RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verjongd Handbal Houten mikt op top-5, Fortissimo begint na promotie aan 'nieuw avontuur'


HOUTEN/COTHEN - Komend weekend gaat het handbalseizoen van start. In onze regio zijn de ogen gericht op de mannen van Handbal Houten, dat zich terugtrok uit de BENE League en dus eredivisie speelt, en de vrouwen van Fortissimo die juist promoveerden naar de eredivisie.

 In 2018-2019 won Houten de eredivisie In 2018-2019 won Houten de eredivisie | Foto: Ankie Hogewind Fotostudio Red Green Blue

Handbal Houten speelt voor spek en bonen
De selectie van Handbal Houten heeft een flinke metamorfose ondergaan. De nieuwe trainer Freek Gielen, opvolger van Rick Louw, moet het doen met een flink verjongde ploeg. En omdat Houten zichzelf teruggetrokken heeft uit de BENE League, mag het dit seizoen als straf niet promoveren.

Handbal Houten gebruikt het komende seizoen dan ook om te wennen aan de eredivisie. "We hebben veel jongens uit de A-jeugd en nieuwe spelers moeten inpassen, maar in de voorbereiding is het wel een hecht team geworden", zegt Gielen. "We willen dit seizoen maximaal benutten. Het is een jonge ploeg en die nog heel wisselvallig is."

Deze ploeg gaan we klaarstomen voor de prijzen"
Freek Gielen, trainer Handbal Houten

"Dit jaar gaan we bouwen. We zullen heus wel gaan stunten, maar ook wedstrijden verliezen. Als we geluk hebben, kunnen we met dit team bovenin meedraaien", zegt de nieuwe trainer. De 'promotiestraf' biedt volgens Gielen ook kansen. "Het geeft ons de tijd om te bouwen. We spelen niet alleen maar om resultaat, maar richten ons op het proces. Deze ploeg gaan we klaarstomen voor de prijzen."

Aanvankelijk was de 'promotiestraf' drie jaar lang, maar na protest is dat teruggebracht. "Dat is wel fijn. Stel dat je in het tweede jaar al heel sterk bent, dan is het sh*t als je niet kan promoveren. Dat we in het seizoen 2021-2022 wel weer kunnen promoveren, is ook goed voor de motivatie van de spelers. Met die eenjarige straf kan ik wel leven."

 Freek Gielen, de nieuwe trainer van Handbal Houten Freek Gielen, de nieuwe trainer van Handbal Houten | Foto: RTV Drenthe/Stijn Steenhuis

Top-5 als doelstelling in Houten
Ondanks de handicap wil Handbal Houten zich laten gelden dit eredivisieseizoen. "Als groep hebben we top-5 genoemd als doelstelling. Dat is wel reŽel", vertelt Gielen. "Maar het is ook afhankelijk van wat de spelers gaan doen. We hebben wat jeugdinternationals, zij zijn wel gewend aan het niveau. Maar de vraag is hoe ze reageren op het spelen van veel wedstrijden achter elkaar."

Over drie weken weten we hoe de vlag ervoor hangt"
Freek Gielen, trainer Handbal Houten

De Houtenaren openen de competitie zaterdag met een uitwedstrijd tegen Volendam 2. Gielen vindt het lastig om de kracht van de reserveploeg in te schatten. "Wij hebben zelf drie nieuwe jongens die van Volendam komen, dus voor hen willen we graag winnen. Om te laten zien dat ze de goede keuze hebben gemaakt. Toch voelt het tegen tweede teams vaak als een oefenwedstrijd aan", zegt de trainer. "We zijn het aan onze stand verplicht om te winnen."

Na Volendam 2 volgen wedstrijden tegen E&O (vorig jaar tweede in de eredivisie) en PSV. "Dat worden echte graadmeters. Als we E&O partij kunnen bieden, dan kunnen we meedoen om de top-5. PSV zie ik als de kampioensfavoriet, dus over drie weken weten we hoe de vlag ervoor hangt", blikt Gielen vooruit.

Gepromoveerd Fortissimo heeft ploeg bij elkaar gehouden
 De selectie van Fortissimo voor het seizoen 2020-2021 De selectie van Fortissimo voor het seizoen 2020-2021 | Foto: Fortissimo

In Cothen en omgeving wordt uitgekeken naar de prestaties van Fortissimo. De vrouwen van trainer Willem-Jan Ruder dwongen promotie af na een spectaculair gelijkspel tegen kampioen Kriek. Even leek de handbalbond de competitie nietig te verklaren, maar na protest van Kriek en Fortissimo werd besloten de eredivisie uit te breiden van tien naar twaalf ploegen.

"Dit is voor ons een nieuw avontuur", glundert Ruder als hij vooruitblikt op het seizoen. "Het is voor mij de eerste keer in de eredivisie en ook voor veel meiden. We hebben ons tegen sterke tegenstanders voorbereid, tegen teams uit de eredivisie en de 2e Bundesliga. Dat ging wisselend, maar we waren zeker niet kansloos. Ik heb wel gezien dat we stappen hebben gemaakt."

Als iedereen zich aan de afspraken houdt en als we als team spelen, dan maken we het elke ploeg lastig. Ook topploegen."
Willem-Jan Ruder, trainer Fortissimo

De selectie van Fortissimo is slechts op twee plekken gewijzigd. Myrthe en Sophie Mocking vertrokken, Monica Pol (VOC) en Hilke Weijs (Voorwaarts) kwamen voor hen in de plaats. "De groep is zo goed als intact gebleven, daardoor kunnen we voortbouwen. Dat is voor mij wel makkelijker, want het is al mijn vijfde seizoen. Ik ken de meeste meiden door en door."

De competitie van twaalf teams kent drie promovendi: naast Fortissimo zijn ook Kriek en BFC overgekomen uit de eerste divisie. Ruder verwacht dat zijn ploeg een rol van betekenis kan spelen. "Als iedereen zich aan de afspraken houdt en als we als team spelen, dan maken we het elke ploeg lastig. Ook topploegen. Toch ligt onze focus op handhaving", geeft hij toe.

 Trainer Willem-Jan Ruder Trainer Willem-Jan Ruder | Foto: eelco schaap photography

Mentaal zwaar jaar op komst
"Het hoogst haalbare voor ons is een achtste plaats. Daarvoor heb je ongeveer 16 tot 18 punten nodig, heb ik uitgerekend. Dan moet je acht of negen wedstrijden winnen tegen de concurrenten. Dat zijn bijna alle teams behalve de traditionele top-4, VOC, Venlo, VZV en Quintus. Al hebben we laatst in de voorbereiding maar met klein verschil verloren van Quintus...", zegt Ruder.

Het gevaar schuilt volgens de trainer binnen zijn eigen ploeg. "Als we voor onszelf gaan spelen, dan raken we de weg kwijt en worden we onder de voet gelopen. Dan laten we het hoofd hangen. Dat is onze valkuil", weet hij. "Maar we kunnen ook veerkracht tonen en ons terugknokken."

We weten dat het niet zo zal zijn als vorig jaar, toen we maar vijf keer verloren"
Willem-Jan Ruder, trainer Fortissimo

"We weten dat het niet zo zal zijn als vorig jaar, toen we maar vijf keer verloren", zegt Ruder. "Daar moeten we aan wennen. Het zal een mentaal zwaar jaar worden."

De eredivisie bij de vrouwen wordt na 22 wedstrijden opgedeeld in een kampioenspoule (nummers 1-8) en een degradatiepoule (nummers 9-12). "In die degradatiepoule spelen de vier teams een volledige competitie en degradeert er uiteindelijk ťťn team", legt Ruder uit. "Maar wij willen goed handbal spelen, punten pakken en uiteindelijk boven die streep eindigen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.


Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -