Van Rijn geeft KNVB complimenten voor deltaplan, maar portemonnee blijft dicht

ZEIST/UTRECHT - Minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Sport heeft zijn complimenten uitgesproken voor het deltaplan dat de voetbalbond KNVB heeft gemaakt, maar benadrukt nogmaals dat de voetbalsector voor geld niet in Den Haag hoeft aan te kloppen. Dat zei hij bij zijn afscheid. Van Rijn zwaait vandaag af als tijdelijk minister.
Van Rijn benadrukt dat de clubs uit het betaalde voetbal eerst zelf alles moeten doen om de financiële schade van de coronacrisis te beperken, voordat de overheid te hulp schiet. "De overheid is het laatste station", zegt Van Rijn tegenover de NOS.
De tribunes zullen komend seizoen een stuk leger zijn. De voetballerij moet het gebrek aan inkomsten zelf compenseren vindt men in Den Haag.
De tribunes zullen komend seizoen een stuk leger zijn. De voetballerij moet het gebrek aan inkomsten zelf compenseren vindt men in Den Haag. © fcutrecht.nl

140 miljoen

De KNVB vroeg in het deltaplan om een bedrag van 140 miljoen euro voor de collectieve sector betaald voetbal. Daar ging de overheid niet mee akkoord. "Het is belangrijk dat het plan er ligt. Daar geef ik de KNVB complimenten voor. Maar de volgende fase is dat je de situatie per club moet bekijken", aldus Van Rijn.
"De ene club heeft veel seizoenkaarthouders, de andere minder. Nu er straks gespeeld kan worden met publiek kan de ene club daar meer gebruik van maken dan de andere. Het uitgangspunt verschilt per club", verduidelijkt de minister.
FC Utrecht wist in de eerste maand al 5 duizend seizoenskaarten te verkopen. De capaciteit van Stadion Galgenwaard is 23.750. Met de anderhalve meter regeling die bij de seizoensstart in september geldt lijkt FC Utrecht met de verkoop van ruim een vijfde deel van de plaatsen aardig op weg te zijn om het stadion maximaal te benutten. Vandaag komt de KNVB met protocollen voor publiek en stadion.
Clubs moeten van de minister eerst aankloppen bij banken, sponsoren en gemeentes. Het verhaal dat banken het betaald voetbal als risicofactor zien en daarom niet willen investeren, ligt volgens Van Rijn genuanceerder. "Banken kijken naar heel veel bedrijfstakken die ze eventueel kunnen helpen met een tijdelijk overbruggingskrediet. Dat zal niet altijd mogelijk zijn. Maar het is wel goed om te kijken naar clubs die eigenlijk gezond zijn en nu een ruggensteuntje nodig hebben om 'door de winter' te komen. Wat natuurlijk niet kan is dat clubs ter gelegenheid van deze crisis alle financiële problemen die er al waren, nu in één keer oplossen. Reden te meer om het per club te bekijken."

Schreeuw- en zangverbod

Van Rijn gaat bij zijn afscheid ook nog in op het 'schreeuw- en zangverbod' in stadions, een voorwaarde die gemaakt is voor het weer toestaan van publiek. "Het is een lastig punt", erkent de minister. "Als er een doelpunt wordt gemaakt, juich je vaak met meer dan je hart." De verspreiding van het virus wordt, bendadrukt Van Rijn, bevorderd door hard praten en schreeuwen. "Dat is écht een factor. Dat betekent dat die afstandsregel misschien wel nog belangrijker is in een stadion dan elders. Tegelijkertijd weet ik dat er heel veel creativiteit is. Dat de KNVB samen met andere evenementenorganisaties kijkt naar oplossingen en uitvindingen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.