Utrechtse wielervereniging test wedstrijdrijden: 'Spugen doe je nu niet'

UTRECHT - Ze staan te popelen om weer op de fiets te springen en vandaag mag het weer. Een groepje mannen van WV Het Stadion en de Volharding verzamelde zich vanochtend op het parcours in Utrecht om de krachten te meten. De wielersport valt onder de categorie semi-contactsport en dus kan er weer worden gereden.
"Lekker koersen! We mogen weer los. We waren al sinds maart gesloten dus ik ben erg blij dat ik weer mag fietsen hier", zegt Jeroen Bargeman, één van de leden bij de club. Drie categorieën rijden vandaag een uur en een kwartier. "In het begin vond ik het wel spannend om weer te gaan fietsen, maar ik ken mijn trainingsgroep goed en weet dat ze geen gezondheidsklachten hebben", zegt Jeroen. Hij voegt zich bij zijn categorie en daar gaan ze. Met een fikse wind en een spat regen, maar dat houdt de mannen niet tegen.
De mannen van WV Het Stadion en De Volharding op het parcours in Utrecht.
De mannen van WV Het Stadion en De Volharding op het parcours in Utrecht. © Pleun Willemstein

Testritten

Vandaag is de club begonnen met trainingswedstrijden. Het is de bedoeling dat getest wordt hoe het gaat met de huidige regels, in de hoop dat de club snel open kan voor iedereen. Nu zijn alleen leden van WV het Stadion en UW&TC De Volharding welkom.
Angelo Verhagen in actie.
Angelo Verhagen in actie. © Pleun Willemstein
"Spugen en neus snuiten mag nu niet in de groep", zegt voorzitter Angelo Verhagen die vandaag ook op de fiets zit. Verder zijn er looproutes en kan er niet gedoucht worden. Omkleden moeten de leden bij de auto doen of thuis.

Erelid blijft binnen

Niet alle aanwezige leden wagen zich vandaag op de fiets. De club heeft 400 leden, van wie een flink aantal op hogere leeftijd is. Erelid Jan Nieuwenhuijsen blijft liever in de kantine. "Ik durf het nog niet aan", zegt hij. Jan heeft diabetes en vindt het risico te groot om in een groep te fietsen. "Ik vind er niks aan, ik zit veel thuis en durf er niet echt uit", zegt Jan die al sinds zijn 13e fietst. Nu is hij 74 en kijkt hij liever door de ramen van de kantine naar de anderen die het weer vandaag trotseren.
Erelid Jan Nieuwenhuijsen blijft liever in de kantine.
Erelid Jan Nieuwenhuijsen blijft liever in de kantine. © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
Of het echt lukt om 1,5 meter te bewaren op de fiets betwijfelt Angelo Verhagen. "Ik denk dat het gewoon elkaar opzoeken wordt. We hebben uit laten zoeken dat als je allemaal achter elkaar rijdt, er ongeveer 2 meter tussen zit. Maar wij fietsen natuurlijk ook naast elkaar. We zijn gewoon een semi-contactsport, dus dan krijg je dat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.