FC Utrecht 50 jaar: vuurwerkfestijn bij Galgenwaard en Wesley Sneijder kwam ook even langs

UTRECHT - Bij stadion Galgenwaard is vannacht de aftrap gegeven van het jubileumjaar van FC Utrecht. De club, ontstaan uit een fusie tussen DOS, Elinkwijk en Velox, bestaat vandaag vijftig jaar. Supporters staken vannacht om 00.00 uur vuurwerk af bij stadion Galgenwaard, waarbij de 1,5 meterregel even vergeten werd.
Ook Wesley Sneijder deelde in de feestvreugde. De Utrechtse recordinternational ging op de foto met supporters en een spandoek van de FC.
"Dit is natuurlijk wel een mijlpaal. FC Utrecht is heel belangrijk voor de supporters, het is een onderdeel van hun leven", zegt Teun den Hartog, voorzitter van de Supportersvereniging. De aanhang biedt de club vandaag een cadeau aan. Wat het is, houdt Den Hartog nog even geheim. "Het straalt in ieder geval goed die 50 jaar historie uit."
50 jaar FC Utrecht: supporters vieren feest bij Galgenwaard

Goede herinneringen

Den Hartog beleefde de afgelopen decennia zelf veel hoogte- en dieptepunten is fervent supporter. "Als kleine jongen heb ik de eerste bekerwinst meegemaakt in 1985. Dat blijft je bij. Net als dat we in 1996 maar net degradatie wisten te voorkomen bij FC Twente, waar we met 52 bussen naartoe waren gereisd. Verder bewaar ik goede herinneringen aan het Europese seizoen met Liverpool, Napoli en Steaua Boekarest in de poulefase."
Sommige spelers hebben een speciaal plekje in het hart van de voorzitter, zoals de inmiddels overleden doelman Blagoje Istatov uit het voormalige Joegoslavië. Hij kwam tussen 1976 en 1978 uit voor FC Utrecht. "Istatov had gitzwart haar en was ook vaak helemaal in het zwart gekleed. Wat ik me altijd ben blijven herinneren is dat hij na een botsing een bloedende hoofdwond had. Hij kreeg een tulband om een keepte weer verder. Dat maakte indruk op mij."
FC Utrecht staat vandaag uitgebreid stil bij haar verjaardag. Om 12.00 uur is er een live tv-uitzending vanuit de Galgenwaard. Presentator Kees Jansma en zijn sidekick Hans Kraay jr. ontvangen onder anderen eigenaar Frans van Seumeren, trainer John van den Brom, aanvoerder Willem Janssen, algemeen directeur Thijs van Es en technisch directeur Jordy Zuidam. De club presenteert ook het nieuwe shirt en jubileumlogo.
Het programma 'Talkshow 50 jaar FC Utrecht' wordt uitgezonden op YouTube en is te bekijken via RTV Utrecht. Om 17.10 uur is er een extra uitzending van Een Berg Sport, waarin we met betrokkenen terugblikken op een halve eeuw FC Utrecht.
De club zelf heeft ook een clip gemaakt over 50 jaar FC Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.