RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Lars van den Berg wordt vierde regiogenoot op hoogste wielerniveau: 'Veel vertrouwen in mij'

1/2
DE MEERN - Wielrenner Lars van den Berg rijdt in 2021 en 2022 op het hoogste wielerniveau. De 22-jarige renner uit De Meern heeft een profcontract getekend bij Groupama-FDJ. Het afgelopen seizoen reed hij al voor de opleidingsploeg van het Franse team.

Na Dylan Groenewegen (Vinkeveen, Jumbo-Visma), Lennard Hofstede (Veenendaal, Jumbo-Visma) en Martijn Tusveld (Utrecht, Team Sunweb) wordt Van den Berg de vierde regiogenoot in de WorldTour bij de mannen.

Lars van den Berg: "Als ik soms mee mag met de profs, dan kan ik echt zien hoe hoog het niveau is"


De stap van Nederland naar Frankrijk
"Ik denk dat ik het vanaf eind juli al wist", zegt Van den Berg tegen RTV Utrecht. "Toen heeft het nog even geduurd voor het contract op orde was, maar ik denk dat ik al zeker twee en een halve maand wist dat ik prof ging worden."

Afgelopen winter besloot hij om zijn Nederlandse team Metec-TKH en De Meern achter zich te laten, om bij de beloftenploeg van Groupama-FDJ voor eigen kansen te gaan in bergachtige wedstrijden.

"Het is een heel raar jaar geweest. Ik ben in februari naar Frankrijk verhuisd en heb toen de stap gemaakt naar de nieuwe ploeg. Eerst ben ik op trainingskamp geweest, daarna heb ik een paar wedstrijden gedaan en toen kwam het coronavirus", zegt Van den Berg.

"Die hele periode ben ik in Nederland geweest en daarna ben ik weer goed begonnen. Ik mocht mee met de WorldTour-ploeg, alleen op het NK ben ik hard gevallen en daar heb ik mijn sleutelbeen gebroken. Daardoor heb ik nu geen wedstrijden kunnen rijden", blikt hij terug.


Door nieuwe regels voor opleidingsteams mocht Van den Berg ook meedoen met het WorldTour-team. Zo reed hij in februari de Tour du Haut-Var mee met de profs en in augustus de Ronde van Wallonië. "Daar kon ik echt zien hoe hoog het niveau is", zegt hij.

"Ik merkte dat het een extreem hoog niveau is en dat ik mij nog wel aan moet passen. Het ging niet slecht, eigenlijk best wel goed. Ik denk dat ik mede daar heb laten zien dat ik het niveau aan kan en dat ze mij een contract hebben gegeven."

Ik kon kopman Arnaud Démare tot diep in de finale bijstaan, daar heb ik het vertrouwen mee uitbetaald"
Lars van den Berg over zijn avontuur met de profploeg in de Ronde van Wallonië

Verwachtingen voor 2021
Bij de profploeg van Groupama-FDJ zagen ze dit jaar dus al de kracht van onze regiogenoot. "Ze hebben heel veel vertrouwen in mij, dat ik kon helpen. In de Haut-Var was ik voor Pinot mee en daarna in Wallonië voor Démare. Vooral de laatste keer is dat heel goed gegaan, want ik kon Démare tot diep in de finale bijstaan. Daar heb ik het vertrouwen mee uitbetaald."

Van den Berg weet al wat in 2021 van hem verwacht wordt bij de Franse formatie. "Volgend jaar zal ik in de grotere wedstrijden als knecht rijden, of om Pinot te helpen en eventueel een paar wedstrijden voor Démare. De kleinere Franse wedstrijden kan ik voor eigen kansen rijden. Zo ziet het er nu naar uit", zegt hij.

De coureur uit De Meern weet erg goed wat voor type renner hij is en op welk terrein hij zich wil ontwikkelen. "Ik ben best allround en kan veel dingen goed aan, maar mijn specialiteit is wel het klimmen. Het middengebergte ligt mij het best, niet de cols van een uur, maar net van 20 of 30 minuten", aldus Van den Berg, die dit seizoen nog de Ronde van Lombardije voor beloften (4 oktober) en Parijs-Tours (11 oktober) rijdt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -