Door de Lens van Ankie: De Ierse hockeykeeper met de Hollandse bakfiets

© Fotostudio RedGreenBlue
UTRECHT - Wat is Utrecht toch mooi. Op een doordeweekse rond een uur of zeven in de ochtend rij ik dwars door de stad naar het Wilhelminapark. Vandaag mag ik in opdracht een aantal sporters fotograferen op plekken in de stad waar zij 'iets' mee hebben: een plek waar ze van houden, waar ze lekker kunnen ontspannen en tot rust komen.

David Harte

In de verte zie ik hem al staan: lang, blond, vriendelijk gezicht, met zijn fiets aan de hand; zo'n stoere hollandse bakfiets. Hoewel zijn gezicht op het hockeyveld meestal verscholen zit achter een vizier, herken ik hem uit duizenden: Kampong keeper David Harte. Maar wat wil je ook, hij is een van de aller, allerbeste hockeykeepers van de wereld. Ik heb hem al vaak door mijn camera zien spelen.
Geboren en getogen in het groene Ierland voelt hij zich thuis in het prachtige oude stadspark dat hem met een klein beetje fantasie doet denken aan het Ierse landschap waar hij zo veel van houdt. De vijvers, de imposante oude bomen met hun dikke knoestige stammen, de geurende bloemen: hier komt David tot rust. Oprecht en met passie vertelt hij het allemaal. Aangestoken door zijn enthousiasme kijk ik om me heen. Hij heeft gelijk: het is er prachtig.

Typisch Utrechtse plekken

Later die dag kom ik op nog meer typisch Utrechtse plekken die het bezoeken meer dan waard zijn. Bekeken door de ogen van sporters die er een bijzondere band mee hebben, zie ik dingen die ik nog nooit eerder heb gezien, zowel buiten als binnen. Van de kleurrijke arena in het Krachtstation Kanaleneiland waar kansen naar jongeren toegebracht worden tot een idyllisch doorkijkje naar het Sciencepark vanaf een oud boerenerf nabij het Fort van Rhijnauwen.

De boom

Na een lange inspirerende dag vol bijzondere ontmoetingen op unieke plekjes rij ik weer naar mijn eigen stukje Utrecht aan het Máximapark. Met een blik op de grote walnotenboom, een overblijfsel van vroeger tijden toen het park nog helemaal niet bestond, denk ik aan de woorden van David. Ik realiseer me dat de boom me doet denken aan de hoge Esdoorn die voor het slaapkamerraam van mijn geboortehuis stond. De boom waar mijn moeder zoveel van hield; omdat de man van de gemeente hem speciaal voor haar daar had geplant. Zo was het verhaal, en wij geloofden het graag. Vroeger en nu verbonden in een boom, in een park. Ik voel me thuis, op deze plek in deze stad.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.