RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Stuwmeer aan inhaalduels; de puzzel voor de KNVB begint nu al

PROVINCIE UTRECHT - Totdat het kunstgras een aantal jaar geleden zijn intrede deed in het amateurvoetbal, was de herfst de periode van afgelastingen. De regen maakte veel velden onbespeelbaar, en de KNVB had er vaak een hele puzzel aan om alle duels op tijd ingehaald te krijgen.

Dat probleem is voorbij: op kunstgras mag alleen niet worden gevoetbald als er sneeuw op ligt, en dat komt bijna nooit (meer) voor. Het aantal afgelastingen in de amateurcompetities ligt, nog voordat het oktober is, echter al veel hoger dan de afgelopen jaren. De oorzaak ligt, uiteraard, in de positieve coronatestst.

Stuwmeer
Na vier speelronden zijn in de in de landelijke amateurafdelingen (tweede en derde divisie plus hoofdklasse) al 16 wedstrijden afgelast. Uit onze provincie overkwam het Sportlust'46 en Eemdijk. Zondaghoofdklasser RKAVV uit Leidschendam kwam in de eerste vier speelronden zelfs pas ÚÚn keer in actie.

In de lagere afdelingen zijn twee speelronden afgwerkt. In de klassen waarin clubs uit de provincie Utrecht spelen gingen tot nu toe 21 duels niet door. En het is aannemelijk dat de hoeveelheid in te halen wedstrijden elke week verder toe zal nemen.

De vraag is of er straks voldoende tijd is om het stuwmeer aan achterstallige wedstrijden dat ongetwijfeld gaat ontstaan in te halen, of dat de KNVB ergens dit seizoen moet besluiten het seizoen op te rekken en later dan gepland af te ronden. "De wedstrijden worden zoveel mogelijk zo snel mogelijk na de quarantaineperiode ingehaald, bij voorkeur midweeks", laat de KNVB weten.

"Tot nu toe hebben we nog geen vaste inhaalmomenten hoeven aanspreken, maar uiteraard kan daar verandering in komen. De tijd zal leren hoe alles zich ontwikkelt, maar uiteraard proberen wij daar goed zicht op te houden."

Richtlijnen
De vraag daarbij is ook of er soms niet te snel wordt overgegaan tot afgelasting. In de richtlijnen van de KNVB staat dat een wedstrijd wordt afgelast als een team geen elftal op de been kan brengen. Maar afgelopen weekend ging het hoofdklasseduel Swift - Eemdijk niet door omdat Eemdijk ÚÚn positief geteste speler had en twee spelers die op de uitslag van een test wachtten. Trainer Willem Romp had nog altijd 18 man tot zijn beschikking, en zou dus volgens de reglementen gewoon hebben moeten spelen.

"Er zijn inderdaad richtlijnen", zegt de KNVB daarover. "In principe gelden de adviezen van de GGD (of de gemeente), maar die zijn niet altijd even zwart-wit. Vaak moet er daarom sprake zijn van maatwerk en dat is het geval geweest bij Eemdijk."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -