Amateurverenigingen in de provincie luiden financiële noodklok: 'Dit moet niet te lang duren'

© Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT - De KNVB en de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen pleiten voor een nieuw steunpakket om het amateurvoetbal te helpen. Volgens de voetbalbond krijgt zestig procent van de verenigingen financiële problemen als de overheid niet ingrijpt, terwijl dertig procent om dreigt te vallen. Amateurclubs in de regio erkennen het probleem: "We hadden een leuk spaarcentje, maar dat moeten we nu gaan aanboren."
Jan-Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal bij de KNVB. Hij zegt dat door de huidige maatregelen (wel voetbal, maar kantines dicht en geen publiek) alle amateurclubs in totaal vier miljoen euro per week mislopen. Als de overheid niet ingrijpt met een nieuw steunpakket, dan kan meer dan de helft van de verenigingen niet aan de financiële verplichtingen voldoen.
De BAV geeft aan dat dertig procent van de amateurverenigingen om dreigt te vallen als er niet snel hulp komt vanuit de overheid. Tijdens de eerste 'lockdown' vreesde 8 procent om het voortbestaan van de vereniging. Vooral de momenteel gesloten kantines baren de clubs zorgen, omdat ook niet bekend is hoe lang dit nog gaat duren. Kantine-opbrengsten zijn voor heel veel verenigingen noodzakelijk om rond te komen.

Kantine goed voor 40-45 procent van de inkomsten

Veel clubs in de regio delen de zorgen die geuit worden door de KNVB en de belangenorganisatie, blijkt uit een rondvraag door RTV Utrecht. "We missen een hoop inkomsten nu, maar we hebben ook wel wat reserves. Daardoor zingen we het nog wel een tijdje uit. Maar met een dichte kantine en zonder publiek is het wel een saaie bedoening", vertelt Marcel van der Schaaf, voorzitter van CSW Wilnis.
Uiteraard is elke nieuwe steun welkom, want we moeten nu interen op onze reserves om onze gaten op te vullen
Marcel van der Schaaf (voorzitter CSW Wilnis)
"We hadden plannen voor een verbouwing en daar waren we druk voor aan het sparen. De reserves die we hebben opgebouwd, moeten we nu gebruiken om de gaten te dichten. De renovatie wordt daardoor op de lange termijn geschoven. Dat is een probleem voor later", aldus Van der Schaaf. "Momenteel kunnen we ons hoofd nog boven water houden, de misgelopen kantine-inkomsten gaan ons de kop niet kosten."
Toch onderschrijft de voorzitter van CSW het probleem. "De kantine heeft wel een sociale functie binnen Wilnis. De omzet die daaruit komt is stevig. Zeker 40 tot 45 procent op jaarbasis", geeft hij aan. "Maar uiteraard is elke nieuwe steun welkom, want we moeten nu interen op onze reserves om onze gaten op te vullen."
Nu de kantines dicht moeten, zijn er amper mensen op de club. Dat is de doodsteek voor ons, zolang dit zo blijft.
Cees Hogenes (voorzitter Delta Sports'95)

Bodem in zicht

Cees Hogenes, voorzitter van Delta Sports'95 uit Houten, kan zich vinden in het verhaal van zijn collega's. "Ook wij zijn niet blij met nog een periode van geen kantine-inkomsten. We moeten al gebruikmaken van onze reserves en de bodem komt dan al snel in zicht", legt hij uit. "Nu de kantines dicht moeten, zijn er amper mensen op de club. Dat is de doodsteek voor ons, zolang dit zo blijft. Het is een onzekere periode, maar het houdt ook een keer op."
"Als je straks misschien zes maanden geen kantine hebt, dan gaan ook andere krachten spelen. De vaste kosten lopen door, terwijl de kantine variabele inkomsten brengt. Op een gegeven moment gaan schuldeisers dan ook aan de poort staan", legt hij uit. "Die 30 procent die op omvallen staat, dat is wel een heel reëel getal denk ik. Veel clubs hebben nog een suikeroom als sponsor om de club overeind te houden, maar die hebben wij niet."

Kwetsbaarheid van verenigingen komt naar boven

Bij FC Abcoude zijn ze de eerste 'lockdown' goed doorgekomen door snel maatregelen te treffen. De bijdrages voor vrijwilligers zijn toen geschrapt en salarissen voor trainers gehalveerd. "Maar voor dit nieuwe seizoen hebben we dat nog niet gedaan", vertelt voorzitter Winand Paulissen. Er wordt namelijk - in tegenstelling tot in maart, april en mei - nu wel gevoetbald. Daardoor moeten de trainers wel betaald worden.
"En dat terwijl onze inkomsten teruglopen. Als het heel lang gaat duren, dan komen we in een verliessituatie. Als gezonde vereniging hebben wij een financiële buffer", legt Paulissen uit. "Die is bedoeld voor onze nieuwe accomodatie die we in 2021 willen bouwen. Die bouw kan dan in het gedrang komen. We kunnen het nog wel een tijdje uitzingen, maar het geld dat we dan gebruiken is bestemd voor andere doeleinden. Kijkend naar de toekomst moeten we andere investeringen dan ook weer uitstellen, dat is ook niet wenselijk."
Het draait bij amateurverenigingen vooral om contributie, kantine-inkomsten en sponsoring. Als een van de drie wegvalt, dan wordt een vereniging kwetsbaar
Winand Paulissen (voorzitter FC Abcoude)
"Als de huidige situatie blijft bestaan, dan gaan we eind dit seizoen verlies draaien en moeten we die buffer aanboren", aldus de voorzitter van Abcoude. "Het draait bij amateurverenigingen vooral om contributie, kantine-inkomsten en sponsoring. Als een van de drie wegvalt, dan wordt een vereniging kwetsbaar."
Extra nadeel voor FC Abcoude is dat de gemeente Ronde Venen het door de KNVB beschikbare eerste steunpakket nog niet heeft doorgegeven. "De gemeente doet er heel lang over. Ze noemen een aantal drogredenen waarom het nog niet kan. Daar zitten we dus nog op te wachten. Ik vind het gek dat gemeenten er verschillend mee omgaan. Ik verwacht meer uniformiteit en duidelijkheid voor de clubs. Iedereen wijst nu naar elkaar", zegt Paulissen.

Signaal van KNVB is hard nodig

Bij IJFC in IJsselstein is van omvallen nog geen sprake, geeft voorzitter Johan Boer aan. "Dan moet het nog minimaal een jaar zo doorgaan", schetst hij. "We hebben een goede financiële positie, omdat we voorzichtig en zuinig onze zaken doen en nog reserves hebben. Toch hoor je dat dat voor veel verenigingen een probleem is."
De IJsselsteinse vereniging zegt dat zij sowieso al geen spelers betalen en ook geen entree heffen. Daarop loopt IJFC dus geen inkomsten mis. "De contributie loopt nu gewoon door en de sponsorbetalingen lopen ook door. Dat heeft misschien ook met het verenigingsgevoel bij IJFC te maken. Maar als je als club al in de problemen kwam in maart, en als het nu nog een keer tot volgend voorjaar duurt. Dan wordt het lastig."
Hoe lang gaat het nog gaat duren? De vrees dat het nog lang duurt, die bestaat wel
Johan Boer (voorzitter IJFC uit IJsselstein)
"Het signaal dat de KNVB afgeeft is wellicht wat hoog ingezet", doelt Boer op de 60 procent van verenigingen die in de problemen dreigt te komen. "Maar het is wel hard nodig. Wij kunnen het nog wel uitzingen, maar als de kantines daadwerkelijk dicht blijven tot de zomer van 2021... Het probleem is: hoe lang gaat het nog gaat duren? De vrees dat het nog lang duurt, die bestaat wel."

Meer vragen van sponsors en leden is lastig

Ook voorzitter Erwin van Wijk van VV Benschop noemt het een lastige situatie. "Wij hebben alles financieel goed onder controle, maar de wegvallende kantine-omzet zorgt voor een gat in onze begroting. Bij ons is die omzet van de kantine de helft van onze begroting", geeft hij aan.
"Als die omzet niet binnenkomt, zullen we sponsoren en leden om meer bijdrage moeten vragen. Maar de sponsorbedragen omhoog terwijl er geen voetbal is, is geen optie. En om de contributie te verhogen maar geen 'extra plezier bieden aan de leden is ook heel lastig. Dat geldt voor alle clubs", zegt Van Wijk. "Dit moet zeker niet te lang gaan duren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.