Rugbyclubs Eemland en URC mogen weer: 'Top-8 moet mogelijk zijn'

URC (rood-blauw) en Eemland (geel-zwart)
URC (rood-blauw) en Eemland (geel-zwart) © Jan Kruijdenberg
AMERSFOORT/UTRECHT - In navolging van heel veel sporten beginnen komend weekend ook de rugbyploegen aan hun seizoen. Op het hoogste niveau in Nederland zijn met RC Eemland (Amersfoort) en URC (Utrecht) twee regioteams actief. Twee teams die zich willen meten met de top-4 en mikken op een plek bij de beste acht.

Nieuwe opzet Ereklasse

De Ereklasse bestaat dit seizoen uit liefst 16 ploegen. Door de coronacrisis is besloten om de onderlinge voorcompetitie van Nederland en België te schrappen. Daardoor sluit de traditionele top-4 van Nederland nu aan bij de overige 12 Nederlandse ploegen in de Ereklasse.
In de eerste fase van de competitie spelen alle teams één keer tegen elkaar. Na die 15 wedstrijden wordt op basis van de stand een kampioenspoule en een degradatiepoule van elk 8 teams gevormd. Die groepen spelen vervolgens een volledige competitie met thuis- en uitduels tegen elkaar.
Geen ploeg moet het leuk vinden om tegen Eemland te spelen
Dave Langezaal, trainer RC Eemland

RC Eemland wil de uitdager zijn

Voor RC Eemland was vorig jaar een plek in de degradatiepoule weggelegd, maar de Amersfoorters willen dit jaar hoger. "De top-8 moet mogelijk zijn", zegt trainer Dave Langezaal. "Tegen de topploegen moet je goed spelen. Als je daar met 90-0 van het veld stapt, dan klopt er iets niet. Niemand moet het leuk vinden om tegen Eemland te spelen."
"Wij willen de uitdager zijn en ons blijven verbeteren. Daarom moeten we vaker die topwedstrijden spelen. Vorig jaar speelden we in de degradatiepoule en dan merk je dat het te makkelijk wordt. Dan worden we in slaap gesust", vindt Langezaal, die bij Eemland samen met Scott Smith de hoofdmacht traint. Sven Bulens is, naast sportief directeur van de hele club, de manager van het eerste.
URC en Eemland troffen elkaar begin 2019 in de Eerste Klasse
URC en Eemland troffen elkaar begin 2019 in de Eerste Klasse © Jan Kruijdenberg
Wat opvallend is, is dat RC Eemland in de voorbereiding geen enkele oefenwedstrijd heeft gespeeld. Buiten wat trainingsduels tegen het tweede team hebben de Amersfoorters zich apart voorbereid. "Vanaf juni volgen alle spelers een kracht- en conditieprogramma. Dat hebben we bewust gedaan. Begin augustus zijn we pas het veld opgegaan. We zien dat fysiek een slag te slaan is in deze competitie. Dat heeft veel voordelen. Onze spelers hebben minder blessures en zijn fitter", stelt de veldtrainer.
Ook het coronavirus heeft dus ook invloed op de rugbyers gehad. "Heel lang mochten we geen contact hebben. De voorbereiding zonder oefenwedstrijden is niet ideaal, maar het is zoals het is. Afgelopen weekend zouden we nog tegen Hilversum oefenen, maar die werd afgelast omdat zij te veel blessures hadden", zegt Langezaal.
De blik gaat dus naar de eerste competitiewedstrijd. "Daarom wordt het zaterdag meteen 'voor het eggie'. Een voordeel is dat de kern van ons team al lang bij elkaar is en ook de spelers van buitenaf spelen al een tijdje hier. Toch zal de eerste wedstrijd wat roestig en rommelig zijn, omdat iedereen er juist veel zin in heeft", geeft hij aan.

URC als concurrent voor de top-8

RC Eemland verwacht dus mee te kunnen doen voor de bovenste acht plaatsen in de Ereklasse. Langezaal ziet enkele concurrenten in de strijd om die posities, zegt hij. "RC The Bassets speelt vaak rond de achtste plaats en ook Haagsche RC is zo'n ploeg. Daar moeten we van winnen om in de top-8 te eindigen."
"En we beginnen zaterdag tegen Oisterwijk Oysters, die zijn altijd jong en driftig. We moeten dus meteen 'aan' staan en we kunnen ons niets veroorloven", aldus de trainer. "Het niveau van de competitie komt wel steeds dichter bij elkaar, maar teams moeten het stom vinden om in Amersfoort te spelen."
URC tegen Amersfoort is altijd wel een dingetje, maar het is geen haat en nijd
Dave Langezaal, trainer RC Eemland
Met Utrechtse RC (URC) speelt er nog een tweede regioploeg in de Ereklasse. De Domstedelingen haalden vorig jaar de kampioenspoule, maar bungelden onderin die groep toen de competitie stilgelegd werd in maart. Dit jaar mikt URC hoger, namelijk op een plek in de top-10.
"Er is altijd concurrentie tussen ons", zegt de trainer van Eemland. "URC heeft een groot en talentvol team. Als tegenstander is het altijd fysiek zwaar. Maar URC tegen Amersfoort is altijd wel een dingetje. Twee seizoenen geleden wonnen ze van ons en toen was het alsof ze kampioen waren geworden. Maar het is geen haat en nijd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.