Dylan Groenewegen betrokken bij horrorcrash, Jakobsen in coma

© Orange Pictures
VINKEVEEN - Jumbo-Visma, de Nederlandse ploeg van de sprinter Dylan Groenewegen, heeft excuses aangeboden voor de crash aan het slot van de eerste etappe van de Ronde van Polen. Fabio Jakobsen, van Deceuninck - Quick-Step, kwam daarbij zwaar ten val.
Groenewegen won, maar werd direct daarna gediskwalificeerd voor zijn aandeel in de crash. Ook is hij uit de koers gezet. De Vinkevener week tijdens de sprint van zijn lijn af en leek Jakobsen met zijn elleboog de hekwerken in te duwen.

Kunstmatige coma

Jakobsen wordt nu kunstmatig in coma gehouden, bevestigt de perschef van de wielerkoers. Volgens de ronde-arts heeft Jakobsen bij zijn val onder meer zijn gehemelte en zijn luchtpijp verbrijzeld.
"Onze gedachten zijn bij Fabio Jakobsen en andere bij deze verschrikkelijke valpartij betrokken renners", zegt Jumbo-Visma. "Crashes als deze zouden niet mogen gebeuren. We bieden onze oprechte excuses hiervoor aan. Intern gaan we de zaak nu verder bespreken, voor we met verdere mededelingen naar buiten treden."

Onderzoek

De internationale wielerfederatie UCI stelt een onderzoek in naar het gedrag van Groenewegen. "Wij veroordelen het gevaarlijke gedrag ten zeerste", aldus de UCI in een verklaring.
"Groenewegen stuurde Jakobsen de boarding in, vlak voor de finish, en veroorzaakte daarmee een massale valpartij. Dit gedrag is voor ons onacceptabel. We hebben onze disciplinaire commissie gevraagd een onderzoek in te stellen en passende maatregelen te nemen tegen deze renner."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.