Kampong toch hard gestraft: drie punten in mindering en wedstrijd overspelen

Kampong-speler Jip Janssen
Kampong-speler Jip Janssen © Jan Kruijdenberg
UTRECHT - Kampong heeft van de competitieleiding van hockeybond KNHB alsnog een flinke straf gekregen voor het opstellen van Jip Janssen in het Hoofdklasse-duel tegen Tilburg. De Utrechters krijgen drie punten in mindering en de wedstrijd in kwestie moet overgespeeld worden.
Door die straf is Kampong opeens 6 van de 19 punten kwijt. De gewonnen wedstrijd tegen Tilburg is ongedaan gemaakt en de puntenstraf van de KNHB is van het totaal afgehaald. Zo is het team van trainer Roelant Oltmans gezakt van de tweede naar de derde plaats, en heeft het nu 13 punten uit zes duels.

Tuchtcommissie gaf boete

Aanvankelijk leek Kampong slechts een boete van 500 euro te krijgen voor de corona-soap rondom speler Jip Janssen. De ingeschakelde tuchtcommissie van de KNHB oordeelde dat Kampong niet aan de meldplicht had voldaan. De club had aan moeten geven dat een speler getest was op het coronavirus.
De tuchtcommissie vond ook dat zij niet bevoegd was om te oordelen of een speler wel- of niet-speelgerechtigd was. Op dat punt wees de commissie naar het bondsbestuur en de competitieleiding van de hockeybond.

Competitieleiding komt met dubbele straf

De Utrechtse hockeyclub ging akkoord met de geldstraf en de zaak leek afgedaan, maar de competitieleiding van de KNHB oordeelde anders. Omdat Kampong het voorval met Janssen niet had gemeld, én omdat het aanzien en de belangen van de hockeysport in het algemeen geschaad zijn, is alsnog de dubbele straf uitgedeeld.
Volgens de reglementen kan Kampong om herziening van deze maatregel vragen. Daarna is het nog mogelijk tegen dat besluit beroep aan te tekenen bij de Commissie van Beroep.

Hoofdklasse ligt stil

Wanneer het duel tegen Tilburg ingehaald wordt, is nog niet bekend. De hockeycompetitie is tot nader order stilgelegd vanwege de coronamaatregelen. Ook de topper in de Hoofdklasse tegen koploper Bloemendaal van komend weekend is daardoor afgelast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.