Stijn Vreven blij met biografie: 'Het is een eerlijk boek geworden'

UTRECHT - "Een boek met een lach en een traan", zo typeert Stijn Vreven de biografie die over hem verschenen is. Het boek, getiteld 'Pure Haat, Pure Liefde', gaat voor een groot deel over zijn tijd bij FC Utrecht, zo laat de oud-speler weten in Een Berg Sport.
Stijn Vreven speelde 113 wedstrijden voor FC Utrecht
Stijn Vreven speelde 113 wedstrijden voor FC Utrecht © ANP
"Het hele plaatje klopte destijds in Utrecht. Zowel de sportieve prestaties als het privéleven", vertelt de inmiddels 46-jarige Belg. "Ik heb er vier mooie jaren gehad met veel sportieve successen zoals twee bekerfinales." Vreven werd in 1999 door Hans van Breukelen van KAA Gent naar FC Utrecht gehaald. Hij speelde 113 wedstrijden voor FC Utrecht, met als hoogtepunt de gewonnen bekerfinale in 2003 tegen Feyenoord.
CULT-HELD
Vier seizoenen lang was Vreven een cult-held in Utrecht. De rechtsback was met name populair vanwege zijn 'Utrechtse' manier van voetballen. De mouwen opstropen en gaan. De Belg was er ook niet vies van om een tegenstander over de reclame borden heen te schoppen als het naar zijn zin allemaal te tam was. 'Gooi je haar los en maak me gek!' klonk het dan van de tribunes in de Galgenwaard.
Wie is Stijn Vreven nou echt? Die vraag hoop ik te beantwoorden.
Stijn Vreven
Toch was de publiekslieveling meer dan alleen een harde werker. Vreven was snel en gaf menig assist op de veel scorende spitsen Kuyt en Gluscevic.
In eerste instantie zat Vreven niet zo te wachten op een boek over zijn persoon. "De schrijver (Dave Peters) bleef zo lang aandringen dat hij een boek wilde maken, dat ik uiteindelijk overstag ben gegaan", bekent Vreven. "Wie is Stijn Vreven nou echt? Die vraag is al door veel mensen beantwoord, maar nu kon ik in het boek ook voor het eerst zelf antwoord geven op die vraag." Aan het woord komen oud-Utrechters Harald Wapenaar, Pascal Bosschaart, Hans van Breukelen en Dirk Kuyt. De laatste schreef zelfs het voorwoord voor het boek dat op 27 mei uitkomt.
Dave Peters schreef een boek over het leven van Stijn Vreven
Dave Peters schreef een boek over het leven van Stijn Vreven © Willems Uitgevers

MIX VAN INVALSHOEKEN

"Het is wel een leuk boek geworden denk ik. Veel antwoorden hebben me ook wel verrast. Zeker als mijn vader en mijn broer aan het woord komen. We lopen niet bepaald de deur bij elkaar plat, maar ze weten wel de gevoelige snaar te raken." Het boek is een mix geworden van invalshoeken. Van familie en teamgenoten tot spelers die hij trainde en directeurs waaronder hij werkte.
Mijn vader weet een gevoelige snaar te raken
Stijn Vreven
"Wat dat betreft is het een boek geworden zoals ik het op voorhand heb gewild. Het is ook absoluut geen 'lelijk' boek, want dat past ook niet bij mij. Mij leven bestaat uit ups en downs, dat is de rode draad van het boek en dat zie je ook terug in de titel."
Stijn Vreven met de andere nieuwkomers bij FC Utrecht in 1999
Stijn Vreven met de andere nieuwkomers bij FC Utrecht in 1999 © ANP
Na zijn tijd bij FC Utrecht vertrok Vreven naar 1. FC Kaiserslautern waar hij slechts acht wedstrijden speelde. Hij keerde terug op de Nederlandse velden bij Vitesse. Na een seizoen Omonia Nicosia was de Belg nog een keer in Nederland te bewonderen in het shirt van ADO Den Haag waar hij herenigd werd met Frans Adelaar, die Vreven meteen tot aanvoerder bombardeerde. Vreven speelde twee interlands voor België en beëindigde zijn spelersloopbaan in 2010.
Stijn Vreven, steevast met rugnummer 2
Stijn Vreven, steevast met rugnummer 2 © ANP
Op dit moment is Vreven trainer van KSC Lokeren-Temse in de Belgische Eerste Klasse B.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.