KNVB: Europees bekerticket naar competitie als bekertoernooi niet afgerond kan worden

© RTV Utrecht
UTRECHT/ZEIST - Als het KNVB Beker-toernooi niet afgemaakt kan worden, dan gaat het daarvoor bestemde Europese ticket naar de hoogst geplaatste ploeg in de competitie die geen Champions League speelt. Dat heeft de KNVB officieel vast laten leggen in de reglementen.
Nadat het voorbije seizoen abrupt gestopt werd vanwege het coronavirus, was er veel discussie over de verdeling van de Europese tickets en de regeling omtrent promotie en degradatie. De Nederlandse voetbalbond heeft daar nu regels over opgesteld, zodat in de toekomst daar geen discussie meer over zal zijn.
FC Utrecht, dat vorig seizoen de bekerfinale haalde, zat uiteindelijk met lege handen omdat de KNVB besloot dat bekerticket 'door te schuiven' naar de Eredivisie-eindstand. Feyenoord, de andere bekerfinalist, kreeg dat ticket (directe plaatsing groepsfase Europa League) omdat de Rotterdammers als derde eindigden in de afgebroken Eredivisie.
Ook via de competitie liep Utrecht Europees voetbal mis, omdat het drie punten minder en een wedstrijd minder gespeeld had dan Willem II.

Wijzigingen voor Eredivisie

In de nieuwe reglementen staat ook dat alle uitslagen worden geschrapt als de competitie nog niet halverwege is. In de eredivisie gaat het om zeventien speelronden en in de eerste divisie om negentien, voor alle teams. "In die situatie is er geen ranglijst op grond waarvan kampioenschappen worden bepaald, Europese tickets worden toegekend en vindt er geen promotie en degradatie plaats", meldt de KNVB.
Als er wel meer dan de helft van het reguliere aantal wedstrijden is gespeeld, wordt er een ranglijst opgemaakt op basis waarvan de Europese tickets worden verdeeld. Er vindt dan alleen promotie en/of degradatie plaats door de teams die op het moment van voortijdig stoppen al onherroepelijk zijn gepromoveerd of gedegradeerd. Ook is alleen sprake van een kampioen als het desbetreffende team op dat moment al onherroepelijk kampioen is.
In het geval dat alle teams ten minste 85 procent van de wedstrijden hebben gespeeld, wordt op basis van de ranglijst bepaald wie kampioen is, wie promoveert of degradeert en wie zich kwalificeert voor Europees voetbal.
FC Utrecht haalde de bekerfinale van 2020, maar die werd nooit gespeeld
FC Utrecht haalde de bekerfinale van 2020, maar die werd nooit gespeeld © Fotostudio RedGreenBlue

Wijzigingen voor bekertoernooi

De KNVB en het bestuur betaald voetbal hebben het recht om een competitie stop te zetten bij overmacht of een onvoorziene omstandigheid. Het bestuur betaald voetbal zal er alles aan doen om het bekertoernooi uit te spelen in Nederland. Die laatste twee woorden zijn opvallend. FC Utrecht pleitte er onder meer voor om de afgelaste bekerfinale van vorig jaar op Bonaire (weliswaar een bijzondere gemeente van Nederland) of in het Duitse Aachen te spelen, maar daar ging de KNVB toen niet in mee. Ook in de toekomst lijkt die optie dus ook uitgesloten.
"Het is de bevoegdheid van het bestuur betaald voetbal om te beoordelen of er sprake is van een overmachtssituatie of een onvoorziene omstandigheid ten gevolge waarvan de competities betaald voetbal en het toernooi voor de KNVB beker niet kunnen worden uitgespeeld", schrijft de KNVB. Wel worden alle clubs gehoord door het bestuur betaald voetbal, alvorens een beslissing genomen wordt.
"In het Reglement voor het toernooi om de KNVB beker zal worden opgenomen dat indien het bestuur betaald voetbal heeft besloten het toernooi voor de KNVB beker voortijdig te stoppen, het ticket voor de Europese clubcompetitie dat toe zou komen aan de winnaar van de KNVB beker, doorschuift naar de opgemaakte ranglijst van de eredivisie en toekomt aan de hoogst geëindigde club die zich niet kwalificeert voor de UEFA Champions League", klinkt het.
Het bekertoernooi is in de toekomst dus niets waard als het niet tot en met de finale uitgespeeld kan worden.
We zullen er altijd alles aan doen om de competities uit te spelen, maar mocht dat onverhoopt niet lukken, dan staat nu in elk geval vast hoe we de competities gaan afronden
Eric Gudde, directeur betaald voetbal KNVB

Reactie Eric Gudde

"Iedereen was verrast door de impact die de coronapandemie op het voetbal had. Niemand heeft eerder zo'n situatie meegemaakt. Mocht dit nog eens gebeuren, dan wil iedereen graag duidelijkheid hebben. Daarom hebben we in overleg met alle betrokken partijen deze reglementswijziging doorgevoerd", zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB.
"We zullen er altijd alles aan doen om de competities uit te spelen, maar mocht dat onverhoopt niet lukken, dan staat nu in elk geval vast hoe we de competities gaan afronden", aldus Gudde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.