Het wielerseizoen gaat weer verder: waar rijden de regiogenoten?

© Orange Pictures
PROVINCIE UTRECHT - Het wielrennen lag vanwege de coronacrisis sinds maart stil, maar komt eind juli langzaam weer op gang. De eerste officiële wedstrijden worden verreden in Europa. RTV Utrecht zet de programma's van de regiogenoten op een rij.
Uiteraard is dit allemaal onder voorbehoud, omdat in diverse landen mogelijk het coronavirus weer kan oplaaien waardoor (sport)evenementen toch worden afgelast.

Dylan Groenewegen

Sprinter Dylan Groenewegen van Jumbo-Visma hervat zijn seizoen op 1 augustus in België, waar hij de Heistse Pijl rijdt. Vervolgens rijdt hij van 5-8 augustus in de Ronde van Polen, een rittenkoers in de WorldTour. Het hoofddoel van de renner uit Vinkeveen is de Giro d'Italia (3-25 oktober) en in aanloop daar naartoe rijdt Groenewegen nog Tirreno-Adriatico van 7-13 september in Italië.
Vorig jaar was Groenewegen nog de renner met de meeste overwinningen in het seizoen. Dit voorjaar wist hij al drie keer te winnen, voor de uitbraak van het coronavirus.

Floortje Mackaij

Floortje Mackaij uit Woerden start direct op 1 augustus in Strade Bianche (Italië), de eerste grote vrouwenwedstrijd na de corona-stop. Daarna volgen nog de Grand Prix Plouay (25 augustus in Frankrijk), La Course (29 augustus in Frankrijk) en de Giro Rosa (11-19 september in Italië).
Ook in oktober zal Mackaij zich namens Team Sunweb willen laten zien, dan staan de kasseienklassiekers op het programma. "Ik voel mij goed", zegt de Woerdense, die uitkijkt naar de herstart. "Ik ben een maand weg geweest om te trainen in het buitenland en nu weer even terug in Nederland."
Floortje Mackaij
Floortje Mackaij © Team Sunweb | Vincent Riemersma

Martijn Tusveld

Bij de mannen van Team Sunweb heeft Martijn Tusveld relatief weinig wedstrijden op zijn programma staan. De Utrechter bereidt zich momenteel op stage in Oostenrijk, waar hij nog tot 24 juli zit, voor op de wedstrijden die hij vanaf augustus gaat rijden.
Daarna komt hij in actie in de Tour de l'Ain (7-9 augustus in Frankrijk) en gaat Tusveld weer op trainingskamp in Oostenrijk, dan met de gehele ploeg die de Giro d'Italia rijdt. Na die hoogtestage rijdt de wielrenner uit alleen nog Tirreno-Adriatico (7-13 september) in voorbereiding op de Giro (3-25 oktober).
"Alle renners moeten natuurlijk een goed programma krijgen", reageert Tusveld, die wel klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race mist. "Maar ik ben blij met hoe het nu is. Het zijn allemaal meerdaagses die ik rijd, daar ben ik wel blij mee. Mij lukt het ook wel om met trainingen sterk te worden."

Ellen van Dijk

Tijdritspecialiste Ellen van Dijk heeft een vol programma dat begint in het Baskenland in Spanje. "Ik ben daar nu aan het trainen met de ploeg en volgende week zijn de eerste koersen hier", zegt ze. Het gaat dan om Emakumeen Nafarroaka Klasikoa (23 juli), Clásica Femenina Navarra (24 juli) en Durango-Durango (26 juli).
Daarna zien we de Woerdense in actie in Strade Bianche (1 augustus in Italië), mits ze geselecteerd wordt op het EK (24 en 27 augustus in Frankrijk) en tussendoor nog in de GP Plouay (25 augustus in Frankrijk). Die wedstrijden worden op dezelfde locatie georganiseerd.
Vervolgens rijdt Van Dijk de Boels Ladies Tour (1-6 september in Nederland) en waarschijnlijk de Giro Rosa (11-19 september in Italië). Dit in voorbereiding op het WK wielrennen dat van 20-27 september in Zwitserland gehouden wordt. Daarna volgen nog alle 'voorjaarsklassiekers' die naar oktober zijn verhuisd.
"Het EK, het WK en daarna de Vlaamse klassiekers en Parijs-Roubaix zijn de koers waar ik wil pieken", vertelt Van Dijk.

Lennard Hofstede

Veenendaler Lennard Hofstede heeft van zijn ploeg Jumbo-Visma een vol programma meegekregen, uiteraard ook onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Hij begint in de Ronde van Burgos (28 juli-1 augustus in Spanje) en rijdt daarna het Italiaanse drieluik Gran Piemonte (12 augustus), Ronde van Lombardije (15 augustus) en Giro dell'Emilia (18 augustus).
Daarna volgen de Ronde van Hongarije (29 augustus-2 september) en de Canadese WorldTour-wedstrijden in Québec (11 september) en Montréal (13 september) voor Hofstede, die voor het eerst op de planning staat voor deze reis.
In het najaar volgen nog Luik-Bastenaken-Luik (4 oktober in België), de Amstel Gold Race (10 oktober in Nederland) en als klap op de vuurpijl de Vuelta a Espana van 20 oktober-8 november. Vorig jaar wist Hofstede zijn ploeggenoot Primoz Roglic naar de eindzege te helpen in de Ronde van Spanje.

Lorena Wiebes

Van regerend Nederlands kampioene Lorena Wiebes is het programma voor dit najaar nog niet bekend. Dat laat haar nieuwe ploeg Team Sunweb weten.
Deze zomer stapte Wiebes (vorig jaar de nummer 1 van de wereldranglijst bij de vrouwen) over van Parkhotel Valkenburg naar Women's World Tour-ploeg Team Sunweb. De sprintster uit Mijdrecht zal op zaterdag 22 augustus haar Nederlandse titel moeten verdedigen, als in Drenthe het NK op de weg voor vrouwen verreden wordt.

Jan-Willem van Schip

Dit seizoen heeft Jan-Willem van Schip uit Schalkwijk nog geen officiële wedstrijdkilometer op de weg gereden, omdat hij in de paar maanden dat er wel gekoerst werd nog actief was op de baan. Zijn ploeg BEAT Cycling Club hervat op 1 augustus de competitie in de Heistse Pijl in België.
Niet lang daarna staat een trainingskamp in België op het programma voor Van Schip en co. Dat is in voorbereiding op Dwars door het Hageland (15 augustus in België), Druivenkoers (29 augustus in België) en de Brussels Cycling Classic (30 augustus in België).
Daarna volgen nog de Ronde van Valkenswaard (6 september in Nederland), Antwerp Port Epic (13 september in België), de Omloop van het Houtland (23 september in België) en de Scheldeprijs (14 oktober in België) voor de hardrijder uit Schalkwijk.
Jan-Willem van Schip reed begin dit jaar nog op de baan
Jan-Willem van Schip reed begin dit jaar nog op de baan © Robert Jones, Beat Cycling Club

Nina Kessler

Nina Kessler uit Breukelen heeft haar programma nog niet op papier, omdat het nog maar de vraag is of haar ploeg TIBCO-Silicon Valley Bank een voltallige ploeg in Europa kan krijgen. Een groot ploeggenotes van Kessler moet vliegen, bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland en Colombia.
Als de Amerikaanse ploeg dat voor elkaar krijgt, start Kessler op 1 augustus in de Italiaanse klassieker Strade Bianche. Begin maart reisde ze daar ook al heen, maar toen werd de wedstrijd op het laatste moment afgelast vanwege de uitbraak in Italië. Achteraf bleek dat Kessler het coronavirus opgelopen had tijdens die reis.
"De afgelopen periode had zijn ups en downs, maar de virtuele koersen hebben mij wel geholpen", geeft Kessler aan. "Ik ben blij dat de trainingskoersen ook weer zijn begonnen en dat ik weer op snelheid kan trainen. Ik heb ook nog een trainingskamp in Limburg gehad. Als het goed is, is de eerste koers Strade Bianche."

Martijn Budding

Pas tijdens het NK wielrennen op 23 augustus lijkt Martijn Budding uit Veenendaal zijn eerste wedstrijdkilometers na de coronapauze te maken. De coureur, die sinds dit jaar uitkomt voor Riwal-Readynez uit Denemarken, trainde de afgelopen weken in Zwitserland.
Vorig jaar greep Budding nipt naast een medaille op het Nederlands kampioenschap, hij sprintte toen naar de vierde plek op het NK. Na het de titelstrijd in Drenthe zien we de Veenendaler in ieder geval nog in actie in de Druivenkoers (29 augustus in België), Brussels Cycling Classic (30 augustus in België) en de Ronde van Luxemburg (15-19 september).
Mogelijk mag hij zich in oktober opmaken voor de Amstel Gold Race (10 oktober in Nederland), waarvoor zijn ploeg een wildcard heeft ontvangen om te mogen starten. Eerder reed Budding de Limburgse klassieker al in 2017, toen werd hij 78ste.
Martijn Budding
Martijn Budding © Riwal Readynez

Lars van der Haar

Voor veldrijder Lars van der Haar staan er ook enkele wedstrijden op de weg op het programma. De Woudenberger start op 1 augustus in de Heistse Pijl in België, het land waar zijn ploeg Telenet-Baloise vandaan komt. Daarna volgen nog de Omloop van het Hageland (15 augustus in België) en de Ronde van Wallonië (16-19 augustus in België).
Mogelijk rijdt de crosser daarna op 23 augustus nog het Nederlands kampioenschap op de weg, dat dit jaar in Drenthe plaatsvindt.

Cathalijne Hoolwerf

Een van de talenten in de regio is Cathalijne Hoolwerf, de jongere zus van marathonschaatser Willem Hoolwerf. De 20-jarige renster uit Eemdijk komt uit voor NXTG Racing, een beloftenploeg voor vrouwen. Met dat team is ze momenteel op trainingskamp in Frankrijk.
Hoolwerf start het tweede deel van het seizoen met twee kleine oefenwedstrijden in België, gevolgd door twee trainingskampen met de KNWU-selectie en met haar ploeg. Haar eerste officiële koers is het NK wielrennen op 22 augustus in Drenthe en die wordt mogelijk gevolgd door het EK voor beloftes.
"Ik denk dat de selectie pas na de trainingsstage met de KNWU-selectie wordt opgesteld. Ik hoop dat ik daar goed genoeg voor in vorm ben", zegt ze.
Na het NK en mogelijk het EK rijdt Hoolwerf de Boels Ladies Tour (1-6 september in Nederland). Daarna volgen voor Hoolwerf nog kasseiklassiekers als Amstel Gold Race (10 oktober in Nederland) en Gent-Wevelgem (11 oktober in België).

Puck Pieterse

De Amersfoortse Puck Pieterse maakte deze zomer de overstap naar Alpecin-Fenix, de ploeg die bekend is van wereldkampioen veldrijden Mathieu van der Poel. Bij dat team kan het 18-jarige toptalent meerdere disciplines combineren: veldrijden, mountainbiken en in de toekomst mogelijk ook wegwielrennen.
Pieterse heeft met de Junior Series Alpe d'Huez (8 augustus in Frankrijk), 3 Nations Cup Beringen (30 augustus in België), 3 Nations Cup Lemelerberg (13 september in Nederland), het NK in Sittard (27 september), Junior Series Nove Mesto (3 oktober in Tsjechië) en het WK in Leogang (5-11 oktober in Oostenrijk) een druk mountainbikeprogramma, maar houdt nog wel een slag om de arm.
Vanaf eind oktober duikt Pieterse weer het veld in om te gaan veldrijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.