Loopbaan Atam Koroglu lijkt voorbij: 'Ik wil niet ergens achteraf voetballen'

AMERSFOORT - Hij speelde 31 duels in het betaalde voetbal, voor FC Utrecht, TOP Oss, Haarlem, AGOVV en MVV. Maar zijn grote successen behaalde Amersfoorter Atam Koroglu als doelman van Türkiyemspor en Katwijk. De laatste drie seizoenen speelde hij voor derde divisionist OFC. Nu lijkt er een einde te zijn gekomen aan een loopbaan van meer dan twintig jaar.

Corona opende de ogen

"Ik heb een bewuste keuze gemaakt om niet bij te tekenen bij OFC. Ik was wel klaar met de reisafstand", zegt de 41-jarige Koroglu in zijn Amersfoortse achtertuin. "Je loopt dan het risico dat er niks komt. Er kwamen wel wat clubs, maar dat was allemaal ver weg. Ik had op een club dichterbij huis gehoopt."
"Ik wil niet ergens achteraf voetballen"
Maar die clubs kwamen niet, en Koroglu beseft inmiddels dat hij dat eigenlijk niet zo erg vindt. "Het hoefde niet per se. Ik heb ook een leuke job. Als er wat moois zou komen, zou ik er erover nadenken. Maar niet ten koste van alles. Want de vrije tijd die ik nu heb geproefd met die coronaperiode heeft mijn ogen wel geopend."
Mocht zich nu alsnog een club melden, moet die wel passen bij de ambities van Koroglu. "Ik ben wel iemand die altijd vol in de strijd wil gaan en ik wil niet ergens achteraf voetballen. Als alles klopt, wil ik er wel over nadenken."

Dit bevalt prima

Toch is het gek dat de lange loopbaan van Atam Koroglu door corona als een nachtkaars is uitgegaan. Op 8 maart speelde hij zijn laatste wedstrijd, hij wist het op dat moment alleen niet. "Ik wist wel dat dit mijn laatste seizoen bij OFC zou zijn. Er was veel trammelant bij de club, daar had ik geen trek meer in."
Het is ook wel lekker als je na een werkdag thuis komt en niks meer hoeft
"Als dan corona komt, gaan er ineens andere dingen spelen", vervolgt Koroglu. Je kunt voor je werk, ik werk als zzp-er in de zorg, wat meer uren maken. En het is ook wel lekker als je na een werkdag van negen of tien uur thuis komt en niks meer hoeft."
In het verleden moest Koroglu na het werk snel eten, even rusten en dan naar de training. Na die training kwam hij rond elf uur thuis en voordat hij dan sliep was het voorbij middernacht. En om zes uur ging dan de wekker weer. "Dit bevalt me prima, ik kan leuke dingen doen met mijn vrouw. We zijn laatst nog op vakantie geweest, dat kon vroeger nooit in deze periode."

Nooit Rood of Blauw

Ik heb een mooie loopbaan gehad
Wat ook gek is, is dat een keeper uit Amersfoort die zo succesvol is geweest bij clubs in Amsterdam en Katwijk, nooit bij IJsselmeervogels of Spakenburg heeft gespeeld. Pas in zijn nadagen, in de zomer van 2018, werd Koroglu benaderd, door zowel de Rooien als de Blauwen. "In mijn toptijd heb ik nooit iets gehoord. Twee jaar geleden zeiden ze wel dat ze destijds een grote fout hebben gemaakt. Ik weet ook niet waardoor dat kwam. Later hoorde ik wel dat ze dachten dat ik te duur was, dat ze dachten dat ze me niet konden halen."
(verder lezen onder de foto)
Atam Koroglu in 2000 bij FC Utrecht, middelste rij, links naast Harald Wapenaar
Atam Koroglu in 2000 bij FC Utrecht, middelste rij, links naast Harald Wapenaar © fcutrecht.nl
"Ik heb een mooie loopbaan gehad", besluit Koroglu. "Bij Katwijk, bij Türkieymspor, maar ook bij FC Utrecht. Toen we na zoveel jaar weer Europees voetbal haalden, dat was mooi. Dat blijft altijd bij je."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.