IJsselmeervogels-trainer Berry Smit over KNVB Beker: 'Ik wens de wijze heren veel succes'

Berry Smit, trainer IJsselmeervogels
Berry Smit, trainer IJsselmeervogels © Orange Pictures
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Kan de KNVB Beker wel doorgaan nu de overheid beslist heeft dat amateursporters de komende vier weken niet meer mogen trainen? IJsselmeervogels-trainer Berry Smit staat er heel nuchter in. "Dat is afwachten, wij kunnen er zelf niets aan doen", zegt hij tegen RTV Utrecht.
Sport is nu niet het belangrijkste, de gezondheid staat voorop
Berry Smit (trainer IJsselmeervogels)
Premier Mark Rutte benadrukte op de persconferentie van dinsdagavond dat het betaald voetbal in de eredivisie en de eerste divisie door kan gaan. Alle andere amateursport is de komende weken niet toegestaan vanwege de huidige coronasituatie. Maar het KNVB Beker-toernooi dan?
Jan Dirk van der Zee, voorzitter van de amateurtak bij de KNVB, zei ervan uit te gaan dat de KNVB Beker door kan gaan, omdat het officieel een betaald voetbal-toernooi is waarin amateurs instromen. De intentie van de voetbalbond is dan ook om door te gaan, mét amateurclubs.
De eerste ronde van het hoofdtoernooi is over twee weken. Dan staat op 27 oktober het duel IJsselmeervogels - Sliedrecht op het programma. Maar, die clubs mogen de komende weken niet trainen en niet spelen. De KNVB gaat hierover in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over wat mogelijk is.
"We hebben de eerste contacten al gelegd, en ik wens de wijze heren in Den Haag en Zeist heel veel succes", doelt Smit op de mensen van de overheid en de KNVB die besluiten moeten nemen. "Sport is nu niet het belangrijkste. De gezondheid staat voorop. De KNVB zal beslissen wat er gaat gebeuren en met dat scenario gaan wij aan de slag. Dat zal niet te lang meer duren. Maar wij mogen voorlopig niets doen."
Berry Smit spreekt zijn spelersgroep toe
Berry Smit spreekt zijn spelersgroep toe © Geert Lommers

KNVB ziet drie opties voor vervolg bekertoernooi

Van der Zee liet na de persconferentie van het kabinet weten voorlopig drie opties te zien voor het bekertoernooi. De eerste optie: alle duels van de eerste ronde (waaronder ook FC Dordrecht-FC Utrecht) uitstellen en op een later moment inhalen, al is dat lastig gezien de overvolle kalender van de profclubs.
Optie twee: het toernooi van de KNVB Beker stoppen. Net zoals vorig seizoen, toen de finale FC Utrecht-Feyenoord niet gespeeld werd en het bekertoernooi als niet gespeeld werd beschouwd. Het Europese ticket ging toen naar Feyenoord als nummer drie van de eredivisie.
De derde optie is het uitspelen van de beker zonder amateurclubs, een mogelijkheid waar amateurbaas Van der Zee geen voorstander van is. Dit is een optie omdat het betaald voetbal wél door mag gaan, aangezien daar een vast testbeleid is.
Het scenario dat er komt zal goed doordacht en veilig zijn
Berry Smit (trainer IJsselmeervogels)

Training ligt voorlopig stil

Berry Smit wil niet in die scenario's denken. "Mijn voorkeur is dat het weer wordt zoals het hoort, dat we kunnen voetballen zonder vraagtekens, zonder spelers te missen. Niet alleen wij worden nu getroffen, maar iedereen. Eerst moeten we alles op een rij krijgen voor we verder kunnen denken", zegt hij.
"Het scenario dat er komt zal goed doordacht en veilig zijn", verwacht de oefenmeester van de tweededivisionist. "Zodra dat er is, gaan we daarmee aan de slag."
De spelersgroep van de Rooien uit Bunschoten-Spakenburg is voorlopig vrij. De trainer wacht nadere berichtgeving af over wat toegestaan is op het gebied van trainingen. "Als je mag trainen op anderhalve meter, dan moeten we in kleine groepjes gaan werden. We proberen de groep nu scherp te houden, tot we meer weten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.