Ook trainers verdeeld over doorvoetballen zonder publiek: 'Het is een spagaat'

© Orange Pictures
PROVINCIE UTRECHT - Niet alleen de besturen, ook de trainers van de Utrechtse clubs in de tweede en derde divisie zijn verdeeld over de vraag of er wel of niet moet worden doorgevoetbald zonder publiek. Eric Meijers van Spakenburg en zijn DOVO-collega Scott Calderwood willen doorspelen, GVVV-trainer Jochem Twisker niet.
Een aantal clubs in de top van het amateurvoetbal wil een pauze inlassen, omdat spelen zonder publiek sfeerloos is en geen inkomsten oplevert. En er is dit seizoen na de winterstop tijd om die wedstrijden in te halen, zo is de redenering. Daarbij gaan die clubs er wel van uit dat die pauze dan maximaal een maand duurt.
Het is echter maar de vraag of het kabinet over twee weken toeschouwers bij sportevenementen weer gaat toestaan. Als dat niet gebeurt, en de clubs willen dan nog niet spelen zonder publiek, is er waarschijnlijk niet genoeg tijd meer om alles in te halen. En dan onstaat het risico dat er twee jaar achter elkaar een voetbalcompetitie niet kan worden uitgespeeld.
We zitten in een goeie fase dus sportief gezien willen we graag door
Eric Meijers (Spakenburg)
"Ik vind het heel vervelend allemaal", zegt Spakenburg-trainer Eric Meijers over spelen zonder publiek. "Ik snap de clubbesturen. Maar als trainer zeg ik, we zitten in een goeie fase. Dus sportief gezien willen we graag door. Het is een spagaat."
Scott Calderwood van DOVO onderschrijft dat. "Ik vind hier ook niks aan en zie het liefst volle tribunes en geopende kantines. Dus ik begrijp de clubs heel goed. Maar ik ben ook voetbaltrainer en een voetbaltrainer wil altijd spelen."
Jochem Twisker: "Oneerlijk competitieverloop"
Jochem Twisker: "Oneerlijk competitieverloop" © Dick Gijsbertsen
Wat Jochem Twisker betreft, wordt de competitie wel tijdelijk onderbroken. De GVVV-trainer wijst daarbij vooral op de situatie die onstaat doordat er veel wedstrijden worden afgelast vanwege coronagevallen in de diverse selecties.
Zo heeft Koninklijke HFC in de tweede divisie pas drie duels gespeeld, terwijl elf andere clubs al op vijf staan. "Het gaat me niet om spelen zonder publiek, maar het gaat nu qua wedstrijden helemaal scheef", aldus Twisker. "Je krijgt zo een oneerlijk competitieverloop."
Donderdagavond komen de clubs uit de tweede en derde divisie via een videoverbinding bijeen om een voorstel richting de KNVB te formuleren. De voetbalbond laat weten dat voorstel af te wachten alvorens te reageren. Vorige week zei de KNVB al begrip te hebben voor de problemen waar clubs mee kampen maar de competitie gewoon door te laten gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.