Labyad legt FC Utrecht op de pijnbank

© RTV Utrecht
UTRECHT - FC Utrecht heeft in de aanloop naar het nieuwe seizoen een genadeloos pak slaag gekregen van Ajax. In de Johan Cruyff ArenA werd het maar liefst 5-1 voor de Amsterdammers. Oud-FC Utrecht speler Zakaria Labyad was in de eerste helft de beul voor FC Utrecht.
In de 4e minuut opende Ajax al de score. Labyad was er als de kippen bij om een afgeslagen schot op de paal van Ryan Gravenberch achter Thijmen Nijhuis te schieten. Utrecht was even daarvoor goed doorgekomen via Gyrano Kerk. Maar de aanvaller zag geen medespelers in de 16 meter toen hij de bal terug speelde.
John van den Brom
John van den Brom © Orange Pictures
FC Utrecht, waarbij onder meer Emil Bergström, Mark Pabai en Davy van den Berg op een basisplaats konden rekenen en Sean Klaiber op het middenveld speelde, bleef aanvallende intenties houden in een vrijwel lege ArenA.
In de 11e minuut zette Simon Gustafson zijn teamgenoot Bart Ramselaar vrij. Verdediger Mazraoui trok aan de noodrem waarna scheidsrechter Higler de bal op de stip legde. Gustafson deed vanaf 11 meter iets wat hij zelden doet: missen. Zijn schot ging op de paal. Niet veel later trof Noa Lang het aluminium namens de Amsterdammers.
Verslaggever Rick van Manen over Ajax - FC Utrecht

FC Utrecht valt aan, Ajax scoort

Utrecht had in de interessante openingsfase veel balbezit, maar Ajax zorgde regelmatig vanuit het niets voor gevaar. Vooral voor de onzeker ogende Utrecht-defensie. In de 17e minuut moest Ramselaar gelijk maken. Hij koos voor een voorzet terwijl hij beter zelf kon schieten.
Bart Ramselaar
Bart Ramselaar © Orange Pictures
In de 21e minuut maakte Noa Lang de 2-0 voor Ajax. De aanvaller schoot tussen twee verdedigers door en daardoor was zijn schot in de korte hoek onhoudbaar voor keeper Thijmen Nijhuis.
Via onder meer Quincy Promes had Ajax vervolgens kans om verder uit te lopen. Voor de 3-0 is het echter wachten tot de 32e minuut. Toen Tagliafico een strakke voorzet van Lang kon binnen lopen.
Labyad maakte de avond nog pijnlijker voor FC Utrecht toen hij in de 38e minuut een vrije trap van een meter of twintig stijf de rechter kruising in schoot, 4-0.
Zakaria Labyad was met zijn hattrick de ster van de wedstrijd
Zakaria Labyad was met zijn hattrick de ster van de wedstrijd © Orange Pictures

Hattrick Labyad

Op slag van rust schoot Adrián Dalmau eindelijk raak voor FC Utrecht, maar zijn goal werd afgekeurd omdat er een overtreding werd gemaakt. In de extra tijd maakte Labyad zijn hattrick compleet: dit keer schoot de Utrechter een vrije trap hard in de kruising. Gelukkig voor FC Utrecht zat het optreden van Labyad er daarmee op. Hij bleef na de rust in de catacomben achter.
In de tweede helft speelde Ajax met een vrijwel compleet ander elftal waarmee Erik ten Hag de jeugd een kans gaf. FC Utrecht-coach John van den Brom paste drie wissels toe. Zo waren Jonas Arweiler, Urby Emanuelson en Othmane Boussaid nieuw in de ploeg.
Niet veel later viel ook Daniel Arzani in. De huurling van Manchester City zorgde na ruim een uur spelen voor gevaar. Hij kapte een verdediger uit maar stuitte daarna op doelman Maarten Stekelenburg. Nick Venema ging vervolgens onzorgvuldig met de rebound om en scoorde niet.

B-keus doet het beter

Met inmiddels veel B-spelers in het team brak Boussaid uiteindelijk toch de ban voor FC Utrecht. In de 70e minuut krulde hij de bal prachtig in de verre kruising, 5-1. Nick Venema liet een kwartier voor tijd nog een geweldige kans, om de stand dragelijker te maken, liggen. Oog in oog met Stekelenburg faalde hij.