Instellingen

Door de Lens van Ankie: risico nemen en trots zijn op wat je kunt

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - 'Waar ben jij trots op?', het blijft lang stil na deze vraag in de sportcampus bij het Leidsche Rijn College. De vierentwintig sporttalenten die hier vanmiddag zijn samen gekomen om deel te nemen aan de tweede Talentendag die georganiseerd wordt door Utrecht Talent Center en Sport Utrecht staan klaar voor de start van een clinic 3x3 basketball.

Keuzes maken

Dat basketballer Bas Rozendaal meer in petto heeft voor de jonge sporters als alleen maar een potje basketbal spelen blijkt al met die eerste vraag. Met zijn reusachtige voorkomen en krachtige stemgeluid heeft hij al snel de aandacht van groep pubers. Hij wil ze echt iets meegeven. Doelbewuste keuzes maken, risico durven nemen én trots zijn op jezelf, dat zijn de kerngedachten.
De manier waarop hij dat duidelijk wil maken is er eentje om te onthouden. De boomlange basketballer zet de jonge talenten in twee lange rijen tegenover elkaar. De opdracht is even simpel als treffend: Bas loopt tussen de rijen door en de spelers moeten de bal naar elkaar gooien zonder hem te raken, maar ze moeten wel zo dicht mogelijk voor hem langs gooien.

Trots zijn zit niet onze aard

Vol verbazing zie ik wat hij allang weet: na een keertje oefenen durven de spelers de bal vlak voor hem langs te gooien zonder dat er ook maar één bal is die hem raakt. 'Yes!', hoor ik na elke bal. Trots zijn. Het ligt niet in onze aard. We zijn het wel, zeker, maar we uiten het niet makkelijk. Althans niet met de aangeboren flair waarmee bijvoorbeeld de Amerikanen of de Fransen het doen.
En dat is jammer vindt Bas, want er is zoveel om trots op te zijn. Hij zegt het overtuigend. En dus durft na enig aandringen een van de sporter zijn gevoel van trots met de groep te delen. Het is de kleinste jongen van de groep. Hij is trots op zijn basketbal prestaties.
Vol overgave toont hij de rest van de clinic al zijn kunsten. Rechts zie je hem staan. Hij geniet met volle teugen van deze middag. Zijn ballen scheren rakelings langs het hoofd van Bas. Het mag hier: risico nemen en trots zijn op wat je kunt.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.