FC Utrecht mag eindelijk weer: 'Ik sta te popelen'

UTRECHT - Een week later dan de andere clubs begint FC Utrecht vanavond aan een nieuw eredivisieseizoen, met de uitwedstrijd tegen VVV. De Limburgers kwamen vorige week wel in actie. Zij wonnen de uitwedstrijd tegen Emmen met 5-3. FC Utrecht moet op basis daarvan vooral uitkijken voor de Griekse spits Giakoumanis, die er in Emmen drie maakte.

Jansen en Dalmau niet

Trainer John van den Brom kan in Venlo geen beroep doen op Adrián Dalmau. De spits is geblesseerd. Willem Janssen is nog niet helemaal hersteld van zijn kruisbandoperatie en de nieuwe aanwinst Moussa Sylla is er ook nog niet bij. "Hij traint nog indiviudeel", zegt Van den Brom. "Hij is fit, maar we moeten even geduld hebben."
John van den Brom: "Ik sta te popelen"
FC Utrecht speelt tegen VVV voor het eerst sinds 8 maart, toen Sparta met 5-1 werd verslagen, een competitiewedstrijd. Van den Brom staat te popelen. "Er is een enorme honger naar die eerste wedstrijd. Je leeft daar weet ik hoeveel weken naar toe. De gretigheid spat ervan af, maar ook de kwaliteit."
Toch zal het ook wennen zijn, voetballen in stadions die slechts voor zo'n dertig procent gevuld zijn. "Dat blijft voorlopig nog wel", zegt de Utrecht trainer daarover. "Gelukkig hebben ze nu gras, dat was de laatste jaren anders."

Zoeken naar de balans

Simon Gustafson is, bij afwezigheid van Willem Janssen, aanvoerder van FC Utrecht. De middenvelder heeft hoge verwachtingen van het komende seizoen. "Ik denk dat we sterker zijn geworden, maar je moet wel de balans vinden tussen goede individuele spelers en het bouwen van een team."
Simon Gustafson: "Ik wil elke wedstrijd winnen"
Van de ambitie van de club om in de top vier te eindigen schrikt de Zweedse middenvelder niet. "Ik wil elke wedstrijd winnen, en als je elke wedstrijd wint eindig je in de top vier. De ambitie komt wel ergens vandaan. We hebben er de spelers voor. We hebben de sleutels, we moeten ze goed gebruiken."
Ik wil elke wedstrijd winnen, en als je elke wedstrijd wint eindig je in de top vier.
Simon Gustafson
Met alle nieuwe aanwinsten is ook de concurrentie toegenomen. Ook voor Simon Gustafson. "Het is belangrijk er goed mee om te gaan. Ook als je geen concurrentie hebt moet je je best doen."

Maarten Paes

Doelman Maarten Paes werd vorig seizoen ten koste van David Jensen eerste keeper bij FC Utrecht. In de winterstop raakte hij echter geblesseerd. Net toen hij weer op de weg terug was, kwam de coronastop. "Ik heb het herstel doorgepakt en geprobeerd er sterker uit te komen. Dat is denk ik gelukt, ik voel me goed", zegt de doelman van Jong Oranje.
Maarten Paes: "Ik hoop het hele seizoen te kunnen vlammen"
En dus hoopt hij nu wel een heel seizoen onder te lat te kunnen staan bij FC Utrecht. "Dat is wel de bedoeling ja. Je bekijkt het natuurlijk van wedstrijd tot wedstrijd, maar ik hoop wel het hele seizoen te kunnen vlammen."
FC Utrecht hoopt ook te vlammen. De ploeg wil met een aantal versterkingen de aanval openen op de top drie. "We zijn ambitieus", zegt Paes daarover. "Ik heb er zin in te laten zien wat we kunnen."
VVV en FC Utrecht speelden in de eredivisie 46 keer tegen elkaar, de wedstrijden van DOS meegeteld.
VVV won 13 keer, FC Utrecht 20 keer.
In Venlo is de balans 10-7 in Utrechtse voordeel. Daar werd het zes keer gelijk.
Vorig jaar werd het in de Koel 1-1, het seizoen ervoor boekte de FC Utrecht de grootste zege ooit in Venlo : 2-6.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.