RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Door de lens van Ankie: 'skateboarden, het is een levenswijze'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - 'Hey Ankie!', hoor ik vrolijk als ik het raampje van mijn auto opendraai. Met veel geluk heb ik net een vrij plekje gevonden pal voor de ingang van het Olympisch Skatepark in Den Haag. Speciaal voor het Utrechtse Skatetalent Keet Oldenbeuving, ook wel Skate Keet, ben ik op deze zonnige zondag naar de Hofstad gereden. In deze stad is namelijk dit weekend het NK Street Skateboarden en Keet verdedigt hier haar titel.

Olympisch
Ik heb mijn motor nog niet uitgezet of daar staat ze al. Omringd door een groepje gretige journalisten en cameramannen die op het punt staan om te gaan 'draaien' zwaait ze enthousiast naar me. Ik ben wel blij dat ik haar zo snel al zie. Dat ze daar zo staat temidden van de collega's van de pers, kan namelijk maar n ding betekenen: ze is door naar de finale. Gelukkig, ik ben niet voor niets gekomen.

Skateboarden is booming business sinds besloten is dat het een Olympische sport wordt. 2021 is het jaar; hopelijk. Drie Nederlandse vrouwen maken grote kans op een ticket naar Tokyo, en een daarvan, is onze Keet. Ik weet nog goed dat ik de sport voor het eerst van dichtbij zag, en fotografeerde. Het was een paar jaar geleden in een skatehal in Amsterdam-Noord bij het NK junioren Skateboarden. De nog piepjonge Keet had een topjaar en verdedigde ook toen al haar titel.

Ontspannen
Ik herinner me vooral de sfeer nog heel goed. Het was in een woord: ontspannen. Iedereen ging heel vrij met elkaar om. Vandaag in deze Haagse hal hangt weer diezelfde sfeer. Natuurlijk willen ze allemaal graag winnen. Maar niet zozeer van elkaar lijkt het, als wel van zichzelf. Of nog beter gezegd: van die plank met wielen. Een vette truc, daar draait het allemaal om. En vergis je niet, want net als in het echte leven geldt: des te makkelijk het lijkt, des te moeilijk het meestal is. De ene truc na de andere zie ik voorbij komen. Bij elke truc die lukt, is iedereen echt blij. 'Lekker Keetje!' hoor ik routinier Candy Jacobs zeggen zonder enig spoor van jaloezie.

Na de finale kom ik als bij toeval Keet op exact dezelfde plek op straat weer tegen als een paar uur daarvoor. 'Goed gedaan!' zeg ik haar in het voorbijgaan. Breeduit lachend zwaait ze me uit: 'Leuk dat je er was!" Aan haar gezicht kan ik zien dat ze meer dan tevreden is. Geen Nederlands Kampioen dit jaar, maar wel weer een paar mooie trucs gedaan, en gezien. Skateboarden; het is een levenswijze.

 | Foto: Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -