'Turnbond verzweeg onderzoek naar geestelijke en fysieke mishandeling'

© ANP
UTRECHT - Misstanden in de Nederlandse turnwereld zijn tussen 2013 en 2014 al scherp in kaart gebracht door drie wetenschappers van de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en de Haagse Hogeschool. Maar het rapport daarover dat in 2015 uitkwam, werd door de Turnbond intern gehouden. Onduidelijk is of het om een doofpotactie ging, schrijft de Volkskrant vanochtend.
Voor het onderzoek werden 36 personen geïnterviewd, onder wie 14 turnsters, 12 ouders, 5 coaches en 5 bestuurders. Het rapport was een reactie van de bond op een serie schokkende artikelen over misstanden in de turnwereld. Toen het rapport er lag, kregen de onderzoekers te horen dat het document niet vrijgegeven mocht worden. Wel werden twee bijeenkomsten voor genodigden georganiseerd in een hotel in Bunnik, aldus de Volkskrant.
In een reactie op het artikel laat turnbond KNGU aan de NOS weten dat het onderzoek uit 2013-2014 bekend is. "Destijds heeft het bestuur ervoor gekozen de uitkomsten niet te publiceren, maar het rapport te gebruiken om verbeteringen door te voeren. In het enkele weken terug aangekondigde onderzoek naar aard en omvang van grensoverschrijdend gedrag en de effectiviteit van maatregelen, wordt de follow-up van dit rapport meegenomen." Volgens de KNGU is er vorig jaar ook weer contact geweest met de onderzoekers en de bond.
Sinds een reeks schuldbekentenissen van trainer Gerrit Beltman vorige week is het topsportprogramma turnen volledig stilgelegd. In het Noordhollands Dagblad deed hij een boekje open over zijn mishandelingen en vernederingen van jonge turnsters tijdens trainingen. Daarna kwamen nog veel meer verhalen over mishandelingen naar buiten, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.