Tweede divisieclubs: 'Constructief meedenken om op 1 september te beginnen'

© Geert Lommers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/VEENENDAAL - Voetballen met alleen leden en thuissupporters op de tribunes, en de lucratieve derby's zo laat mogelijk in het seizoen. Volgens voorzitter Bart van Kruistum van Quick Boys wordt er gewerkt aan een gezamenlijk voorstel van de clubs om de tweede divisie komend seizoen op die manier op tijd van start te laten gaan.
Door zonder uitfans te spelen voorkom je dat grote groepen door het hele land gaan reizen met het risico dat het coronavirus verplaatst wordt, zei Van Kruistum in gesprek met RTV Katwijk Sport. Volgens de Quick Boys-voorzitter hebben de clubs afgelopen week overlegd over een voorstel van die strekking en gaat dat voorstel de komende weken verder uitgewerkt worden.

CONSTRUCTIEF

"Dat plan is een resultaat van een videomeeting van vorige week", zegt IJsselmeervogels-voorzitter Frank van den Bos. "Daar hebben we afgesproken niet alleen te roepen wat we niet willen, maar te gaan bedenken hoe we het wèl willen. Constructief meedenken."
Dat beaamt GVVV-voorzitter Barry van de Lagemaat. "Voetbal is sociaal-maatschappelijk van groot belang, dus we moeten proberen wat we kunnen doen om zo snel mogelijk weer te gaan voetballen. Daarbij kun je beter kijken naar wat mogelijk is, dan naar wat onmogelijk is."
Wij kunnen binnen de richtlijnen 800 à 1.000 toeschouwers ontvangen
Frank van den Bos (IJsselmeervogels)

TOESCHOUWERS

IJsselmeervogels heeft inmiddels uitgezocht hoeveel toeschouwers er binnen de richtlijnen van het RIVM zouden kunnen komen kijken. "Dat zijn er tussen de 800 en de 1.000. Bij een gemiddelde competitiewedstrijd is dat het aantal leden dat komt kijken", zegt Van den Bos. "Dat betekent dat wij onder de voorwaarden van het RIVM geen betalende toeschouwers binnen kunnen laten. Maar dat is niet voor alle clubs hetzelfde."
GVVV heeft nog niet uitgerekend hoeveel mensen het zou kunnen herbergen binnen de richtlijnen. "Maar je kunt wel denken aan middelen om de mensen die niet kunnen komen tóch de wedstrijd mee te laten beleven. Daarin kan bijvoorbeeld de radio, zoals Radio M Utrecht, een mooie rol spelen."

HORECA

In dat geval moeten de inkomsten dus uit de horeca komen. "Wij zouden bijvoorbeeld horecapunten op de vier hoeken van het veld neer kunnen zetten. Dat hebben we bij de bekerwedstrijd tegen PSV ook gedaan", zegt Van de Lagemaat. "We gaan uitzoeken of dat rendabel is."
Wij zouden bijvoorbeeld horecapunten op de vier hoeken van het veld neer kunnen zetten
Barry van de Lagemaat (GVVV)
"Als de horeca niet open mag, hebben we én geen betalende toeschouwers, én geen horeca-inkomsten", stelt Van den Bos. Dat schiet economisch niet op." Daarbij komt dat ook het sponsorhome als horecagelegenheid wordt beschouwd. "Ik vrees dat er sponsors afhaken als je je ze niks kunt bieden."
Spakenburg-voorzitter Klaas Hartog deed niet mee aan de video-meeting en is nog niet heel erg enthousiast over het plan. "Elk voorstel verdient het om nader uitgewerkt te worden, maar ik vrees wel dat het organisatorisch een probleem met zich mee zal brengen", zegt Hartog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.