Bunschotense spelers willen voetballen met publiek, de rest wil zo snel mogelijk voetballen

© Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT - De clubbesturen voorzien fors inkomensverlies als de amateurcompetities straks beginnen zonder toeschouwers. Jochem Twisker (nu Hercules, volgend seizoen GVVV) denkt dat het voor de spelers slecht is om erg lang niet te voetballen, en pleit voor een snelle start van de competities. Desnoods zonder publiek. Maar wat vinden de spelers van de topclubs in onze provincie eigenlijk? Opvallend: spelers van de publiekstrekkers uit Bunschoten denken er anders over dan hun collega's van andere clubs.

PUBLIEKSTREKKERS

De spelers van IJsselmeervogels en Spakenburg, de clubs in onze provincie die het meeste publiek trekken, zijn unaniem: niet spelen zonder publiek. "Liever met publiek, zelfs als ik dan tot 2021 moet wachten. Je speelt bij IJsselmeervogels tenslotte ook voor de ambiance", zegt Kevin van Diermen. "Dus ik wacht liever tot 2021 dan dat ik begin zonder publiek."
Aanvoerder Gillian Justiana van de Rooien onderschrijft dat. "Ik wil graag en zo snel mogelijk weer voetballen, maar het kost de clubs heel veel geld als er geen toeschouwers komen. Laten we maar wachten tot iedereen weer welkom is op de sportparken en dan de competitie beginnen", aldus Justiana.
Als speler moet je ook aan de club denken
Roy Terschegget, Spakenburg
Van Spakenburg-middenvelder Roy Terschegget, die door een kruisbandblessure al een jaar buitenspel staat, zou je verwachten dat hij niet kan wachten om weer te beginnen. Toch trapt ook hij op rem. "Natuurlijk wil ik zo snel mogelijk weer voetballen, maar wel met publiek. Anders lopen de clubs heel veel inkomsten mis. Als speler moet je ook aan de club denken. Bovendien voetbal je ook om mensen te vermaken."
Dat zegt ook zijn ploeggenoot Koos Werkman. "Ik denk dat de tweede divisie bij uitstek een divisie is voor fysieke toeschouwers, en niet om op zaterdagmiddag op de tv te zien. Veel spelers willen op dit niveau spelen omdat er zoveel mooie wedstrijden tussen zitten, die leven in de regio en waar veel publiek op af komt."
Spakenburg juicht na een goal in de derby
Spakenburg juicht na een goal in de derby © Geert Lommers
Maar, Werkman pleit ook voor de vaker genoemde 'stip op de horizon'. "Het zou clubs en spelers wel helpen als we een datum hebben, zodat we ons kunnen voorbereiden en ons erop kunnen verheugen. Want een voorbereiding starten zonder dat je weet wanneer de competitie begint, lijkt me verre van ideaal."

PHILIP TIES

GVVV-middenvelder Philip Ties beseft ook dat de aanwezigheid van publiek een toegevoegde waarde heeft. "Ik vind het idee dat je voetbalt terwijl er niemand langs de lijn staat, een beetje vergelijkbaar met wat vroeger de beloftencompetitie was", aldus de Drent, die één seizoen voor Jong FC Emmen speelde.
"Het spelen voor publiek, de rivaliteit tussen de supporters en de trots van vrienden en familie maken het wel extra leuk, en ik denk dat elke speler daardoor meer plezier heeft. In mijn laatste jaren als actieve voetballer zou een seizoen zonder publiek wel een teleurstelling zijn."
Toch wil Ties het liefst zo snel mogelijk weer beginnen. "Ik ben liefhebber en wil graag weer wedstrijden spelen, dan train je tenminste ergens voor. Om het voetbal levend te houden, zullen we moeten gaan spelen, desnoods zonder publiek of met een limiet op het aantal toeschouwers."
Philip Ties: 'Ik ben liefhebber en wil graag weer wedstrijden spelen'
Philip Ties: 'Ik ben liefhebber en wil graag weer wedstrijden spelen' © Geert Lommers

DERDE DIVISIE

Ties krijgt bijval van Hoogland-spits Oskar van Logtestijn. "Als het aan mij ligt beginnen we zo snel mogelijk weer. Ik wil graag gewoon weer voetballen, met of zonder publiek. Bij Hoogland kunnen de toeschouwers ook prima afstand houden. Ik denk wel dat het bij de grotere clubs lastiger is. Die gaat het veel geld kosten als ze zonder publiek moeten spelen."
Ik ben gaan voetballen om te voetballen. Niet omdat er mensen komen kijken.
Simon van Zeelst (DOVO)
DOVO-middenvelder Simon van Zeelst onderschrijft dat. "We moeten zo snel mogelijk weer gaan voetballen. Uiteraard het liefst mét publiek, maar als we een maand eerder mogen beginnen zonder publiek, dan graag! Met publiek is leuker, maar ik ben gaan voetballen om te voetballen. Niet omdat er mensen komen kijken. Kortom, zo snel mogelijk weer het veld in", zegt hij.
Dat zegt ook Hercules-aanvoerder Matthijs Blijham. "Geen publiek kost de grote clubs heel veel geld, dat is bij Hercules minder het geval." Bovendien denkt Blijham dat snel beginnen veel problemen kan voorkomen. "Je moet de tijd hebben om een hele competitie te spelen. Dat is het eerlijkst. Zo voorkom je ook het gezeik zoals nu rond OSS 1920, dat 17 punten voorsprong had en niet promoveert."
Ik zie niet hoe er bij de amateurs op een verantwoorde manier gevoetbald kan worden als het nog niet verantwoord is om publiek te laten komen
Nathan Bijl, Hercules
Nathan Bijl vindt het een wat vreemde discussie. "Ik zie niet hoe er bij de amateurs op een verantwoorde manier gevoetbald kan worden, als het nog niet verantwoord is om publiek te laten komen", aldus de middenvelder van Hercules. Toch wil hij ook niet al te lang wachten. "Als er pas weer publiek mag komen als er een vaccin is, dan zou ik als liefhebber toch maar willen spelen zonder publiek."
Zijn ploeggenoot Matthijs Blijham vindt de aanwezigheid van publiek niet meer dan jammer. "We zijn vroeger gaan voetballen omdat we voetballen leuk vonden, niet om het publiek langs de lijn. Veel publiek is prachtig, maar in mijn ogen niet meer dan een belangrijke bijzaak."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.