Sportbonden: competities gaan gewoon door

© Orange Pictures
PROVINCIE UTRECHT - De grootste sportbonden van het land zijn voornemens de competities de komende weken voort te zetten. Dat blijkt een dag na de persconferentie van premier Rutte, waar bekend werd gemaakt dat publiek voorlopig niet welkom is op de sportvelden.

Voetbal en hockey

De KNVB laat weten dat de competities gewoon worden voortgezet. Met name in de top van het amateurvoetbal gaan stemmen op om de competities tijdelijk stil te leggen. De voetbalbond gaat daar niet in mee, maar geeft aan wel begrip te hebben voor de zorgen van de clubs. "Dit heeft wel enorme financiële consequenties en doet het verenigingsleven onwijs veel pijn."
"We ontkomen helaas niet aan deze maatregelen. We gaan ervan uit dat als iedereen zich aan de nieuwe maatregelen houdt, de sportparken en kantines over drie weken weer veilig open kunnen gaan voor publiek", is de KNVB hoopvol.
Ook de hockeycompetities, die al enkele weken bezig zijn, gaan door. Dat bevestigt Claudia Sinnige namens de hockeybond. "Dat is ook conform de mogelijkheden van de nieuwe maatregelen. Er wordt gespeeld zonder publiek en met de clubhuizen gesloten."
"Erg jammer, we waren net gewend aan het nieuwe normaal, en we kregen zondag nog complimenten van de gemeente", laat een woordvoerder van Kampong aan RTV Utrecht weten. "Van de drie pijlers onder onze sport: sporten, kijken socializen, komen er nu twee te vervallen. Maar wat moet moet, laten we hopen dat dit erger voorkomt."

Tennis

"De competitie gaat gewoon door, alleen dan zonder bitterballen na afloop", aldus Erik Poel, algemeen directeur van tennisbond KNLTB. De landelijke tenniscompetitie is op dit moment halverwege en er zijn nog vier speelweken te gaan.
"We hebben nog niet alle antwoorden, maar zullen de gevolgen zo snel mogelijk in kaart brengen. Hiervoor zijn we ook in contact met NOC*NSF en het ministerie van VWS. Wat de exacte gevolgen zijn hangt ook af van de definitieve noodverordeningen van de Veiligheidsregio's", meldt de bond.
De tenniscompetitie vindt normaal gesproken in het voorjaar plaats, maar werd vanwege de uitbraak van het coronavirus uitgesteld naar het najaar.

Zaalsporten

De Nederlandse basketbalcompetitie vangt dit weekend ook gewoon aan, weliswaar in lege sporthallen. "De clubs geven de prioriteit aan het spelen van wedstrijden, waarmee we een sterk signaal afgeven aan sponsors", aldus Ramses Braakman, voorzitter van de Dutch Basketball League. "Als je nu uitstelt heb je te maken met doorlopende kosten en problemen met de kalender, want niet alle accommodaties zijn eigendom van de club. Een club als Leiden had al een plan voor het verwelkomen van zeshonderd fans, maar dat zetten we maar in de ijskast. We hopen gauw op betere tijden."
De handbalbond schrijft op haar website niet expliciet dat de competitie door gaat. Maar ze wijst verenigingen en fans wel op hun verantwoordelijkheid om gehoor te geven aan de maatregelen. Er wordt dus gewoon gespeeld komend weekend.
Nevobo, de Nederlandse volleybalbond, heeft nog geen definitieve beslissing genomen over het tijdelijk stilleggen van de competities. Komend weekend worden de wedstrijden om de Super Cup gespeeld, een week later gaan de hoogste competities van start. "Voorlopig gaat alles door zonder publiek", zegt woordvoerder Coen Kaaij.
Over de waterpolocompetitie, die komend weekend begint, is nog niets gemeld door de KNZB.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.