FC Utrecht verbijsterd over uitstellen openingsduel tegen AZ: 'Bizar en teleurstellend'

© RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
UTRECHT - De voetbalwedstrijd FC Utrecht-AZ in stadion Galgenwaard gaat aankomende zaterdag niet door. Dat meldt de KNVB. Volgens de voetbalbond is de beslissing genomen omdat AZ zich wil voorbereiden op de voorrondes van de Champions League.
De wedstrijd zou het openingsduel zijn van het nieuwe seizoen van de Eredivisie. In een statement wijst de KNVB erop dat AZ op dinsdag 15 september een duel speelt in de derde kwalificatieronde voor de Champions League tegen Dynamo Kiev in Oekraïne. "De voorbereidingstijd hiervoor was mede door de reistijd onvoldoende zodat besloten is om het duel tegen FC Utrecht te verplaatsen."

'Teleurstellend'

Algemeen directeur Thijs Otto van Es van FC Utrecht laat weten zeer teleurgesteld te zijn in de beslissing van de KNVB. De Utrechtse voetbalclub kreeg vanochtend pas een telefoontje van de voetbalbond.
"Even los van dat we AZ een prachtige wedstrijd gunnen in de voorrondes, gaat het ons vooral om het moment dat de wedstrijd wordt verschoven. Drie weken geleden weet je dat je wint, dan kun je scenario's gaan uitwerken. Vorige week maandag weet je je loting en dan ga je als KNVB pas op maandag vragen hoe FC Utrecht erin staat. Dit is gewoon veel te kort dag. We hebben zoveel moeten voorbereiden - ook vanwege Covid - om alles in goede banen te leiden. Het is gewoon bizar dat je dit dan op zo'n laat moment laat weten."
Van Es baalt vooral omdat zo veel mensen hard hebben gewerkt in aanloop naar de wedstrijd. "Iedereen doet zijn uiterste best om in ons jubilieumjaar een fantastische start te maken en die trek je dan weg. Maar ook voor onze technische staf: we hebben zó ons best gedaan. We wilden een goede start maken, we willen AZ dan ook gewoon pakken in zo'n eerste wedstrijd. Daar komt bij: je start nu direct met een ronde verschil en we moeten nog maar zien of er door Covid nog méér wedstrijden verplaatst moeten worden.'

Lastige beslissing

De KNVB spreekt over een lastige beslissing. "We begrijpen dat dit voor de supporters en voor FC Utrecht vervelend is op zo'n korte termijn." Toch is het verzoek ingewilligd omdat er twee jaar geleden is besloten om Europees spelende clubs zoveel mogelijk voorrang te geven.
"Het hele Nederlandse voetbal profiteert namelijk van successen in de Champions League en Europa League. Het levert meerdere clubs een financiële bijdrage op én vergroot via de coëfficiëntenranglijst het aantal startplaatsen in deze toernooien." De wedstrijd wordt op 27 december alsnog gespeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.