Judoka Noël van 't End werd vanochtend niet wakker in Tokio, maar in Houten: 'Toch apart'

HOUTEN - Als het coronavirus niet was uitgebroken, waren vandaag de Olympische Spelen in Tokio van start gegaan. Veel sporters leefden daar jarenlang naar toe, maar nu zitten zij noodgedwongen thuis. Ook judoka Noël van 't End werd vanmorgen niet wakker in Japan, maar gewoon thuis in Houten.
"Dat is toch een apart gevoel: je gaat toch even nadenken dat je anders in een heel leuk dorp ergens in Tokio had gelegen", vertelde Van 't End vanochtend op Radio M Utrecht. De judoka uit Houten werd een jaar geleden wereldkampioen en plaatste zich begin dit jaar nog voor de Olympische Spelen.
Judoka Noël van 't End over het uitstellen van de Olympische Spelen door corona
"We zouden eigenlijk heel veel in het buitenland zijn om ons zo goed mogelijk voor te bereiden. We zouden er 10 à 11 dagen van te voren naartoe vliegen zodat ik wat kon acclimatiseren en aan de tijdzone en de hitte kon wennen." Het liep anders: in maart werd het sportevenement definitief verplaatst naar 2021.

Training

Om toch fit te blijven, was Noël de afgelopen maanden vooral in de sportschool te vinden. "Ik ging alleen maar heel veel krachttraining en conditionele trainingen doen. Die doe ik normaal gesproken ook, maar nu veel meer, want contact mocht gewoon niet."
Inmiddels zijn de reguliere trainingen weer hervat. "1 juli mochten we weer helemaal los en mocht alles weer. Maar we moeten ons wel regelmatig laten testen." Zijn voordracht voor de Olympische Spelen staat nog steeds.

2021

Noël verwacht dat de Olympische Spelen er volgend jaar heel anders zullen uitzien dan we gewend zijn. "Er zullen heel wat regeltjes bij komen en ik verwacht dat we in quarantaine moeten. Ik denk ook dat het heel lastig wordt voor het publiek. De sfeer zal een stuk minder worden: of geen publiek, of heel weinig."
Maar de focus ligt de komende tijd op het EK, dat in november staat gepland. "We hopen allemaal dat het doorgaat. We zetten kleine stapjes en we focussen ons op het volgende dat voor ons ligt en daar zo hard mogelijk voor gaan werken."
Afgelopen maart sprak RTV Utrecht met Noël van 't End over het uitstellen van de Olympische Spelen:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.