Supporters zijn cynisch: 'Premier heeft kennelijk voor het laatst in 1965 in een stadion gezeten'

ZEIST/UTRECHT - "Voetbal zonder emotie bestaat niet." Teun den Hartog, voorzitter van de Supportersvereniging FC Utrecht, maakt zich dan ook ernstig zorgen over de haalbaarheid van een aantal maatregelen die door het ministerie bedacht zijn om beperkt publiek bij voetbalwedstrijden mogelijk te maken. Half september gaat de eredivisie van start onder een pak aan coronamaatregelen.
"Ik blijf stil op mijn stoeltje zitten", grijnst Den Hartog op de vraag wat hij gaat doen als FC Utrecht straks een doelpunt maakt. "Nee, zonder gekheid. We zullen er alles aan doen om ons aan de regels te houden, maar ik maak me ernstig zorgen. Sport is emotie en dan moet ik het nog maar zien als ons cluppie één minuut voor tijd de winnende maakt."
Teun den Hartog
Teun den Hartog © SVFCU / Mike Vermeulen

De toeter van Rutte

De grootste zorg gaat duidelijk uit naar het zang- en spreekkorenverbod. "Dan kan premier Rutte leuk roepen: pak een toeter, maar dan is hij kennelijk in 1965 voor het laatst in een voetbalstadion geweest", is Den Hartog cynisch. Vanavond heeft Den Hartog overleg met het Supporters Collectief Nederland. "Dan zullen we met zijn allen een standpunt innemen. We zijn heel blij dat we mogen, maar ik weet niet waar het naar toe gaat."
De premier kan het leuk vertellen. Wanneer was hij voor het laatst in een voetbalstadion, 1965?
Teun den Hartog
Ook FC Utrecht vindt het een hoofdbreker. "Dat geldt ook voor de politie en de gemeente. We hebben er al gesprekken over met de supportersvereniging", laat Manager Veiligheid & Operations, Stef van der Weide weten. "Wij snappen ook wel dat er gejuicht gaat worden als FC Utrecht scoort. De vraag is hoe we dit met zijn allen zo goed mogelijk kunnen regelen en in goede banen kunnen leiden. We krijgen veel goede ideeën van supporters, dus daar gaan we naar kijken. We gaan vooral inzetten om de juichtijd zoveel mogelijk te verkleinen."
Als iemand juicht gooien we die echt niet meteen het stadion uit
Stef van der Weide
Op dat punt moeten overheid en voetbalwereld nog wat dichter bij elkaar komen. Want dat niet juichen onhaalbaar is, daar is iedereen het wel over eens. En de club is verantwoordelijk voor de handhaving in het stadion. FC Utrecht gaat op dat gebied zeker geen politieagentje spelen, laat Van der Weide alvast weten. "We gaan echt niet meteen iemand die juicht het stadion uit gooien. Zo zitten we er niet in."
Teun den Hartog: 'Ik maak me ernstig zorgen'

Protocol geen verrassing

FC Utrecht is blij met het protocol van de KNVB. "De inhoud is voor ons niet echt een verrassing. We zijn hierover met allerlei partijen in gesprek geweest, waaronder de KNVB. Het is voor ons ook echt een eindproduct van de afgelopen twee maanden." Dat er straks logistiek het een en ander komt kijken om een wedstrijd in Galgenwaard te organiseren is Van der Weide zich bewust. "Het is inderdaad van militaire proporties. Het vraagt zeker veel precisie en rekenwerk."
Van der Weide had niet verwacht dat er nu al zoveel ruimte zou zijn voor publiek. "We hadden stiekem gehoopt op beperkt publiek bij de seizoenstart. Wat nu kan is toch al meer dan we mogelijk hadden gehouden." Voor Den Hartog kunnen er natuurlijk nooit genoeg supporters in het stadion zijn. Maar de voorzitter respecteert de huidige situatie. "We willen het liefst volle stadions en dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de wedstrijden, maar dat zit er eventjes niet in door Covid-19", is Den Hartog realistisch. "Ik hoop dat de aantallen gauw verder omhoog bijgesteld gaan worden."
FC Utrecht is nog in gesprek met de gemeente Utrecht met de vraag of er ook bij de oefenwedstrijden in augustus tegen AZ en Heerenveen al supporters aanwezig mogen zijn. "De gemeente is heel meewerkend, maar ik verwacht niet dat er 1 augustus al publiek in het stadion zal zitten, dat zal eerder bij de tweede wedstrijd tegen Heerenveen zijn", erkent Van der Weide. "De aantallen, daar moeten we het nog maar goed over hebben. Dat zal erg afhangen van het plan dat we schrijven."
Een beeld van voor corona: Een volle Bunnikside
Een beeld van voor corona: Een volle Bunnikside © fcutrecht.nl

Vechten om een plekkie

Het lijkt erop dat er voor de supporters die nu al een seizoenkaart hebben gekocht een plek beschikbaar is in het stadion. "Als je families bij elkaar zet en jeugd onder de 18, dan komt er meer ruimte. Normaal kan er ruim 22 duizend man in het stadion. Als we een beetje creatief zijn moeten we de 7 duizend toch wel kunnen halen."
Als er toch meer seizoenkaarten verkocht worden dan dat er plaatsen zijn zal de club mensen moeten teleurstellen. "Alle mensen met een seizoenkaart hebben voorrang. Mochten er ineens nog heel veel verkocht gaan worden, dan moeten we met een creatieve oplossing gaan komen. Laten we maar hopen dat er gauw een versoepeling komt."
FC Utrecht richt zich op 6.500 toeschouwers
Stef van der Weide
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want je zou maar uitgeloot worden voor de thuiswedstrijd tegen Ajax, maar wel naar pak weg FC Utrecht - RKC mogen, dan ben je toch behoorlijk zuur. FC Utrecht richt zich vooralsnog op om en nabij de 6.500 toeschouwers, vertelt Van der Weide desgevraagd. Er zijn inmiddels al 6.946 seizoenkaarten verkocht. "We zijn aan het kijken hoe we het aantal kunnen vergroten zonder dat je de anderhalve meter-richtlijn overtreedt. Bijvoorbeeld door mensen uit één huishouden met een seizoenkaart bij elkaar te zetten of kinderen bij elkaar in een vak." FC Utrecht is zich bewust dat de seizoenkaarten fraudegevoelig zijn. "Vroeger gingen mensen nog wel eens met de seizoenkaart van een ander naar het stadion, dat is nu voorbij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.