Van der Garde op het podium in Spa-Francorchamps

© Marc van Rossum du Chattel / RTV Utrecht
RHENEN - Racing Team Nederland met Giedo van der Garde is tijdens het World Endurance Kampioenschap op het podium geëindigd op het circuit van Spa-Francorchamps. De coureur uit Rhenen werd samen met Frits van Eerd en Job van Uitert derde in de LMP2-klasse en eindigde als zesde overall.
Het team kende voorafgaande aan de race een slechte kwalificatie. Het starte als laatste van de LMP-auto's. Vanwege de zware regen werd er in de Ardennen gestart van achter de safety car. Van der Garde, die de race gestart was, ging in de eerste ronden als een warm mes door de boter. "Het was een beetje een disadvantage, maar goed we zijn toch helemaal naar voren gereden. Na stint één lagen we al tweede in onze klasse, dus dat was top en na stint twee hebben we de nummer één nog ingehaald", aldus de coureur tegenover GPupdate.net.
Het was de bedoeling dat Van der Garde na zijn opmars het stuur zou overdragen aan teameigenaar Van Eerd, maar door de aanhoudende regen besloot het team de meer ervaren oud-F1-coureur achter het stuur te houden. Toen Van Eerd uiteindelijk het stuur alsnog overnam was het team door een paar safety cars terugvallen naar P3.

Harde klapper

De 53-jarige coureur had een hachelijk moment toen hij in Blanchimont - de snelste bocht van het circuit - in contact kwam met de achterop komende Signatech Alpine van Thomas Laurent. Die verloor de controle over het stuur en ging zwaar de bandenmuur in. Er zat een auto tussen de twee in waardoor Van Eerd Laurent eigenlijk nooit gezien heeft. "Het hoort een beetje bij autosport denk ik, gelukkig is die coureur ongedeerd en daar mogen we blij mee zijn denk ik."
Het WEC-kampioenschap wordt op 19 en 20 september vervolgd met de 24 Uur van Le Mans.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.