FC Utrecht verplaatst trainingen naar sportpark Overvecht-Noord

© Google Maps (bewerking: RTV Utrecht)
UTRECHT - Het eerste elftal van FC Utrecht traint komende tien jaar op sportpark Overvecht-Noord. De voetbalclub is bezig met een vergunningsaanvraag om op het terrein twee trainingsvelden, een trainingsstrook en een accommodatie aan te leggen.
De verhuizing van de trainingen gebeurt volgens de Utrechtse voetbalclub omdat er te weinig capaciteit op het huidige complex Zoudenbalch is. In de afgelopen seizoenen moest al vaak worden uitgeweken naar velden van andere clubs om de jeugdwedstrijden af te kunnen werken.

Rust

"Wij willen ruimte creëren om Zoudenbalch uiteindelijk weer in te richten voor zowel de jeugd als het eerste elftal", zegt directeur financiën Edo Keuning. "Dat past binnen een gebiedsontwikkeling van de Maarschalkerweerd, in samenwerking met de gemeente Utrecht. Je wilt in die tijd rust creëren en daarom hebben we voor een langere termijn de mogelijkheid om te trainen in Overvecht-Noord. Vanuit die insteek is voor een periode van 10 jaar gekozen, dat is ook de maximale periode waarin je een tijdelijke accommodatie kunt realiseren."
Als voorwaarde van de verhuizing stelt de gemeente dat FC Utrecht op eigen kosten een kunstgrasveld aanlegt om de sportcapaciteit op het park voor nu en de toekomst te waarborgen. Behalve FC Utrecht, krijgt ook de Utrechtse Rashonden Vereniging een plekje op het terrein, schrijft wethouder Maarten van Ooijen in een brief aan de gemeenteraad.

EDO

Het sportpark wordt op dit moment onder meer gebruikt door de veertien seniorenteams van voetbalvereniging EDO. Dat zij de ruimte voortaan moeten delen met onder meer FC Utrecht, betekent dat zij moeten inschikken, tot ongenoegen van de club zelf.
"Zij waren vanwege de leegstand op het park gewend aan een voor Utrechtse begrippen ruime veldsituatie. Hun ervaring van de nieuwe situatie als een verslechtering is daarom begrijpelijk", schrijft de wethouder. Toch ziet de gemeente de situatie anders. "EDO krijgt met het kunstgras een impuls qua trainingscapaciteit en meer zekerheid dat trainingen en wedstrijden ook bij slecht weer doorgang kunnen vinden."
In de nieuwe situatie wil de gemeente dat EDO een van de velden gaat delen met de hondenclub en dat trainingen over verschillende dagen worden verspreid. Volgens het college is dat nodig, gezien de beschikbare sportruimte in een 'groeiende en verdichtende stad'. "Ik ben bekend met de zorgen die er zijn over de hele inrichting van de park, we zijn daarover met elkaar in gesprek", aldus Keuning.

Dobermann Kringgroep Utrecht

Vanwege de veranderingen op het sportpark, is er vanaf volgende maand geen ruimte meer voor een andere hondenclub: de Dobermann Kringgroep Utrecht (DKU). De vereniging maakte op dinsdag en zondag gebruik van een deel van de ruimte, maar de gemeente stopt daar vanaf komend seizoen mee.
Voor Herman Visser van de vereniging kwam die beslissing als donderslag bij heldere hemel. De vereniging had juist recent nog verbouwd omdat ze dachten dat ze mochten blijven. "Vervolgens kregen we eind april te horen dat we eraf moesten. Op dat moment was ik heel boos en heel teleurgesteld in de gemeente, zeker omdat we al 15 jaar trouwe huurder zijn. Ik stond echt versteld, want we hadden flink geïnvesteerd in het pand."
De DKU heeft volgens de gemeente een alternatieve locatie aangeboden gekregen op de Manitobadreef, maar volgens de hondenclub is die ruimte niet geschikt. Het gaat om een groenstrook van 90 bij 27 meter. "Maar onze minimale eisen is 50 bij 70 meter om internationale examens te kunnen houden. Nu wordt zo'n examen gewoon afgekeurd. We hebben nu geen andere mogelijkheid en dat betekent einde vereniging."
Het is overigens nog niet duidelijk wanneer het sportpark gereed is voor de trainingen van FC Utrecht. In september vindt er overleg plaats tussen de gemeente en de huidige en toekomstige gebruikers van de locatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.