Bij UZSC ligt de lat altijd hoog, gepromoveerd ZPC Amersfoort ambitieus

UZSC na de titel in 2019
UZSC na de titel in 2019 © Fotostudio Red Green Blue
AMERSFOORT/UTRECHT - Komend weekend staat de start van het waterpoloseizoen op het programma. In de eredivisie voor mannen zijn met UZSC en het gepromoveerde ZPC Amersfoort twee regioclubs vertegenwoordigd. Op het hoogste niveau bij de vrouwen is UZSC een vaste waarde.
Het is nog maar zeer de vraag of de mannen van UZSC zaterdag in actie kunnen komen tegen SVH. Meer dan de helft van de selectie is namelijk niet beschikbaar vanwege het coronavirus en de bijkomende maatregelen. De Utrechters willen snel duidelijkheid daarover. De kans bestaat dat het duel uitgesteld wordt.

Verjongde selectie van UZSC mikt op top-4

Ondanks het vertrek van international Pascal Janssen naar De Zaan liggen de verwachtingen hoog bij de waterpoloërs van UZSC. "Dat is een fikse aderlating, maar het biedt ook kansen voor anderen", zegt Mike van den Brink, dit jaar assistent-trainer van Roeland Spijker en ook oud-speler van de Utrechters.
Met Jeroen Rouwenhorst, Joep de Jong en Sook Willemsen zijn drie nieuwkomers gepresenteerd. "We hebben een heel jonge ploeg met veel potentie en veel snelheid. En het is een ploeg die hard wil weken. Dat heeft ons niet verrast, want we hadden het wel verwacht. Maar het team is met veel jonge spelers wel vaak zoekend."
Bij UZSC moet meedoen om de top-4 altijd de doelstelling zijn
Mike van den Brink (assistent-trainer UZSC-mannen)
Nieuwkomer Jeroen Rouwenhorst
Nieuwkomer Jeroen Rouwenhorst © Orange Pictures
Aan Spijker en Van den Brink om dat in goede banen te leiden in de eredivisie, die dit jaar bestaat uit 14 teams. UZSC zet hoog in. "Top-4 moet onze doelstelling zijn", zegt de assistent-trainer. "Het is een raar jaar, dus we moeten het wedstrijd voor wedstrijd bekijken en zo beter worden. We moeten ook reëel blijven, onze ploeg is heel jong. We willen ook bouwen aan dit team. Maar bij UZSC moet meedoen om de top-4 altijd de doelstelling zijn."
Vorig seizoen stonden de Utrechters op het moment van stopzetten van de competitie bovenaan in de eredivisie. De play-offs zijn uiteindelijk niet gespeeld en er is dus ook geen kampioen aangewezen. UZSC, dat kampioen werd in het seizoen 2018-2019, is daardoor nog altijd de regerend kampioen.

ZPC Amersfoort na promotie vol ambities

Na een jaar afwezigheid keert ZPC Amersfoort terug op het hoogste niveau. Het team van trainer Gianluca Sattolo stak vorig seizoen met kop en schouders boven de rest uit op het tweede niveau. Ondanks de niet-afgemaakte competitie mocht Amersfoort toch promoveren.
"Vanaf mei zijn we al in voorbereiding op dit seizoen", lacht aanvoerder Dominic van de Bunt. "In die periode hebben we heel zwaar getraind, dus ondanks de hele situatie zijn we er klaar voor. Het is nog wel spannend geweest of we mochten promoveren, want in veel competities is de stand behouden. Maar ik ben blij dat de bond vroeg of wij wilden promoveren."
We hebben wat nieuwe spelers en dat is ook wennen, maar ik denk dat top-8 moet kunnen
Dominic van de Bunt (aanvoerder ZPC Amersfoort)
Daar zei ZPC Amersfoort geen nee tegen, en dus is de eredivisie dit jaar uitgebreid naar 14 clubs. "We hebben vorig jaar laten zien dat we er thuis horen", aldus Van de Bunt. "In de beker haalden we de halve finale omdat we eredivisieploegen versloegen, dus we hebben het wel verdiend. Promotie was van het begin al een duidelijk doel dat we voor ogen hadden."
Door de uitbreiding van de eredivisie bij de mannen is de opzet iets veranderd. Alle teams spelen in de eerste seizoenshelft één keer tegen elkaar (13 wedstrijden), waarna de bovenste acht teams gaan strijden om het kampioenschap. De onderste zes ploegen spelen play-outs om lijfsbehoud en degradatie.
International Jesse Koopman keert terug bij ZPC Amersfoort
International Jesse Koopman keert terug bij ZPC Amersfoort © Orange Pictures
In die degradatiepoule wil ZPC Amersfoort niet terechtkomen. "Top-8 is zeker onze doelstelling. Dan kunnen we meedoen om het kampioenschap. Het is natuurlijk lastig inschatten hoe ver we komen. We hebben wat nieuwe spelers en dat is ook wennen, maar ik denk dat top-8 moet kunnen", voorspelt de aanvoerder.
Zaterdag staat de eerste competitiewedstrijd op het programma, op bezoek bij De Zaan. "Dat wordt een pittige wedstrijd. De Zaan is wel aan ons gewaagd, dus het is meteen een goede test", zegt Van de Bunt, die hoopt dat nieuwkomer Jesse Koopman als international het verschil kan maken. "Hij moet het team op sleeptouw nemen als het wat minder gaat. Hij is het soort speler dat we nog misten."

UZSC-vrouwen willen scoren met nieuwe trainer

Bij de waterpolosters van UZSC is Joachim de Ruijsscher vanaf dit seizoen de nieuwe trainer. Hij volgt Gerrit-Jan Schothans op, die de afgelopen jaren de nodige successen boekte met de vrouwen. Voor De Ruijsscher is het een terugkeer bij UZSC, hij won eerder de nodige prijzen met de mannen.
"Het is heel leuk om terug te keren", zegt hij. "Ik heb veel goede herinneringen en het is een feest der herkenning. Met de selectie was het een lastige start, want we hadden lang stil gelegen en dus conditioneel veel werk te doen. Maar we zijn nu heel fit en scherp."
Ik denk dat vijf ploegen gaan strijden om de titel en daar zijn wij er een van
Joachim de Ruijsscher (trainer UZSC-vrouwen)
Voor De Ruijsscher is het de eerste keer dat hij hoofdtrainer is van een vrouwenploeg. "Met een schuin oog volg je altijd wel de vrouwen, zeker ook omdat de Nederlandse vrouwen internationaal meer gepresteerd heeft dan de mannen. De damescompetitie staat daarom hoog aangeschreven. Ik heb mij daar versneld in moeten aanpassen. Daarbij ben ik ook goed geholpen door het team. Voor hen is het ook fijn dat ik met een heel andere, frisse blik naar dingen kijk", legt hij uit.
Door een uitgebreide voorbereiding met veel oefenduels heeft De Ruijsscher, sinds kort inwoner van Utrecht, een goed beeld van de eredivisie gekregen. "Ik heb veel tegenstanders kunnen bekijken en weet hoe tactisch gespeeld wordt", stelt de trainer. "De verhoudingen zijn lastig in te schatten, omdat teams misschien nog internationals kwijt gaan raken en dus zwakker gaan worden."
De vrouwen van UZSC kwamen vorig seizoen Europees heel ver
De vrouwen van UZSC kwamen vorig seizoen Europees heel ver © Fotostudio Red Green Blue
"Maar ik denk dat vijf ploegen gaan strijden om de titel en daar zijn wij er een van. Wij moeten met onze selectie wel in de top-4 kunnen spelen", zegt hij. De eerste horde is ZP Barendrecht aankomende zaterdag. "Die moeten we kunnen winnen, maar het is altijd afwachten. De week erop tegen Polar Bears treffen we een meer gelijkwaardige tegenstander."
De eredivisie bij de vrouwen bestaat uit tien ploegen. De bovenste acht gaan na de competitie via play-offs uitmaken wie kampioen wordt. Komend seizoen mogen de internationals meedoen in de eredivisie en niet in de beker. Dat was vorig seizoen andersom. "Het maakt de competitie aantrekkelijker. We kunnen zo de meeste wedstrijden spelen met het hele team", zegt de Ruijsscher.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.