Anton Geesink tien jaar geleden overleden, maar nog niet vergeten

UTRECHT - Het is vandaag op de dag af tien jaar geleden dat de Nederlandse sportlegende Anton Geesink overleed. De ras-Utrechter werd in 1961 in een keer wereldberoemd, toen hij als eerste niet-Japanner wereldkampioen judo werd.
Zorgde Geesink in 1961 in Parijs voor opzien. Drie jaar later deed hij het in Japan nog een keer over. Judo stond voor het eerst op het programma op de Olympische Spelen. In de 'heilige' Budokan in Japan vloerde Geesink in de open categorie thuisfavoriet Akio Kaminaga om het goud te veroveren.
De ijzeren houdgreep van Anton Geesink. Dertig seconden worstelde de Japanner Kaminaga om te ontkomen aan de Nederlander en om Japan de vierde gouden judo-medaille te bezorgen. Het was te vergeefs. Geesink was letterlijk en figuurlijk de sterkste.
De ijzeren houdgreep van Anton Geesink. Dertig seconden worstelde de Japanner Kaminaga om te ontkomen aan de Nederlander en om Japan de vierde gouden judo-medaille te bezorgen. Het was te vergeefs. Geesink was letterlijk en figuurlijk de sterkste. © ANP

Pionier

Onbekend was Geesink toen al lang niet meer in Japan. Vanaf 1956 trainde hij op uitnodiging van de Japanse bondscoach jaarlijks al enkele maanden in het land van de rijzende zon. Behalve als judoka boekte hij ook successen in het Grieks-Romeins worstelen. Hij werd in 1957, 1958, en 1959 Nederlands kampioen. Hij werd vier keer verkozen tot Sportman van het jaar.
Geesink werd op 6 april 1934 geboren in Utrecht. In zijn lange judocarrière won hij 21 Europese judotitels en twee wereldtitels (1961 en 1965). In 1964 won hij in Japan, het land dat tot dan toe de judosport domineerde, Olympisch goud. Judo stond voor het eerst op het programma als demonstratiesport.
Zijn prestaties leverden Geesink niet alleen faam op in Nederland, het maakte hem in Japan onsterfelijk. Het stelde Geesink na zijn actieve carrière in de gelegenheid om een prominente rol te vervullen binnen het Internationaal Olympisch Comité.
De invoering van blauwe judopakken naast de traditionele witte was een idee van Geesink, die vond dat de scheidsrechter en het publiek zo makkelijker konden onderscheiden van wie welk lichaamsdeel is.
Kijk hieronder de door RTV Utrecht gemaakte documentaire over Anton Geesink.
Sinds 1987 was Geesink op persoonlijke titel lid van het Internationaal Olympisch Comité. In 1999 werd hij door het IOC berispt voor het aannemen van 5000 dollar van de Olympische organisatie van Salt Lake City, kandidaat voor de Winterspelen van 2002. Volgens Geesink ging het om een terugbetaling van reis- en verblijfkosten en is het geld niet bij hem persoonlijk terechtgekomen.
Anton Geesink heeft in Utrecht een standbeeld en er is een straat naar hem vernoemd
Anton Geesink heeft in Utrecht een standbeeld en er is een straat naar hem vernoemd © RTV Utrecht

Vele eretitels

Geesink werd in zijn leven gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, met het Gouden Verdienstenkruis van Oostenrijk en met de Orde van de Heilige Schatten van Japan. Geesink was een van de weinige judoka's ter wereld die de 10e dan wist te behalen.
Anton Geesink had in Utrecht zijn eigen judoschool. In 2017 werd de sportschool gesloten.
Anton Geesink had in Utrecht zijn eigen judoschool. In 2017 werd de sportschool gesloten. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
In Utrecht woonde hij lange tijd in de naar hemzelf genoemde Anton Geesinkstraat. Opmerkelijk is een anekdote uit zijn jeugd. Op zijn twaalfde werd hij door toenmalig bakkersknecht Rijk de Gooyer - die later uitgroeide tot een begenadigd acteur - betrapt op het gappen van een broodje. De Gooyer gaf hem daarvoor overigens een stevig pak rammel.
Op 27 augustus 2010 overleed Anton Geesink na een kort ziekbed in een ziekenhuis in 'zijn' Utrecht. Hij werd 76 jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.