IJsselmeervogels heeft nog veel werk te verzetten

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Kampioen worden, of op zijn minst zo lang mogelijk meestrijden om de titel in de tweede divisie. Voor minder doen ze het eigenlijk nooit bij IJsselmeervogels. Maar wie de ploeg van de nieuwe trainer Berry Smit dinsdag aan het werk zag tegen Hercules, zal hebben gezien dat er nog veel werk aan de winkel is voordat de botter kan uitvaren.
Het was niet goed, het was onrustig en er zat te weinig creativiteit in het spel van de titelpretendent. Voor rust viel er welgeteld één vloeiende aanval te noteren en kwam Maikel de Harder een teenlengte tekort om de score te openen. Na rust, toen Hercules al met 1-0 leidde, trof nieuweling en invaller Huib Oversloot met een afstandsschot de lat.

Laconiek

Berry Smit zag het ook, en was er tamelijk laconiek onder. "Dit is de voorbereiding. Het was zeer interessant, ik heb goeie dingen gezien, vooral hoe het niet moet. We hebben iets anders geprobeerd met zijn allen. We hebben het nu iets anders gedaan dan tegen DOVO (3-1 winst, red) en waren bij balbezit wat slordig."
Berry Smit: "Ik heb vooral gezien hoe het niet moet"
Dat IJsselmeervogels nauwelijks kansen creëerde, vond Smit ook al geen probleem. "We zijn niet bezig om de 1-1 te maken, we zijn bezig om te kijken hoe we moeten gaan spelen." Dat moet de Volendammer over een kleine vier weken weten, want dan begint de competitie met een thuiswedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. Daarna volgen uitduels tegen HHC Hardenberg en Kozakken Boys. "Een pittige start. Daarna weet je waar je bent met zijn allen."

Schaap: 'Ik was blij met corona'

Keeper Jaimy Schaap maakt zich evenmin druk om het povere spel. "Je ziet gewoon dat we nog even moeten wennen. We willen ook een ander systeem gaan spelen met meer druk zetten. En dan zie je dat we soms op twee gedachten hinken en dat moet er uit."
De doelman is wel bij met de nieuwe trainer. "De spelvreugde is terug, we gaan met plezier naar de training toe. Het is een jonge, frisse trainer die houdt van lekker bikkelen. Daar hou ik wel van."
Jaimy Schaap onder druk tegen Hercules
Jaimy Schaap onder druk tegen Hercules © Geert Lommers
Dat is een groot verschil met vorig jaar, toen de competitie werd gestart met Ted Verdonkschot. Toen was er aanvankelijk ook veel spelplezier, maar na het vertrek van assistent Pascal Bosschaart kwam de klad er in, en zakten de Vogels ver weg. Daar kon ook Bosschaarts opvolger Rick Testalamuta niets aan veranderen.
"We zijn met Pascal heel erg verwend. Ricky is een topgozer, maar kon de wonden die al ontstaan waren niet meer helen." Toen Verdonkschot in de winterstop werd ontslagen en Gert Kruys het overnam, kwam de spelvreugde terug.
"Maar ik was blij dat corona kwam, dat we lekker de koppies leeg konden maken en nu weer fris kunnen beginnen", zegt Schaap. "Ik had gewoon geen zin meer om te voetballen en daar lijden je prestaties onder. Nu rij ik weer met plezier naar de training."
Jaimy Schaap: "De spelvreugde is terug"
Dat plezier moet na 34 wedstrijden leiden tot een kampioenschap, het eerste op het hoogste niveau sinds 2011. "Maar dat zeggen we elk jaar en dat wordt ons elk jaar opgedragen. Maar we kunnen pas na tien wedstrijden zeggen waar we staan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.