Martijn Tusveld voor het eerst opgeroepen voor WK wielrennen: 'Heel speciaal'

© Team Sunweb
UTRECHT - Voor wielrenner Martijn Tusveld komt over anderhalve week een droom uit. De Utrechter doet dan in Italië voor het eerst in zijn loopbaan mee aan het WK wielrennen. "Bij de junioren en de beloften heb ik nog nooit een WK gereden. Dan is het wel heel speciaal dat het bij de profs wel kan", glundert Tusveld.
Ik wist wel dat de bondscoach mij in de gaten hield, maar ik was niet echt bezig met het WK
Martijn Tusveld
Afgelopen maandag kreeg Tusveld het verlossende telefoontje van bondscoach Koos Moerenhout. "Ik hoorde het pas op de dag dat de selectie bekendgemaakt werd. Dat was echt op het laatste moment en ik had het ook niet verwacht. Ik wist wel dat Koos mij in de gaten hield, maar ik was niet echt bezig met het WK omdat ik afgelopen week Tirreno-Adriatico reed", legt hij uit.
Over tactische plannen voor het WK heeft Tusveld het nog niet gehad met de bondscoach. Wel maakte Moerenhout al bekend dat Tom Dumoulin, momenteel actief in de Tour de France, de kopman is van de Nederlandse ploeg.
"Ik heb wel gehoord wat het idee is, maar hoe de rolverdeling precies gaat zijn, dat weet ik nog niet. We hebben wel een mooie ploeg. Het is leuk dat ik weer met Tom Dumoulin kan rijden (Tusveld en Dumoulin waren twee jaar ploeggenoten bij Team Sunweb, red.), maar ook met de andere renners heb ik samen gereden. Het is een leuke groep en ik ben benieuwd wat we kunnen bereiken in Italië", kijkt Tusveld vooruit.
Tusveld zal op het WK in Imola in dienst rijden van kopman Tom Dumoulin. De selectie bestaat naast Tusveld en Dumoulin uit Robert Gesink, Antwan Tolhoek, Pascal Eenkhoorn, Dylan van Baarle, Pieter Weening en Sam Oomen.

WK wordt uitputtingsslag

Het is nog niet zo lang bekend dat het WK wielrennen in Imola, op en rond het Formule 1-circuit, plaatsvindt. Aanvankelijk zou het wereldkampioenschap in Zwitserland gehouden worden, maar vanwege de coronamaatregelen kon dat niet doorgaan. In de omgeving van Imola is een lastig parcours uitgekozen.
"Ik had na Tirreno-Adriatico niet echt de tijd meer om het parcours te verkennen, want ik kwam er nog wel langs op weg naar het vliegveld", geeft Tusveld aan. "Maar dat rondje kunnen we nog wel verkennen. Het rondje is 29 kilometer lang en in totaal zijn er bijna 5.000 hoogtemeters. De twee klimmen zijn gemiddeld niet heel extreem, maar er zitten heel steile stukken in. Die moet je elke keer weer op, dus dat ga je wel voelen na acht of negen rondjes. Het wordt een uitputtingsslag."
Ik hoop tot ver in de finale mee te kunnen. Misschien is dat vanuit de vroege aanval, of door Tom Dumoulin lang bij te staan
Martijn Tusveld
De renner van Team Sunweb vindt het lastig om nu al een persoonlijk doel te plakken op het WK. "Dat is afhankelijk van mijn rol. Ik hoop tot ver in de finale mee te kunnen. Misschien is dat vanuit de vroege aanval, of door Tom lang bij te staan. Dat hangt af van de tactiek. Maar ik heb een goed gevoel en denk dat ik lang mee moet kunnen", zegt hij.

Voorbereiding op WK en Giro

Momenteel verblijft Tusveld in Nederland, waar hij zich voorbereidt op het WK (27 september) en de Giro d'Italia (start op 3 oktober). In aanloop daar naartoe was hij drie weken op trainingskamp, waarna hij direct Tirreno-Adriatico reed.
"In het begin van Tirreno-Adriatico was ik niet zo goed", erkent hij. "Ik had slechte benen, dus ik voelde gelijk die terugslag van de hoogtestage. Na de vierde rit ging het steeds beter en de laatste twee dagen was ik heel goed. Dat is een goed teken richting het WK en de Giro. Ik heb er vertrouwen in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.