Deze week uitsluitsel UEFA: de strijd van FC Utrecht om Europees ticket in vogelvlucht

4 maart, FC Utrecht naar finale die nooit gespeeld wordt
4 maart, FC Utrecht naar finale die nooit gespeeld wordt © Fotostudio RedGreenBlue
UTRECHT - De Europese voetbalbond UEFA beslist naar verwachting deze week over het al die niet goedkeuren van de verdeling van de tickets voor de Europa League voor komend seizoen. Heet hangijzer daarbij is de niet gespeelde KNVB bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord. De KNVB gaf Feyenoord het ticket voor de bekerwinnaar, FC Utrecht kreeg geen Europees ticket. De club stelt alles in het werk om toch Europees voetbal te mogen spelen.
RTV Utrecht zet de belangrijkste feiten betreffende bekerfinale en de verdeling van de Europese tickets nog even op een rijtje.

MAART

4 maart- FC Utrecht verslaat Ajax en plaatst zich voor de finale van de KNVB beker, op 19 april in de Kuip tegen Feyenoord.
11 maart- Als gevolg van de coronacrisis worden alle sportwedstrijden voor de komende twee weken afgelast.
17 maart- De KNVB besluit de bekerfinale uit te stellen. Een nieuwe datum wordt nog niet geprikt.
31 maart- De regering legt alle competities, ook het profvoetbal, tot minimaal 1 juni stil.

APRIL

1 april- In een videoconferentie met de UEFA besluiten de aangesloten bonden ernaar te streven de stilgelegde competities in de zomer af te ronden.
21 april- Minister-president Rutte velt het vonnis: het seizoen in het profvoetbal is in Nederland ten einde.
24 april- De KNVB geeft het Europa League-ticket voor de beker aan Feyenoord, omdat die club in de afgebroken competitie hoger staat dan FC Utrecht. Willem II, dat met één wedstrijd meer gespeeld één plaats en drie punten boven FC Utrecht staat, mag ook Europa in, FC Utrecht niet. Clubeigenaar aan Frans van Seumeren is woedend. "Ik ga alle advocaten inzetten die ik kan vinden."
"Ik ga alle advocaten inzetten die ik kan vinden"
"Ik ga alle advocaten inzetten die ik kan vinden" © Orange Pictures
28 april- Advocaat Frans de Weger gaat FC Utrecht bijstaan in haar gevecht om alsnog Europa in te mogen.
29 april- De KNVB komt, een week na het stilleggen van de eredivisie en het verdelen van de Europese tickets, met een verklaring: de bekerfinale is geschrapt omdat de UEFA uiterlijk op 25 mei wil weten waarom de competitie en het bekertoernooi moesten worden beëindigd en op welke wijze de tickets worden verdeeld.
De voorlopig uiterste inschrijfdatum voor de Europese toernooien is 3 augustus. In Nederland mag niet voor 1 september worden gevoetbald.

MEI

1 mei- De UEFA stuurt een brief die de kansen van FC Utrecht om zeep lijkt te helpen. "Als het bekertoernooi om legitieme redenen niet wordt uitgespeeld, dan kan er geen winnaar worden aangewezen. In zo'n situatie wordt het Europese ticket overgeheveld naar de competitie", schrijft de UEFA.
Toch houden de advocaten Frans de Weger en Jeroen Bedaux hoop, na een gesprek met enkele topfunctionarissen van de Europese Voetbalbond. "Bij de UEFA krijgt FC Utrecht wel de gelegenheid om haar kant van het verhaal te duiden." Die kans geeft de KNVB de club niet. "Omdat de directie betaald voetbal de beslissing allang genomen had."
"Bij de UEFA krijgen we wél de kans om ons verhaal te vertellen"
"Bij de UEFA krijgen we wél de kans om ons verhaal te vertellen" © ANP / Koen van Weel
8 mei- In Een Berg Sport zegt technisch-directeur Jordi Zuidam van FC Utrecht dat de KNVB werkt aan een plan om in augustus oefenduels te mogen spelen. "Dan kun je in die maand ook een bekerfinale spelen", vindt Zuidam.
10 mei- Nadat bekend wordt dat de Duitse competitie in juni gaat worden hervat, opperen FC Utrecht-fans om de bekerfinale in Duitsland te spelen, zonder publiek. De KNVB reageert al snel: "Geen sprake van."
15 mei- UEFA-baas Ceferin zegt dat sommige competities te snel zijn afgeblazen. FC Utrecht-advocaat De Weger put moed uit die uitspraak. "Dit is namelijk de man wiens organisatie gaat beslissen of de KNVB wel de juiste Nederlandse clubs een Europees ticket wil geven. Als hij nu vindt dat de KNVB te voorbarig is geweest, dan denk ik zeker dat dat in ons voordeel is."
16 mei- In het Radio M-programma Namen & Rugnummers zegt assistent-trainer John de Wolf van Feyenoord, tevens oud-trainer van Spakenburg, dat hij het jammer vindt dat de bekerfinale is afgelast in plaats van uitgesteld. "Je wilt dit soort wedstrijden altijd spelen."
Je wilt dit soort wedstrijden altijd spelen
John de Wolf
17 mei- Directeur betaald voetbal van de KNVB Eric Gudde zegt in Studio Voetbal dat hij zich kan zich voorstellen dat de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht toch gespeeld gaat worden, "Maar dan als galawedstrijd, alleen voor de sportieve eer. Het is dan geen wedstrijd meer om een Europees ticket."
19 mei- Een gesprek met de KNVB levert voor FC Utrecht niet het gewenste resultaat op. Feyenoord laat weten het spelen van de bekerfinale 'een gepasseerd station' te vinden.
23 mei- Voetbalgrootheden als Louis van Gaal, Guus Hiddink en Willem van Hanegem laten in diverse publicaties weten zich achter FC Utrecht te scharen. Zij zetten vraagtekens bij het besluit van de KNVB om de bekerfinale niet te laten spelen.
De Kromme: vraagtekens bij KNVB-besluit
De Kromme: vraagtekens bij KNVB-besluit © Orange Pictures
25 mei- De advocaten Frans de Weger en Jeroen Bedaux sturen het bezwaar van FC Utrecht naar de UEFA. De advocaten menen dat er vanuit Zeist onvoldoende naar de UEFA is gelobbyd voor het spelen van de KNVB bekerfinale tegen Feyenoord op een later moment.
28 mei- De Belgische bond, die de competitie net als de KNVB in Nederland heeft afgebroken, laat weten dat de bekerfinale tussen Club Brugge en Royal Antwerp wel gespeeld gaat worden, en wel op zaterdag 1 augustus in het Koning Boudewijnstadion in Brussel, zonder publiek.
29 mei- Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire laat in Een Berg Sport bij RTV Utrecht weten dat de bekerfinale wat hem betreft op zijn eiland gespeeld kan worden. De KNVB ziet niets in het plan. "Met het oog op de volksgezondheid adviseert de rijksoverheid momenteel niet naar het buitenland te reizen, tenzij dit strikt noodzakelijk is", reageert een woordvoerder van de voetbalbond.
"Bonaire is Nederland", zegt Rijna. "En het is de veiligste plek om de finale te spelen."
"Speel de finale maar op Bonaire"
"Speel de finale maar op Bonaire" © Antilliaans Dagblad

JUNI

17 juni- Naar verwachting doet de UEFA uitspraak, en hoort FC Utrecht of de club
alsnog Europa in mag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.