Sportclubs hebben vertrouwen in plan rond 'Big Five'

UTRECHT - FC Utrecht, Kampong, UZSC, Hellas en VV Utrecht hebben hoge verwachtingen van de samenwerking die ze zijn aangegaan. De clubs, die allen in het stadiongebied in het oosten van de stad Utrecht zijn gevestigd maakten deze week bekend de handen in een te slaan.
FC Utrecht, Hellas, UZSC, Kampong en VV Utrecht afgebeeld als de 'Big Five'
FC Utrecht, Hellas, UZSC, Kampong en VV Utrecht afgebeeld als de 'Big Five' © Bewerking RTV Utrecht
FC Utrecht is bekendste en meest vermogende club van de stad. Het bestaat 50 jaar en is in die periode onafgebroken in de eredivisie van het betaalde voetbal actief geweest, Kampong is de grootste omnivereniging van Nederland en heeft daarnaast met hockey en cricket al menig landstitel gepakt, UZSC is de laatste jaren zowel bij de mannen als bij de vrouwen toonaangevend in de Nederlandse top, Hellas bracht Dafne Schippers en tal van andere talenten voort en VV Utrecht speelt inmiddels met zowel de mannen als de vrouwen op het een-na-hoogste-niveau. Je vraagt je bijna af waarom een samenwerking tussen deze 'Big Five' niet eerder van de grond is gekomen.
Thijs van Es: 'We moeten als stad Utrecht laten zien wat we in huis hebben'
"Dit idee ligt er al wel heel lang", vertelt Thijs van Es, de algemeen directeur van FC Utrecht, in Een Berg Sport, "om het topsportklimaat van Utrecht omhoog te brengen. Ik snap eigenlijk niet waarom het nooit is gelukt terwijl je zulke clubs vlak bij elkaar hebt zitten." Van Es benadrukt dat het om een wisselwerking gaat tussen de vijf clubs, dus niet alleen FC Utrecht in combinatie met de anderen. "Ik denk dat we bij elkaar zoveel te brengen. Op sportief vlak, maar ook op het gebied van commercie en faciliteiten."

Sportcampus Utrecht

Het project heeft nu nog de werktitel Sportcampus Utrecht. Er is een prijsvraag ter waarde van 2.500 euro uitgeschreven voor de definitieve naam voor de koepel. "Natuurlijk houden alle clubs hun eigen karakteristiek. Dat neemt niet weg dat we wel heel veel van elkaar kunnen leren. Daarnaast willen we kijken of we voor al dat talent wat er rondloopt een LOOT-school kunnen creëren. Nu reizen al die kinderen nog overal en nergens naar toe. Het zou mooi zijn als dat in onze sportcampus kan."
Dafne Schippers is nog altijd de trots van Hellas
Dafne Schippers is nog altijd de trots van Hellas © Orange Pictures
Ook op commercieel gebied is er van alles mogelijk volgens Van Es. "Er zijn bijvoorbeeld een heleboel commerciële partijen die zich niet aan een specifieke sport willen binden, maar wel wat zien in het totaal. Een enorme winstsituatie. Daarnaast vind ik dat we als stad Utrecht veel meer moeten etaleren wat we allemaal wel niet in huis hebben op topsportgebied."
Kees Roovers van SV Kampong denkt dat Utrecht op deze manier topsporters binnen de stadsgrenzen kan houden die anders zouden zijn vertrokken. "Het hoofddoel is slim samenwerken. Dat kan kostenbesparend zijn, maar we kunnen Utrecht ook neerzetten als een stad waar talenten graag zijn." Sam van Ling van VV Utrecht sluit zich daarbij aan. "Van volleyballen word je in Nederland niet rijk. Wij kunnen ons onderscheiden van andere clubs als we woonruimte aan kunnen bieden en spelers kunnen begeleiden in hun studentenleven of bij het vinden van werk."
Kees Roovers: 'Niet bang dat Kampong ondersneeuwt'

Talent een kans geven

Marion van den Wittenboer van Hellas verwacht een impuls op atletiekniveau binnen haar vereniging. "We kunnen het echt niet allemaal alleen. We zijn een club van 1.600 leden waarvan slechts 1 procent de top haalt. Die ene procent krijgt nu niet de aandacht die het verdient, want dan zou je de andere 99 tekortdoen. Doormiddel van deze samenwerking krijgen de talenten veel meer de kans om echt de top te halen."
UZSC viert de landstitel
UZSC viert de landstitel © Orange Pictures
Bang om onder te sneeuwen bij FC Utrecht zijn de vier andere clubs niet. "Hellas is ook niet klein. Wij kunnen van FC Utrecht leren net als dat zij van ons kunnen leren", meent Van den Wittenboer. Van Ling sluit zich daarbij aan. "Ik denk dat FC Utrecht ook veel sterker staat met deze vier verenigingen erbij, richting de gemeente, richting de inwoners." Ook bij Kampong maken ze zich geen zorgen. "Ik denk dat ze bij FC Utrecht moet opletten dat Kampong niet over ze heen gaat", grapt Roovers. "Kijk Thijs van Es komt van Kampong, hij is hier jaren voorzitter geweest en we weten wat we aan elkaar hebben. Het wordt gewoon een mooi samenwerkingsverband."
De ode van Korneel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.