Nieuwe Kampongcoach Pieter Bos: 'Niet zeuren over top drie, maar naar ons zelf kijken'

© Voordaan Guido van der Burg
UTRECHT - "We moeten niet zeuren dat de top drie te sterk is, daar zijn we zelf bij geweest." Pieter Bos, de nieuwe hoofdcoach van hockeysters van Kampong, vindt dat de andere clubs zelf de handschoen op moeten pakken, en Den Bosch, SCHC en Amsterdam moeten gaan uitdagen. "We zullen iets steviger moeten gaan aanpoten."
Er was de laatste tijd veel kritiek op de grote verschillen tussen de top drie en de andere negen clubs in de vrouwenhoofdklasse. Alle internationals spelen bij Den Bosch, SCHC en Amsterdam, de rest van de clubs doet niet serieus mee, was de klacht. "Dat hebben we zelf laten onstaan. We moeten niet wijzen naar de top drie, maar we moeten het zelf aanpakken", zegt Bos.

LOOPBAAN ALS COACH

Pieter Bos (38) hockeyde zelf bij Voordaan in Groenekan en werd al op zijn 21e coach van de vrouwen van die club. "Dat was geen succes, ik was te jong." Bos stopte daarom al na één jaar en werd jeugdtrainer bij Kampong. Dat bleef hij zes jaar. Daarna werkte hij twee jaar als assistent bij de heren van SCHC in Bilthoven en een seizoen bij Kampong waarin hij de heren naar de nationale zaaltitel leidde.
Bos werd met de Kampong-mannen landskampioen in de zaal
Bos werd met de Kampong-mannen landskampioen in de zaal © RTV Utrecht / Floris Mulder
In 2013 keerde Bos terug bij Voordaan, waar hij nu wel succesvol was met de vrouwen. In vijf jaar tijd bereikte de ploeg drie keer de play-offs. Bos vertrok naar Kampong om opnnieuw assistent te worden, nu onder Michiel van der Struijk. "Ik had geen haast om hoofdcoach op dit niveau te worden, omdat ik het werken met andere coaches heel leuk vind. Het zou er wel een keer van komen", aldus Bos. "Ik ben niet afhankelijk van het hockey."

AMBITIEUS

Nu komt het er dan dus van. Dat was echter niet direct duidelijk toen de samenwerking met Michiel van der Struijk werd beëindigd. "Er was wel veel draagvlak voor mij binnen de groep", weet Bos. "Ze wilden sowieso dat ik als assistent zou aanblijven."
De doelstelling is en blijft de top vier
Pieter Bos
Maar het werd dus hoofdcoach. Miguel Koning, die ook bij Voordaan al assistent was van Bos, wordt zijn rechterhand. Het duo is ambitieus. "Kampong is de laatste twintig jaar gemiddeld als zesde geëindigd", stelt Bos. "Dat moet beter kunnen, al besef ik dat dat niet in één seizoen gaat lukken. Maar de doelstelling is en blijft de top vier."
Om dat te bereiken moeten er echter wel dingen veranderen, stelt de nieuwe coach. "Ik ga daar niet teveel op in, maar er zal meer aangepoot moeten worden. We moeten niet naar de top drie kijken, maar we moeten zorgen dat we zelf beter worden."

VOORBEREIDING

Dus heeft Kampong de afgelopen periode de selectie versterkt en is Bos ook al met de nieuwe spelersgroep aan het trainen. "Deze week zijn we begonnen. We trainen nu nog acht keer en dan zijn ze de maand juli vrij." In augustus begint dan de échte voorbereiding op het nieuwe seizoen. "Hopelijk mogen we dan weer met contact trainen en kunnen we in september starten met de competitie", aldus Bos. "Maar dat moeten we afwachten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.