De hand van de nieuwe trainer is al zichtbaar bij Hercules

UTRECHT - Twaalf nieuwe spelers, zeventien spelers die werden uitgezwaaid en een nieuwe trainer voor de groep. Je kunt met recht zeggen dat Hercules afgelopen zomer een metamorfose heeft ondergaan. Toch lijkt de ploeg met al die nieuwelingen al redelijk ingespeeld en is de hand van de nieuwe trainer al zichtbaar. De 1-0 oefenzege van de derde divisionist van dinsdag bij IJsselmeervogels was verdiend.
René van der Kooij, vorig seizoen technisch manager bij de club en nu als trainer opvolger van de naar GVVV vertrokken Jochem Twisker, verbindt er nog geen conclusies aan. "Vorig jaar wonnen we in de voorbereiding met 4-1 van GVVV en waren we vol vertrouwen. Vervolgens verloren we in de beker met 6-0 van hoofdklasser Achilles Veen."
René van der Kooij: "Iets aanvallender gaan spelen"
Van der Kooij is wel tevreden over de ontwikkeling van zijn team. "We moeten twaalf nieuwe jongens inpassen. Het systeem is nieuw voor ze, maar ze snappen het. Verdedigend staat het goed, we geven in oefenwedstrijden tegen De Treffers en IJsselmeervogels nauwelijks kansen weg, en aan de bal kunnen we aardig voetballen. We zijn op koers, maar het zegt nog niks."
Het nieuwe systeem van Hercules is duidelijk. "We willen heel graag aanvallend voetbal spelen, vaak met maar drie verdedigers. Maar we weten wel op tijd weer om te schakelen. Het systeem is eigenlijk dat we met zijn allen aanvallen en met zijn allen verdedigen."
Hercules viert de 0-1 tegen IJsselmeervogels
Hercules viert de 0-1 tegen IJsselmeervogels © Geert Lommers
De doelstelling van Van der Kooij is duidelijk. "We willen beter voetbal spelen, wat meer op de helft van de tegenstander. We hebben een ploeg die van iedereen kan winnen, maar we kunnen ook van iedereen verliezen. Het linkerrijtje is mogelijk." Dat riepen de Utrechters vorig jaar ook, maar rond de winterstop bivakkeerde de ploeg in de degradatiezone. "Dat klopt, dus ik kan beter mijn mond houden."

Fonville: 'Het linkerrijtje moet mogelijk zijn'

Aanvaller Tyrone Fonville is de nieuwe aanvoerder van de Utrechtse derde divisionist. "De sfeer is een beetje hetzelfde gebleven, René komt uit de club en er zijn spelers gebleven die de cultuur bewaken. Het systeem verandert wel, maar dat is altijd met een nieuwe trainer."
Tyrone Fonville: 'We laten goed voetbal zien, we hebben vertrouwen'
Ook Fonville herinnert zich de matige start van vorig jaar. Dat dat nu anders moet, is duidelijk. "Je gaat het seizoen in om heel goed te eindigen. We hebben nog niet echt een doelstelling afsproken, maar ik ga ervan uit dat we niet tegen degradatie gaan voetballen. We moeten in het linkerrijtje kunnen eindigen."
Na al het oefenvoetbal wacht op 29 augustus de eerste echte krachtmeting voor Hercules, in de beker tegen Harkemase Boys. "Dan moeten we er staan. We hebben nu goed voetbal laten zien. We hebben vertrouwen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.