Afgelast door corona: de richtlijnen zijn duidelijk, de uitvoering niet

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - "De KNVB kan mij niet vertellen wat de richtlijnen zijn voor afgelasting." Dat zei Eemdijk-trainer Willem Romp vrijdagmiddag tegen RTV Utrecht, toen nog niet definitief bekend was dat het hoofdklasseduel van zijn ploeg tegen Swift van zaterdag niet door zou gaan.
Die richtlijnen zijn er echter wel degelijk. Ze staan in een stappenplan dat de KNVB op haar website heeft gepubliceerd.

Formeel geen reden voor afgelasting

Romp zou een paar spelers moeten missen tegen Swift. Eén speler is positief getest en twee anderen ondergingen op basis van het contactonderzoek van de GGD een test. Dat plaatst de trainer voor een uitdaging, maar is op zich geen reden voor afgelasting, blijkt uit het stappenplan: "Overige teamgenoten kunnen, mits zij geen klachten hebben, gewoon blijven deelnemen aan alle voetbalactiviteiten."
In de richtlijnen van de bond staat dat een duel pas wordt afgelast, als een club geen team op de been kan brengen. Daarvan is in het geval van Eemdijk geen sprake, omdat de selectie van de hoofdklasser uit 21 spelers bestaat en er dus nog altijd 18 beschikbaar zouden zijn.
Dat de twee geteste spelers van Eemdijk de uitslag nog niet hebben, is volgens het stappenplan ook al geen reden om de wedstrijd af te gelasten. "Is de uitslag van de test nog niet bekend, volg dan de richtlijnen van het RIVM: spelers die 15 minuten of langer binnen anderhalve meter van een besmet persoon zijn geweest gaan in quarantaine en nemen dus niet deel aan voetbalactiviteiten." De rest mag dus gewoon spelen.

Verstandig besluit

Dat desondanks na overleg tussen club, bond en GGD werd besloten tot afgelasting, kon op instemming van Romp rekenen. "Ik vind het onverantwoord om onder deze omstandigheden te spelen", liet de Eemdijk-trainer optekenen.
Al met al lijkt Romps opmerking: "De KNVB kan mij niet vertellen wat de richtlijnen zijn voor afgelasting" niet helemaal bezijden de waarheid. De conclusie is dat de bond het wel kan vertellen, maar er niet consequent naar handelt. Dat is waarschijnlijk erg verstandig. Maar duidelijk is het zeker niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.