Voetballen met publiek: FC Utrecht is er klaar voor

© FCU Photo
UTRECHT - FC Utrecht is klaar voor het moment dat er vanaf september weer voor publiek gespeeld mag worden, binnen de beperkingen van de dan geldende coronamaatregelen. Veiligheidcoördinator Stef van der Weide vertelt aan RTV Utrecht dat de club vijf scenario's heeft uitgewerkt, waar indien nodig wekelijks tussen geschakeld kan worden.
Het meest positieve scenario gaat uit van een stadionbezetting van 50 procent, bij de minst positieve is slechts 12,5 procent van de stoeltjes bezet, zegt Van der Weide. "Bij dat laatste scenario ga je ervan uit dat je overal de anderhalvemeterregel handhaaft. Op de tribune, maar ook met lopen naar toilet en catering, en bij het binnenkomen en verlaten van het stadion."
Zoals het er nu naar uitziet, is dit laatste scenario degene waar mee gewerkt moet gaan worden. Want de stadions mogen weer open, maar het kabinet houdt overal vast aan 1,5 meter afstand tussen bezoekers. Ook zijn spreekkoren verboden omdat dit de verspreiding van corona in de hand werkt.

AANVAARDBAAR RISICO

De anderhalvemeterregel hoeft echter niet altijd gehandhaafd te worden, stelt Van der Weide. "Je kunt je voorstellen dat je huishoudens toelaat. Die mogen wel bij elkaar zitten. Als je dat goed organiseert, kunnen er al weer meer mensen binnen."
We hebben ook aan Schiphol gevraagd hoe zij dat doen
Stef van der Weide
Bovendien is de vraag of je bij het bewegen door het stadion star aan de afstand vast moet houden. Van der Weide verwijst daarbij naar de situatie in supermarkten. "Dan sta je in de rij wel op anderhalve meter van elkaar. Maar als je door de winkel beweegt, is die afstand er niet altijd."
Voor de vijf scenario's die FC Utrecht klaar heeft liggen, is overleg geweest met tal van partijen. "Ik leg net mijn collega van PSV neer, maar we hebben bijvoorbeeld ook aan Schiphol gevraagd hoe zij dat doen", zegt Van der Weide. "En uiteraard zijn politie, gemeente en veiligheidsregio er ook bij betrokken. We hebben afgesproken dat de risico's altijd aanvaardbaar moeten zijn."

GEEN GARANTIES

Die laatste instanties hebben van Van der Weide wel te horen gekregen dat de club ondanks alle maatregelen nooit kan garanderen dat de afstand altijd gehouden wordt. "Ik kan niet voorspellen wat er op de Bunnik Side gebeurt als we in de laatste minuut de 1-0 maken. Dan willen mensen elkaar om de nek vliegen. Dat is niet te voorkomen."
FC Utrecht gaat echter wel proberen de kans dat dat gebeurt te verkleinen. "Via goeie communicatie moeten we de fans ervan bewust maken wat de risico's zijn. En we kunnen misschien ook wel ludieke manieren bedenken om een doelpunt te vieren op de tribune."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.