RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Brinkman won al in '96 Olympisch goud met kersverse Kampong-coach Oltmans: 'Het is een ervaringsvak'

1/3
UTRECHT/BILTHOVEN - Voormalig hockeyer Jacques Brinkman denkt dat de combinatie Kampong en coach Roelant Oltmans(66) een goed huwelijk gaat worden. De Bilthovenaar verwacht dat de Utrechters hooguit iets aanvallender gaan spelen.


"Ik ken Roelant goed", vertelt Brinkman aan RTV Utrecht. De twee wonnen samen, Brinkman als speler en Oltmans als coach, verschillende prijzen. Het hoogtepunt was misschien wel in 1996. Toen in Atlanta de gouden medaille op de Olympische spelen werd veroverd. "Hij is een topcoach", zegt de voormalig hockeyer van onder andere Kampong. Hij weet waar hij Oltmans aan gaat herkennen langs de lijn. "Zijn bloknootje."

Ervaren coach
Brinkman begrijpt de keuze van Kampong, maar hij heeft ook vragen. "Is er dan niks nieuws? Is er geen vers bloed? Moeten we terugvallen op de oude garde?", vraagt hij zich hardop af. Oltmans is inmiddels 66 jaar. "Maar goed je ziet het in voetbal ook met bijvoorbeeld Dick Advocaat. Coachen is natuurlijk een ervaringsvak."

Bij elke club is het hosanna als de nieuwe coach wordt gepresenteerd"
Jacques Brinkman

"Als het goed uitpakt dan zegt iedereen van 'Het is een goede keuze', maar als het slecht uitpakt dan zegt iedereen 'Hij is al zolang uit Nederland', het kan twee kanten opvallen." Al denkt de inwoner van Bilthoven zelf dat het een goed huwelijk wordt.

Dinsdag zeiden Quirijn Caspers, oud-aanvoerder van Kampong, en Sander de Wijn, huidige aanvoerder van Kampong, enorm trots te zijn dat de ervaren Oltmans voor de Utrechtse club heeft gekozen. "Bij elke club is het hosanna als de nieuwe coach wordt gepresenteerd", relativeert Brinkman. "Iedereen begint altijd met vol enthousiasme. Sport wordt vooraf beleefd en achteraf vergeven."

 Roelant Oltmans in zijn tijd als coach van de Nederlandse mannen Roelant Oltmans in zijn tijd als coach van de Nederlandse mannen | Foto: Orange Pictures

Verwachting
De afgelopen acht jaar speelde Kampong onder coach Alexander Cox. "Ik denk dat Alexander iets emotioneler is, al is hij de laatste jaren ook wat rustiger geworden. Maar het fanatisme zit bij Oltmans ook van binnen. Ik denk dat Oltmans iets aanvallender gaat spelen. Cox speelt vanuit een gesloten defensie op de counter. Oltmans zoekt meer de aanval. Dat zou een kleine nuance kunnen zijn. Ik denk dat er verder niet heel veel gaat veranderen."

Kampong is het aan de stand verplicht om de play-offs te halen"
Jacques Brinkman

Ieder jaar wil Kampong jeugd laten doorstromen naar het eerste. Het verleden bewijst dat 'oude' coaches vaker voor de gevestigde orde kiezen. "Oltmans kent de jeugd van Kampong natuurlijk nog niet. Hij moet bij de andere trainer navraag doen", zegt Brinkman.

De Bilthovenaar zegt dat Oltmans hier niet op kan worden afgerekend ook als je naar de selecties van andere clubs kijkt. "Kampong is het aan de stand verplicht om de play-offs te halen. Dat kan alleen met topspelers. Je moet dus wel van hele goede huize komen wil je vanuit de jeugd vrij snel doorstromen naar het eerste."

Brinkman kan in ieder geval niet wachten tot het nieuwe seizoen begint. "Het wordt denk ik weer heel spannend. Ik voorspel dat Bloemendaal kampioen wordt, die hebben een hele sterke selectie. Maar goed dat hebben Kampong en Den Bosch ook."


Jacques Brinkman spreekt over de keuze van Kampong voor Oltmans


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -