Edison Rijna wil alsnog bekerfinale op Bonaire: 'Vandaag gaat er een brief naar de UEFA'

UTRECHT - De KNVB ziet niets in het plan om de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht op Bonaire af te werken. "Met het oog op de volksgezondheid adviseert de rijksoverheid momenteel niet naar het buitenland te reizen, tenzij dit strikt noodzakelijk is", reageert een woordvoerder van de voetbalbond.
Je moet je alleen afvragen of Bonaire wel onder 'buitenland' valt. De kous is met de uitspraak van de KNVB nog niet af, wat betreft de eilandbewoners. Volgens de Gezaghebber van het eiland, Edison Rijna, is Bonaire juist de veiligste plek om een finale te spelen. Zo laat hij weten via een liveverbinding in Een Berg Sport op RTV Utrecht.
"Dan had de KNVB eerder contact met ons moeten zoeken, want Bonaire is de enige bijzondere gemeente in het Koninkrijk der Nederlanden die al anderhalve maand corona-vrij is. We hebben hele strikte controles en protocollen onder toeziend oog van het RIVM. Dus waar een wil is is een weg"
Zodadelijk gaat er een brief met ons voorstel naar de UEFA
Edison Rijna
"Als we dit goed oppakken kunnen we de finale zeker organiseren. We hebben geen enkel moment een lockdown gehad of een avondklok, omdat we onze zaken gewoon erg goed geregeld hebben op Bonaire", gaat Rijna verder, "De laatste weken krijgen we hier ook bezoek van medewerkers van defensie die hun rust en recreatie komen doen, heel goed gecontroleerd volgens de protocollen, dus waarom niet een finale van de KNVB volgens de protocollen en afspraken die gemaakt kunnen worden. We willen er graag aan meewerken."
Gezaghebber Edison Rijna
Gezaghebber Edison Rijna © Antilliaans Dagblad
Edison Rijna is geboren op Bonaire. Na zijn middelbare schooltijd, ging hij naar Nederland voor studie. Eerst was hij zes maanden lang waarnemend Gezaghebber van Bonaire en sinds 22 augustus 2014 dient hij voor een termijn van zes jaar als Gezaghebber. In 2020 werd zijn ambtstermijn verlengd. Hij volgde Lydia Emerencia op die op het politiek onrustige Bonaire moest vertrekken na een motie van wantrouwen. Zelf is hij niet bang weggestemd te worden. Bij zijn benoeming zei hij hierover: "Ik heb niets te verliezen. Ik ben gekomen om het eiland beter te maken. Als ik moeilijke beslissingen moet nemen en daarna naar huis moet, dan is dat een politieke consequentie waar ik als persoon achter sta."
Met de kandidaatstelling van Bonaire als speelplaats voor de finale, is FC Utrecht enorm geholpen. Volgens de UEFA-reglementen moet de KNVB er namelijk alles aan gedaan hebben om de bekerfinale te spelen. Op dat gebied blijkt de bond wat dat betreft dus in gebreke gebleven.

STADION KRALENDIJK ALS VERVANGER VAN DE KUIP

De wedstrijd zou gespeeld moeten worden in Stadion Kralendijk, dat tenminste plaats biedt aan drieduizend toeschouwers. In het stadion ligt een kunstgrasmat die voldoet aan de richtlijnen van de Voetbalbond van Bonaire. "Onze voetbalbond is al in contact met de KNVB over de vereisten voor een bekerfinale", ligt Rijna toe.
Stadion Kralendijk
Stadion Kralendijk © Chris Favero/Flickr
Stadion Kralendijk is een gemeentelijk sportstadion in Kralendijk, Bonaire. Het stadion wordt onder meer gebruikt voor atletiek, voetbal en honkbal. Bij het voetballen wordt het stadion gebruikt door SV Juventus en het nationale elftal van Bonaire. Er kunnen 3.000 toeschouwers in het stadion.
FC Utrecht-trainer John van den Brom
FC Utrecht-trainer John van den Brom © fcutrecht.nl
FC Utrecht-trainer John van den Brom vindt het initiatief geweldig. "We hebben een miniatuur van de beker hier voor ons staan. Als team, als trainer en als supporter kun je je doormiddel van de beker onderscheiden in een seizoen. Als we dan op Bonaire een bekerfinale kunnen spelen past dat helemaal in dit unieke gebeuren", glundert Van den Brom. "Ik kan niet wachten om in het vliegtuig te stappen."
Ik kan niet wachten om in het vliegtuig te stappen
John van den Brom

FINALE MET PUBLIEK

Met de huidige stand van zaken rond het coronavirus moet het onder strikte maatregelen zelfs mogelijk zijn om publiek bij de wedstrijd te ontvangen. "Ik ben heel blij om te horen dat het eiland al lang corona-vrij is en als ze gewoon de richtlijnen van het RIVM blijven respecteren hebben we een prima uitgangspositie. Als dat allemaal gewaarborgd is: waarom niet? Nogmaals, ik kan niet wachten."

BRIEF AAN UEFA

Dat Bonaire de zaak uiterst serieus neemt blijkt uit het feit dat er al brieven klaarliggen om verstuurd te worden. "Er gaat zometeen een brief naar de UEFA, met een kopie voor de KNVB, waarin we dit bekend maken. Ook de Bonairiaanse voetbalbond zal dit doen. Het zal voor ons een eer zijn om de voetballers van FC Utrecht en de andere finalist Feyenoord op ons eiland welkom te heten met alles erop en eraan om op verantwoordelijke wijze sportief de finale van de KNVB Beker op Bonaire te spelen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.