Door de Lens van Ankie: Met het zand tussen de tenen

© Fotostudio RedGreenBlue
MAARSSEN - Het strand, dat mis ik wel eens sinds ik ben neergestreken in het midden van ons land. En dan heb ik niet eens zozeer heimwee naar die eindeloze zee, of die typische zilte zeelucht. Nee, vooral naar dat heerlijke zachte zand waar je zo lekker met je blote voeten doorheen kunt slenteren.

Clinic

Vandaag ben ik bij de beachvolleybalvelden van de Maarsseveense Plassen. Op het veld staat Nederlands kampioene Emma Piersma. Met de bal van UVV/Sphinx nonchalant onder haar arm kijkt ze ontspannen toe hoe haar collega Katja Stam de kneepjes van hun sport uitlegt aan een groep jeugdspelers uit Leidsche Rijn. Alles in het kader van het project Team NL Beach Tour waarbij de beste beachvolleyballers van Nederland het land doorgaan om clinics te geven.
Emma en Katja zijn twee opper-toppers. Emma is de trotse titelhoudster en Katja won met haar partner vorige week het openingstoernooi van de Eredivisie Beach 2020. Notabene van onze eigen beachvolleybaltrots uit Rhenen: Madelein Meppelink. Een kadootje dat zij hier nu zomaar samen zijn. Dankzij de crisis. Omdat de Team NL speelsters de hele zomer in Nederland zijn, hebben ze de kans om iets te doen voor de jeugd. En dat doen ze met verve. De ene oefening na de andere volgt. Staan sommige jeugdleden aan het begin van de avond nog nerveus lachend langs de kant, al gauw doet iedereen fanatiek mee. Rennen, gooien, springen, het zand vliegt alle kanten op.

Pop up

Sinds de Spelen van 1996 heeft de sport in rap tempo een plek veroverd in ons land. In 2004 waren er nog maar 4 accommodaties. Nu heeft elke zichzelf respecterende stad wel ergens een mooi goudgeel stukje zandstrand waar iedereen zich spelend met de bal in warmer oorden kan wanen. En is er geen strand, dan maken we het gewoon. Twee jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met pop-up stranden tijdens het EK Beach. Grote open stadions werden in no time midden in een aantal Nederlandse steden opgebouwd.
Ook in Utrecht. Duizenden kilo's zand werden er aangevoerd. Een waanzinnige operatie met een sprookjesachtig resultaat: beachvolleybal met uitzicht op de Dom. Wat heb ik genoten van dit spektakel. Met als absolute kers op de taart natuurlijk de titel voor 'onze' Madelein. In september is het weer zover. Dan wordt een uniek stadion gebouwd op het Jaarbeursplein voor het eerste internationale sporttoernooi dat sinds de crisis in ons land wordt gehouden: the King of the Court. Misschien komen Emma en Katja dan ook weer. Madelein is er sowieso bij. Ik ook, hoop ik. Lekker: fotograferen met blote voeten in het zand.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.