gorinchem, dat bovenaan stond in de hoofdklasse B zondag, kreeg een telefoontje, erkent voorzitter Digerto Biemans. "Ik heb gezegd dat 16 of 18 mij niets uitmaakt. Maar mijn sporthart zegt 18, zoveel mogelijk wedstrijden."
Voorzitter Benny Miggels, voorzitter van koploper Staphorst in de hoofdklasse B zaterdag, sprak evenmin een voorkeur toen hij werd gebeld. "Maar ik snap wel dat de KNVB een probleem heeft als wij '16' willen." In dat geval zou de bond namelijk maar twee in plaats alle vier de hoofdklassekoplopers kunnen laten promoveren.
Wanneer de KNVB het definitieve besluit naar buiten brengt, is onduidelijk. Vorige week liet de bond aan RTV Utrecht weten dat dat waarschijnlijk 'ergens in juni' zou zijn. Miggels hoopt wel dat de bond eerder duidelijkheid verschaft. "Het maakt voor onze voorbereiding best wat uit of we volgend jaar in de hoofdklasse of in de derde divisie spelen."

NUMMERS TWEE

Overigens is met het laten promoveren van de vier hoofdklassekoplopers het probleem nog niet helemaal opgelost. Met die vier clubs komt het aantal derde divisionisten op 34, twee poules van 17 clubs dus. Om aan twee poules van 18 te komen, zou de KNVB ook twee nummers twee uit het afgelopen hoofdklasseseizoen kunnen laten promoveren. In dat geval lonkt mogelijk een kans voor het Utrechtse DHSC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.