Sportlust'46 flinkt versterkt naar derde divisie: 'Gaan niet bij onderste vier eindigen'

Patrick Loenen
Patrick Loenen © Orange Pictures
WOERDEN - De komst van Robbert de Ruiter als hoofd opleidingen is kenmerkend voor de groei die Sportlust'46 in heeft gezet. Na de tweede promotie op rij spelen de Woerdenaren volgend seizoen in de derde divisie A. Trainer Patrick Loenen is erg te spreken over de komst van De Ruiter en kijkt alvast vooruit op het komende amateurseizoen.

Robbert de Ruiter

Ondanks een doorlopend contract vertrok Guus Griët als hoofd jeugdopleidingen, waardoor er ruimte was voor de komst van Woerdenaar Robbert de Ruiter. Geen onbekende bij Sportlust en vorig jaar nog hoofdtrainer van FC Lisse. "Robbert wil graag de KNVB-opleiding doen voor hoofd jeugdopleiding en dat in combinatie met een rol bij Sportlust. Hij heeft een verleden bij de club en woont hier, dus dat is een win-winsituatie", reageert Loenen.
Zijn komst is geweldig voor de uitstraling van de club
Patrick Loenen over de nieuwe hoofd jeugdopleidingen, Robbert de Ruiter
De hoofdcoach is niet bang voor zijn plek nu met De Ruiter een ervaren hoofdtrainer - weliswaar op een andere positie - binnen de organisatie is gekomen. "Als hij weer ergens aan de slag kan, zal dat ook wel gebeuren. Misschien wel hier bij Sportlust. Ik zit er ook niet eeuwig. Maar zijn komst is in ieder geval heel positief. Ik ben door het bestuur op de hoogte gebracht dat hij zou komen en Robbert heeft zelf met mij contact opgenomen."
"Ik zal geen beroep op hem doen bij het eerste", aldus Loenen. "Hoe meer knowhow op het gebied van topamateurvoetbal in de organisatie, hoe beter. Maar hoe de samenwerking precies zal zijn, moet nog worden uitgewerkt. Robbert is vast wel bereid om een wedstrijd van een aankomende tegenstander te bekijken en daar terugkoppeling op te geven."
Robbert de Ruiter als trainer van FC Lisse
Robbert de Ruiter als trainer van FC Lisse © Orange Pictures
"Maar het is in eerste instantie belangrijk dat de hoofd jeugdopleiding een idee heeft hoe de lijnen lopen en welke doelstellingen er liggen", gaat de trainer verder. "Daar is nog wel winst te behalen bij Sportlust en ik hoop dat Robbert daar clubbreed een rol in kan spelen, mede door zijn achtergrond. Zijn komst is geweldig voor de uitstraling van de club. De groei vereist grotere stapjes. Organisatorisch, maar op dit gebied wil de club dat ook graag."

Naar de derde divisie

Nadat de competitie in maart werd stopgezet, kwam pas eind mei het verlossende woord dat Sportlust'46 als koploper van de hoofdklasse A mocht promoveren. In die periode startte Loenen al met de eerste voorbereidingen op het nieuwe seizoen, met een flink veranderde selectie. Na een korte zomerstop begint de ploeg dinsdagavond 14 juli met de laatste voorbereidingen op het seizoen in de derde divisie, inclusief een zevental oefenwedstrijden.
Ik wil spelers die gewend zijn om te presteren, die er op tijd zijn. Het moet niet te vrijblijvend worden
Patrick Loenen over de invulling van de selectie
"Normaal kijk je uit naar het seizoen, maar dat heb ik niet zo", geeft Loenen toe. Hij wil graag een slag om de arm houden als mogelijk het coronavirus weer oplaait en de competitie opnieuw stopgezet moet worden. Over zijn huidige selectie is hij positiever gestemd. "Oprecht, wij hebben ons goed versterkt. Kwalitatief en qua groepsdynamiek. Vorig jaar moest ik de groep nog te veel corrigeren en dat kostte ook mij energie."
Sportlust'46 haalde onder meer Jordi Balk (DOVO), Marley Berkvens (DHSC), Byron Burgering (FC Eindhoven), Kesly den Haag (DOVO) en Damiano Schet (GVVV) binnen. Bekijk hier alle transfers van de topamateurs.
"Met name na de promotie kregen we ongeveer tien belletjes per dag van spelers. Soms heel goede spelers. Maar ik wil geen gezeik meer. Ik wil spelers die gewend zijn om te presteren, die er op tijd zijn. Het moet niet te vrijblijvend worden. Veel jongens komen uit de regio, en in het Groene Hart is ook een bepaalde cultuur", aldus Loenen.
Al in de eerste trainingsweek merkte de hoofdtrainer het verschil. "Vooral in beleving en in bereidheid. We gaan heus nog wel teleurstellingen krijgen en ze gaan mij geen goede trainer vinden, maar dat is inherent aan keuzes die ik moet maken."
Sportlust trok onder meer Kesly den Haag aan van DOVO
Sportlust trok onder meer Kesly den Haag aan van DOVO © DOVO_Jeroen van den Berg

Ambities

Loenen weet dat Sportlust'46 na de promotie gezien wordt als degradatiekandidaat nummer één, maar hij sluit dat zelf uit. "Ik heb nog nooit aan doelstellingen gedaan. De meeste ploegen in de derde divisie ken ik nog uit mijn tijd bij Eemdijk. Ik kan nu wel zeggen dat we een heel goede groep hebben, maar wat zegt dat in verhouding tot de rest?"
Wij gaan met deze ploeg echt niet bij de onderste vier eindigen
Patrick Loenen ziet Sportlust'46 niet als degradatiekandidaat
Dat de Woerdenaren zich versterkt hebben, is Loenen al wel duidelijk. "We hebben vooral een brede selectie. Niet in aantallen, maar kwalitatief breed. Dat heeft mij vaak geholpen met successen en is vaak ook doorslaggevend geweest zelfs", stelt hij. "Wij gaan met deze ploeg echt niet bij de onderste vier eindigen. Iedereen schaart ons daarbij en dat zal statistisch ook wel veel voorkomen bij promovendi, maar daar geloof ik niet in."
"Ik denk dat 95 procent van de competitie meer budget heeft dan wij en grotere namen heeft dan wij. Maar er hebben zoveel dingen invloed op prestaties in een seizoen. Het voordeel is dat hij niet hóéven, wij zijn voor geen enkele tegenstander bang", aldus Loenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.