RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoortse topcoach: 'Ook racisme in hockey'

1/2
AMERSFOORT - Ook in hockey is er sprake van racisme. Dat zegt de Amersfoortse tophockeycoach Siegfried Aikman. De huidige bondscoach van Japan en voormalig coach van onder meer Kampong doet op hockey.nl een boekje open over zijn ervaringen. "Racisme is overal. Het is waarmee ik ben opgegroeid. Ik weet niet beter."

Aikman, van Surinaamse afkomst, vertelt hoe hij in 1971 als 12-jarige van Paramaribo naar Nederland kwam. "Ze zeiden dat ik stonk. Ze noemden me zwart, ze noemden me lui. Ik leek op poep."

WRANGE VOORBEELDEN
In de hockeywereld werd Aikman ook met racisme geconfronteerd. Aikman vertelt hoe hij als speler van AMVJ een team van zijn club wilde aanmoedigen bij Bloemendaal. Toen hij het sportcomplex opliep werd hem verteld dat het voetbalveld verderop lag. De veronderstelling was dat een zwarte man op een hockeyveld toch niets te zoeken had. Hij werd weggestuurd.

In 1993 wilde Aikman als coach van HGC voor een uitwedstrijd tegen Oranje Zwart het veld oplopen, maar werd hij tegengehouden. Hij moest onmiddellijk het veld verlaten. Pas toen zijn speelsters zeiden dat die donkere man hun coach was, mocht Aikman blijven om zijn werk te doen.

 Kampong-speler Terrance Pieters Kampong-speler Terrance Pieters | Foto: Orange Pictures

VERANDERING
Aikman hoopt en verwacht wel dat de situatie in het hockey gaat veranderen en verwijst daarbij onder meer naar bijvoorbeeld Kampong-speler Terrance Pieters. "Als er meer donkere jongens en meisjes gaan hockeyen, zal er gewenning optreden. Je gaat vaak sporten in de sociale klasse waar je hoort. Er zitten veel donkere kinderen op het havo en vwo, dus ik verwacht dat het over twintig jaar weer heel anders is."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -