Wat als competities niet uitgespeeld kunnen worden? Zo handelen sportbonden dan

© Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT - De nieuwste coronamaatregelen hebben een streep gezet door alle sport, behalve het betaald voetbal en de trainingen van topsporters met een A-status bij NOC*NSF. Net nu veel competities weer onderweg zijn, ligt alles voor minstens vier weken stil. Wat voor gevolgen gaat deze (tijdelijke) stop hebben op de lopende seizoenen?
RTV Utrecht deed een rondgang langs de grootste sportbonden. Na de vorige lockdown in maart werden veel competities abrupt gestopt en waren er veel vragen over de afhandeling. Was er een kampioen? Hoe werd omgegaan met promotie en degradatie?
Die vragen kunnen de komende periode opnieuw boven komen drijven. De kans bestaat dat door de gedeeltelijke lockdown veel competities in tijdnood komen of niet uitgespeeld kunnen worden. Op een gegeven moment zijn er simpelweg niet genoeg weken meer over om afgelaste wedstrijden in te halen. Wat dan?

Betaald voetbal (KNVB)

Alle uitslagen worden geschrapt als de competitie nog niet halverwege is. In de eredivisie gaat het om zeventien speelronden en in de eerste divisie om negentien, voor alle teams. "In die situatie is er geen ranglijst op grond waarvan kampioenschappen worden bepaald, Europese tickets worden toegekend en vindt er geen promotie en degradatie plaats", meldde de KNVB in september 2020.
Als wel meer dan de helft van het reguliere aantal wedstrijden is gespeeld, wordt er een ranglijst opgemaakt op basis waarvan de Europese tickets worden verdeeld. Er vindt dan alleen promotie en/of degradatie plaats door de teams die op het moment van voortijdig stoppen al onherroepelijk zijn gepromoveerd of gedegradeerd. Ook is alleen sprake van een kampioen als het desbetreffende team op dat moment al onherroepelijk kampioen is.
In het geval dat alle teams ten minste 85% van de wedstrijden hebben gespeeld, wordt op basis van de ranglijst bepaald wie kampioen is, wie promoveert of degradeert en wie zich kwalificeert voor Europees voetbal.
Spakenburg speelt in de tweede divisie
Spakenburg speelt in de tweede divisie © Orange Pictures

Amateurvoetbal (KNVB)

De KNVB wil niet op de zaken vooruitlopen wat betreft het mogelijk niet uitspelen van amateurcompetities. "Dat staat ook niet in een reglement", geeft een woordvoerder van de voetbalbond aan tegen RTV Utrecht. "Vanwege de uiteenlopende competities wordt gevraagd om maatwerk."
Per competitie gaat in dat geval gekeken worden hoe iets afgehandeld wordt. Er wordt in Zeist ook gewerkt aan diverse scenario's. Wat als deze competitiestop vier weken duurt? Wat als het duurt tot kerst, of nog langer? Mogelijk kiest de KNVB er dan voor om in te grijpen en de competitieopzet te veranderen, om zo aan het eind van het seizoen toch een kampioen, promovendus of degradant te bepalen.
Op de hoogste amateurniveaus (tweede divisie, derde divisie A/B) zijn de teams uit onze regio zes speelrondes onderweg. Het gaat in dat geval om IJsselmeervogels, Spakenburg, GVVV, DOVO, Sportlust'46, Hercules en Hoogland. Door diverse coronagevallen hebben veel ploegen echter al wedstrijden moeten missen.

Hockey (KNHB)

De KNHB heeft op de site duidelijke regels opgesteld. Als de competitie hervat kan worden, is het uitgangspunt dat de afgelaste wedstrijden zo snel mogelijk worden ingehaald. Competitieduels hebben daarbij voorrang op bijvoorbeeld de bekertoernooien.
De hockeybond heeft tot 10 juli 2021 om de competities uit te spelen. "Indien noodzakelijk zal de KNHB deze gehele periode gebruiken om competities af te ronden", klinkt het. Ook kan de bond al eerder beslissen om de competitie te beëindigen.
De KNHB kan ook besluiten een competitieformat aan te passen om zo tot kampioenen, promovendi en degradanten te komen. Dit is het geval als te weinig speeldagen over zijn om een competitie volledig uit te spelen. Het schrappen van play-offs of het halveren van een competitie behoren tot de mogelijkheden.
Kampong speelt in de hoofdklasse hockey
Kampong speelt in de hoofdklasse hockey © Orange Pictures
Als een hockeycompetitie definitief niet uitgespeeld kan worden, dan zijn er drie opties.
1. "Minimaal 75% van alle wedstrijden in een geplande competitie is gespeeld. Op dat moment wordt de actuele stand gebruikt om tot een eindrangschikking te komen. De ranglijst wordt dan nog steeds op basis van het Bondsreglement bepaald maar dan op basis van gemiddelden. Nummer 1 is diegene met het hoogste aantal gemiddelde punten etc."
2. "Alle teams hebben reeds één of twéé (in competities die 3x tegen elkaar spelen) keer tegen elkaar gespeeld. De stand na zo'n volledige ronde wordt gebruikt als eindstand van de competitie en beslist het kampioenschap en promotie of degradatie."
3. "Mochten nog niet alle teams één keer tegen elkaar hebben gespeeld, dan wordt de competitie als beëindigd beschouwd en volgt er géén promotie of degradatie en benoeming van een kampioen. Teams worden in het nieuwe seizoen in dezelfde klasse ingedeeld."

Volleybal (Nevobo)

In het volleybal zijn geen reglementen vastgelegd over het afhandelen van een competitie. Volleybalbond Nevobo laat het volgende weten: "De Nevobo werkt de mogelijke scenario's uit voor het vervolg van de competitie. De uitkomst zal mede afhankelijk zijn van de duur van de huidige situatie."
Mocht de huidige competitiestop langer duren dan de aangegeven vier weken, dan komt het seizoen al snel in het knel als het gaat om het plannen van wedstrijden. Daarin zal Nevobo flexibel handelen en te zijner tijd bepalen hoe de competitie afgesloten zal worden.
De competitie begon voor de mannen van Taurus (Houten) afgelopen weekend, maar vanwege meerdere coronabesmettingen kon in de eerste speelronde van de eredivisie slechts één wedstrijd doorgaan. Ook Taurus speelde niet.
Het Krommerijnbad van UZSC
Het Krommerijnbad van UZSC © RTV Utrecht / Robert Claus

Waterpolo (KNZB)

Zwembond KNZB heeft regels op haar site staan. "Indien 75% van het volledige definitieve competitierooster binnen een afdeling door alle teams gespeeld is, wordt dat de eindranking. Kampioenen worden benoemd en de promotie-degradatie-regeling wordt toegepast", aldus de bond.
"Indien minder dan 75% van het volledige definitieve competitierooster binnen een afdeling door alle teams gespeeld is, geldt een halve competitie (alle teams in een afdeling hebben één keer tegen elkaar gespeeld, red.) en wordt dat de eindranking. Er worden geen kampioenen benoemd en de promotie-degradatie-regeling wordt wel toegepast."
Als er geen halve competitie gespeeld kan worden, dan wordt de competitie als niet-gespeeld beschouwd.
Deze regelgeving is op het hoogste niveau van toepassing op de mannen en de vrouwen van UZSC en de mannen van ZPC Amersfoort. De competitie is nog maar twee speelrondes ver.

Honk- en softbal (KNBSB)

Voor het honk- en softbal is de situatie weer iets anders. Dat zijn namelijk zomersporten en het huidige seizoen is bijna ten einde. Meerdere teams hebben de competitie al afgerond, maar onder meer de softbalsters van Quick Amersfoort hebben nog enkele wedstrijden in de Golden League niet gespeeld.
De KNBSB is nog in overleg hoe de competities, die voor een groot deel al gespeeld zijn, afgehandeld gaan worden. Zodra daar meer over bekend is, zal dat op de website van de bond staan.

Rugby (Rugby Nederland)

Rugby Nederland stelt zich flexibel op, mocht een competitie niet volledig afgewerkt kunnen worden. Daarover staat niets vastgelegd in de reglement. "Op het moment dat het nodig is, gaat het bestuur zelf bekijken hoe dat opgelost wordt", klinkt het tegen RTV Utrecht.
"We hopen dat we over ongeveer vier weken weer door kunnen, maar als dat niet mogelijk is, dan zullen we het verloop afhandelen met maatwerk", aldus de bond.
Het nieuwe rugbyseizoen is momenteel een kleine maand onderweg. In onze regio zijn Eemland (Amersfoort) en URC (Utrecht) actief op het hoogste niveau bij de mannen.
Eemland en URC spelen in de ereklasse rugby
Eemland en URC spelen in de ereklasse rugby © Jan Kruijdenberg

Basketbal (NBB)

De NBB heeft een 75%-regel. De basketbalbond heeft bepaald dat als driekwart van een competitie gespeeld is, een kampioen, een promovendus en een degradant aangewezen kan worden.
Als dat niet het geval is, dan wordt net als vorig seizoen geen kampioen aangewezen en volgt ook geen promotie en degradatie. Behalve als een team op het moment van het beëindigen van de competitie al zeker is van promotie of degradatie, en niet meer ingehaald kan worden of kan stijgen.
De hoogste basketbalcompetities, met onder meer Utrecht Cangeroes in de eredivisie bij de vrouwen, zijn drie weken onderweg. Het coronavirus heeft ook hier al toegeslagen: Utrecht Cangeroes zag alle drie de duels afgelast worden.

Handbal (NHV)

Het handbal heeft geen regels omtrent een eventuele vroege beëindiging van de competities.
"Deze maatregelen hebben, bovenop de ontwikkelingen van de afgelopen weken, veel impact op het verdere verloop van de competities. Het NHV werkt de mogelijke scenario's uit voor het vervolg van de competitie. De uitkomst zal mede afhankelijk zijn van de duur van de huidige situatie", stelt NHV.
In onze regio is Handbal Houten actief in de eredivisie, maar heeft het na drie weekenden nog maar één wedstrijd gespeeld. De vrouwen van Fortissimo uit Cothen hebben tot nu toe vier duels achter de rug in dit eredivisie-seizoen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.