Utrecht toneel eerste internationale sporttoernooi in Nederland sinds coronacrisis

Zo gaat het stadion eruit zien
Zo gaat het stadion eruit zien © Sightline
UTRECHT - Op het Jaarbeursplein in Utrecht vindt van 9 tot en met 12 september het King of the Court beachvolleybaltoernooi plaats. Het is het eerste internationale sporttoernooi dat in Nederland wordt gehouden sinds de coronacrisis. Aan het toernooi doen wereldtoppers uit binnen- en buitenland mee, onder wie Nieuwegeiner Robert Meeuwsen en Madelein Meppelink uit Rhenen.

King of the Court

King of the Court is een nieuwe spelvorm in beachvolleybal, waarbij vijf in plaats twee teams tegelijk aan het spelen zijn. Eén team is de serverende partij, een tweede team is de scorende partij. Drie andere teams staan in de 'wachtkamer.'
Sfeerimpressie van wedstrijd in stadion
Sfeerimpressie van wedstrijd in stadion © Sightline
Als de scorende partij de rally wint, krijgt dat team een punt. Als de serverende partij de rally wint, worden zij de scorende partij. De vorige scorende partij sluit achteraan aan in de wachtkamer en het eerste team uit de wachtrij gaat serveren.
Een wedstrijd duurt drie kwartier en het team dat aan het eind de meeste punten heeft, is winnaar.

Madelein Meppelink

"Het is heel dynamisch. Het is voor mezelf ook heel chaotisch", zegt topspeelster Madelein Meppelink uit Rhenen. "Je staat steeds naar de klok te kijken en je af te vragen of je al genoeg punten hebt. Het is vooral heel spectaculair, ook voor het publiek."
Madelein Meppelink: 'Je staat steeds naar de klok te kijken'
Madelein Meppelink: 'Je staat steeds naar de klok te kijken' © Fotostudio RedGreenBlue
Organisator Wilco Nijland denkt dat King of the Court voor het beachvolleybal kan worden wat het dubbelspel bij het tennis is: een tweede toernooi binnen een evenement. Bij tennis heb je ook echte dubbelspecialisten. "In het begin denk ik dat je die voor King of the Court niet zal krijgen", zegt Meppelink. "Maar het is heel wel anders. Het is wat fysieker, je hebt heel weinig rust.
Madelein Meppelink over King of the Court

Corona-proof

Het fenomeen King of the Court komt uit de koker van de Utrechtse sportorganistor Wilco Nijland, die ook de eredivisie beachvolleybal organiseert. Hij maakte, samen met Nevobo-directeur Michel Everaert uit De Bilt, van een trainingsvorm voor beachvolleyballers een wedstrijdvorm. Het eerste King of the Court, in 2018 in Utrecht, was al direct een succes.
Wilco Nijland: 'We kunnen nu 425 toeschouwers per wedstrijd kwijt'
Wilco Nijland: 'We kunnen nu 425 toeschouwers per wedstrijd kwijt' © Orange Pictures
Voor de editie van 2020 heeft Nijland te maken met een hele grote beperking: de anderhalvemeterregel. "Toen we dit toernooi bedachten, gingen we uit van 30.000 toeschouwers over vijf dagen", vertelt Nijland. De coronacrisis dwong hem tot aanpassingen. "We bouwen een stadion dat bestaat uit allemaal skyboxen. Per skybox zitten twee tot tien mensen die geen anderhalve meter afstand hoeven te bewaren. We kunnen 425 mensen met wedstrijd kwijt."
Het totaal aantal toeschouwers dat daardoor in september naar het Jaarbeursplein kan komen blijft daardoor beperkt tot 4.250.
Organistor Wilco Nijland over King of the Court

Olympisch

De internationale volleybalbond heeft al laten weten erg enthousiast te zijn over de Utrechtse variant op beachvolleybal. King of the Court zal op afzienbare tijd aan enkele internationale toernooien worden toegevoegd. Nevobo-baas Michael Everaert denkt dat dat nog maar een eerste stap is.
Bondsdirecteur Michel Everaert: 'In 2028 Olympisch'
Bondsdirecteur Michel Everaert: 'In 2028 Olympisch' © Orange Pictures
"Deze sport kan in 2028 al Olympisch zijn", denkt Everaert. "Het IOC hoeft geen extra spelers toe te laten tot het Olympisch dorp. Je gaat met evenveel mensen voor meer medailles strijden.
Nevobo-directeur Michael Everaert over King of the Court

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.