'Kabinet wil amateursporten stilleggen en horeca sluiten in strijd tegen corona'

Premier Rutte bij een persconferentie in maart.
Premier Rutte bij een persconferentie in maart. © Remko de Waal, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Amateursporters boven de 18 jaar die in teamverband hun sport beoefenen, hebben waarschijnlijk hun voorlopig laatste wedstrijd gespeeld. Het kabinet heeft plannen om de amateursport aan banden te leggen om de verspreiding van corona tegen te gaan. De NOS werd vanmiddag door Haagse bronnen over de plannen geïnformeerd. RTL Nieuws voegde 's avonds toe dat er ook stemmen opgaan om de horeca te sluiten.
Het is inmiddels gebruikelijk geworden dat de avond voor de persconferentie van Rutte en De Jonge allerhande mogelijke plannen voor maatregelen uitlekken. RTL Nieuws ving van 'Haagse bronnen' op dat het kabinet de horeca helemaal zou willen sluiten en de verkoop van alcohol na 20.00 uur aan banden wil leggen. Hoe lang de horeca exact dicht zou moeten, meldden de Haagse bronnen dan weer niet. Maar de maatregelen die morgen zouden worden aangekondigd, moeten dan voor minstens twee weken gelden.
Eerder op de dag kwam de NOS al met nieuws over een voorgenomen verbod op amateursporten. Het zou dan gaan om activiteiten waarbij afstand houden niet mogelijk is. Tennis zou bijvoorbeeld wel kunnen en professionele sporten zouden ook uitgezonderd zijn. Wedstrijden van FC Utrecht kunnen dan dus doorgaan.
De sportplannen die de NOS meldt, zouden grote invloed hebben op het sportleven in de provincie Utrecht. De tweede en derde divisie voetbal, de hoofdklasse hockey en de eredivisies voor waterpolo en volleybal zouden, zoals het er nu naar uitziet, stil komen te liggen.
De aangekondigde maatregelen die zijn uitgelekt, zijn nog niet definitief. Dinsdag wordt er nog over de zaken gediscussieerd en er kan dus nog veel veranderen.

Groepsgrootte en openbaar vervoer

Het sportleven is niet het enige dat op de schop gaat, aldus de NOS. Ook zijn er plannen om de groepsgrootte aan te passen. In binnenruimtes zoals winkels en theaters mogen nu maximaal 30 mensen zijn. Dat zou blijven gelden maar zonder de uitzonderingen die er nu wel zijn. Buiten mogen groepjes van vier samenkomen.
Ook overweegt het kabinet om reizen met de trein, bus of tram alleen toe te staan als het strikt noodzakelijk is. Zo moeten er minder mensen samenkomen in het openbaar vervoer.

6854 nieuwe gevallen

Het aantal coronabesmettingen stijgt al weken. De afgelopen vierentwintig uur kwamen er 6854 nieuwe gevallen bij. Een week eerder kwamen er gemiddeld 3469 nieuwe gevallen bij.
Het pakket maatregelen heeft als doel om de snelle stijging van het aantal coronapatiënten tegen te gaan. Hoe de plannen er precies uit komen te zien, wordt morgen om 19.00 uur bekendgemaakt tijdens een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.